avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitare?

Buna ziua. Am fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Am inteles ca am si 3 ani de supraveghere. E corect sau am inteles gresit de la avocat? Acum in ianuarie trece anul de condamnare. Ma pot apuca de scoala de soferi dupa acea data, trebuie sa mai stau 3 ani sau trebuie sa fac un dosar de reabilitare. Care sunt sansele? Multumesc anticipat.
Este corect ceea ce v i s-a spus. La termenul de un an , ce reprezinta pedeapsa in sine, s-a mai adaugat un interval de timp de 2 ani, care, impreuna cu termenul de 1 an, formeaza perioada de incercare. Cat priveste reabilitarea dvs. , aceasta va fi o reabilitare de drept, insa ,abia la finele celor 3 ani si asta, cu conditia ca dvs. in acesti 3 ani sa nu comiteti alte infractiuni, altfel, suspendarea conditionata va poate fi revocata, urmand sa executati pedeapsa intr-un loc de detentie. In privina posibilitatii dvs. de a va prezenta la un nou examen , acest lucru il puteti face dupa ce a trecut un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Sunt de acord cu colega mea,insa reabilitarea de drept trebuie constatata judecatoreste,adica facuta actiune pe inst pt a se constata ca sunteti reabilitat. Pt ca altfel,nu vor opera in cazier.Cat despre pedeapsa accesorie ce insoteste ped princip de un an cu suspend,cititi si in hot pt ca si eu cred ca nu dureaza si in per de incercare.
Buna ziua. Am fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Am inteles ca am si 3 ani de supraveghere. E corect sau am inteles gresit de la avocat? Acum in ianuarie trece anul de condamnare. Ma pot apuca de scoala de soferi dupa acea data, trebuie sa mai stau 3 ani sau trebuie sa fac un dosar de reabilitare. Care sunt sansele? Multumesc anticipat.

Reabilitarea e una de drept.Nu exista niciun motiv pentru a fi constatata pe cale judecatoreasca.
Dupa implinirea termenului de incercare(s-a aplicat pedeapsa de 1 an si s-a aduagat termenul prevazut de lege , cel de 2 ani), odata cu dovada achitarii obligatiilor(plata cheltuielilor de judecata , a daunelor materiale si morale) ce decurg din condamnare , adresati-va Directia de Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa , din cadrul IPJ.
Sustinerea examenului in vederea redobandirii dreptului e a conduce pe drumurile publice poate fi facuta in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Totul s a intamplat in decembrie 2007. Am stat pana in ianuarie 2009 sa imi dea sentinta de un an. Acum in ianuarie 2010 trebuie sa fac acel dosar si cel mai probabil trebuie sa mai stau un an fara sa pot face scoala nu? Nu exista nici o varianta?
Orice condamnare pentru savarsirea unei infractiuni atrage dupa sine si o serie de decaderi si interdictii, precum si unele incapacitati. Legea penala prevede ca dupa un timp cel care a executat pedeapsa poate sa si redobandeasca increderea publica, adica poate fi reabilitat.Art.133 din Codul Penal prevede ca reabilitarea face sa inceteze decaderile si interdictiile, precum si incapacitatile ce rezulta din condamnare.Dvs. ati primit ca pedeapsa un an cu suspendare , iar termenul de incercare este de trei ani. In concluzie: abia dupa expirarea celor patru ani, dvs. aveti posibilitatea de a cere reabilitarea.

Alte discuții în legătură

Reabilitare, examen pentru un nou permis de conducere lliviu lliviu :((am o condamnare de 5 luni cu suspendare pentru ca am condus sub inflenta alcoolului. au trecut vreo 2 ani si 2 luni de la condamnare. atunci mi-au anulat si ... (vezi toată discuția)
Examinare permis auto robert85 robert85 Buna ziua, In ianuarie 2008 am primit o condamnare la un an de inchisoare cu suspendare. \\\"Dosar ...../...../2007 22.01.2008 HOT. In baza art 87 alin 1 ... (vezi toată discuția)
Reabilitare pasm pasm Buna ,in anii 1999,2002 am fost condamnat pentru ultraj ,in 2007 am fost condamnat la 1 an cu suspendare cu un termen de incercare de 3 ani ,ce fel de cerere ... (vezi toată discuția)