avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Speță referitoare la registre contabile
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Speță referitoare la registre contabile

Bună seara. Am primit o citație pt inspecție fiscala la un pfa avut de mine în per 2014-2017.ideea e ca acel pfa a fost făcut ca să mascheze o angajare de fapt. Am primit lunar banii din salariu în contul pfa. Am încetat colaborarea cu firma respectiva în 2017 și câteva luni mai târziu am radiat și pfa.
Pt tot ce tine de contabilitate acte s-a ocupat societatea respectiva iar când am plecat nu am știut sa cer documentele ca jurnalele de încasări și plăti.
Acum la inspecție fi mi le dau însă apar mult mai multe facturi emise de mine și chipurile pe numerar nu prin banca.
Menționez ca nu am semnat nimic cu ei.
Nu știu cum sa procedez. Nu vreau sa duc acele registre către anaf dar ma somează ca daca nu ma prezint la inspecția trimit politia. Cum pot sesiza aceasta neregula și cum îmi pot susține cauza și sa arat adevărul?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 13:14, 7 Octombrie 2019
Pai fara sa va dati seama, chiar acele facturi va sunt salvatoare pentru ca ca si pfa, ati prestat activitate in baza unui contract de prestari servicii, lunar se facea un raport de activitate cu ceea ce ati prestat in luna respectiva (semnat de ambele parti si astfel beneficiarul confirma ca ceea ce ce a cerut, dumeavoastra chiar ati indeplinit) si in baza lui se intocmea factura. Asa beneficiarul, adica firma pentru care ati prestat putea sa scoata bani din contabiliatea lui si sa va plateasca. Ca aceste facturi puteau ulterior sa fie platite atat in numerar cu chitanta dar si prin transfer in contul bancar al pfa-ului dumneavoastra , iar este perfect legal si asta, adica intelegerea dintre parti, trebuia sa apara clar precizat in contractul pe care trebuie sa-l aveti.
Apoi ni registrul jurnal de incasari si plati trebuie sa apara acele venituri trecute la data si conform documentului de incasare adica chitanta sau extrasul de cont daca s-a facut prin banca. Acest registru e justificarea dumneavoastra si in baza informatiilor din el se calculau sumele care se trecau apoi in declaratia 200 care se depunea la acea vreme.
Acest registru trebuie sa fie completat pentru fiecare an de activitate.
Acum poate ca sa fiti mai intai dumneavoastra linistita plecati de la ideea ca nu vi se duce pamantul de sub picioare. Deci in prima faza uitati de aspectul "Nu vreau sa duc acele registre către anaf". Detaliile conteaza dar e mai convenabil poate sa apara ceva diferente de impozit pe care poate cei de la anaf o sa le puna pentru niste venituri poate nedeclarate in totalitate, decat ce poate sa decurga dintr-un refuz din acesta prostesc de colabora cu ei in timpul controlului.
Si acea amenintare e reala si vedeti ca nu e cuvantul amenintare pus intre ghilimele.
Daca nu aveti actele, luati legatura cu cei de la firma beneficiara sa vi le dea.
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru de incasari si plati Valentin Geapana Valentin Geapana Buna seara ! Mesajul meu este datorat faptului ca vreau sa completez registrul jurnal de incasari si plati si am cateva intrebari adresate celor care se ... (vezi toată discuția)
Pfa lucianclaudiu.ioaniciu lucianclaudiu.ioaniciu BUNA, Ma numesc lucian si am infiintat de curand un Pfa. Sunt la inceput si as dorii sa stiu cum se complecteaza chitantierul si facturierul? Va multumesc? (vezi toată discuția)
Care este impozitul pe venit pentru pfa? Andrei ramana Andrei ramana Am înființat decurgând un pfa cu codul caen 9001(activități de interpretare artistica).... Și as vrea sa știu care sunt următori pași de urmat cu ... (vezi toată discuția)