avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț de comun acord, în România, când ambii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț de comun acord, în România, când ambii soți locuiesc în străinătate: putem trimite amândoi procură aceluiași avocat și să nu mai venim în țară?

Eu locuiesc in Anglia de 5 ani, sotia mea locuieste in Spania de 12 ani , in fapt nu mai suntem impreuna de 12 ani . Dorim sa divortam de comun acord . Putem sa trimitem amandoi o procura la acelasi avocat in Romania ca suntem de acord cu divortul fara sa venim in tara? Copilul nostru are 37 de ani deci nu avem copii minori si amandoi dorim sa ne vedem divortati prin comun acord. Care ar fi cea mai simpla solutie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, sigur, puteți împuternici un avocat și divorța prin comun acord fără a fi prezenți dovedind că lucrați în străinătate!
În ce localitate ați avut ultimul domiciliu comun?
Alegeți un avocat de pe forum sau solicitați recomandări și porniți demersurile!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În cazurile privind cetățenii români, dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România, iar în lipsa unui astfel de acord este competentă să judece cererea de divorț Judecătoria sectorului 5 București.

Dat fiind faptul că nu exista în practica românească un punct de vedere unitar cu privire la înțelesul noțiunii de acord al părților, respectiv condiţiile de formă pe care trebuie să le îndeplinească convenţia părţilor cu privire la alegerea instanţei, în situaţia în care nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa pe teritoriul României, I.C.C.J. s-a pronunțat cu privire la aceste aspecte prin Decizia 20/2016 privind examinarea recursului in interesul legii.

Astfel, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 915, alin (2) Cpc stabilește că acordul părţilor cu privire la alegerea instanţei care urmează să soluţioneze acţiunea de divorţ trebuie să fie exprimat expres.

Aceasta înseamnă că acordul trebuie exprimat în scris, iar în situația în care litigiul este în curs de soluționare, verbal în fața instanței. Astfel, acordul trebuie să rezulte explicit din cuprinsul convenției ori din susținerile verbale din fața instanței.
Da, puteți să divorțați de comun acord și să mandatați un avocat să vă reprezinte. Având în vedere că ambii locuiți în străinătate, nu este necesar să vă prezentați personal în fața instanței de judecată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț in germania MC90 MC90 Cum pot proceda pentru a intenta cererea de divorț înaintea perioadei de un an de separare ( prevăzută de legislația germana) menționând ca noi încă ... (vezi toată discuția)
Divorț căsnicie în strainatate valentinciprian valentinciprian Se poate intenta divorț în România pentru o căsnicie consumata în strainatate (Germania). Domiciliile soților sunt în Germania iar reclamantul are și ... (vezi toată discuția)
Soți cu domiciliu diferit: care e instanța competentă pentru divorț? Johnny35 Johnny35 Buna ziua, as dori sa stiu daca un divorț se poate face doar in localitatea unde ai facut căsătoria sau se poate face si in localitatea unde ai domiciliul ... (vezi toată discuția)