avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit de la IFN cu dobândă 140%: 5.000 de lei ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit de la IFN cu dobândă 140%: 5.000 de lei împrumutați pentru 60 de luni, rată de 633 lei/lună. E legal să fie practicată astfel de dobândă?

Buna ziua! Acum cinci luni am luat un credit online de la un IFN avand suma de 5000 de lei pe o perioada de 60 de luni, dobanda fiind de 140% iar suma de rambursat in fiecare luna este de 633 lei, ceea ce mi se pare enorm. Este legal sa fie practicata astfel de dobanda?
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice aţi scrie "că nu aţi primit nici un CONTRACT de Credit" este un FALS. Semnătura electronică confirmă semnarea unui fişier PDF! Pentru a semna electronic este musai să deschideţi PDF-ul şi să-i ataşaţi SEMNĂTURA EECTRONICĂ. Aşa că.... rezultă în fapt că nu aţi citit ceea ce aţi semnat electronic. Deci IFN-ul ştiind că de regulă cei "grăbiţi" nu au timp să citească V-A TRAS ÎN ŢEAPĂ! Cuantumul dobânzii este de reclamat la A.N.P.Cconsumatorilor. Însă ciudat este faptul că Dvs. cunoaşteţi RATA LUNARĂ dar nu ii-aţi cunoscut componenţa?! Adciă nu cunoaşteţi Graficul de Rambursare? Mă îndoiesc. Când aţi citit oferta şi vi s-au făcut cunoscute condiţiile de acordare deja, chiar şi în mediul ONLINE aţi fost informat!
Daca, prin absurd, as inchide acest credit “minune” as putea deschide cat mai repede posibil unul “standard” la o banca?
Vezi că în mod cert ai ceva suplimentar de plată înafară de sold credit, dobânzi comisioane, adică un Comision de rambursare în AVANS!
Cuantumul dobanzii nu reprezinta o clauza abuziva atata timp cat ati luat la cunostinta de el la semnarea contractului.Daca nu s-au schimbat clauzele contractuale, comisioanele sau dobanzile pe parcursul contractului fara sa fiti anuntat sau nu au existat de la inceput comisioane ilegale sunteti bun de plata.Prin se,natura electronica v-ati asumat contractual cu tot ce presupune el. Asa cum vi s-a mai spus puteti apela la o refinantare care oricum va scoate mai ieftin daca indepliniti conditiile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Clauza este abuziva cata vreme ea nu a fost negociata, si cata vreme creeaza un dezechilbru semnificative intre drepturile si obligatile partilor semnatare.

Totodata, o clauza prestabilita nu este supusa negocierii.

Conventiile trebuie executate cu buna -credinta.

O clauza nu este abuziva cata vreme cuprinde un limbaj clar, inteligibil, termenii sunt accesibili personelor care nu au cunostinte juridice.

Contractele de imprumut bancar pot fi apreciate drept unele de adeziune, avand clauze prestabilite.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu practica CJUE, clauzele unui contract bancar care se referă la preţul contractului trebuie redactate într-un mod clar şi inteligibil, pentru a-i da consumatorului posibilitatea să prevadă consecinţele economice ale contractului semnat.


În speță, Înalta Curte a reținut că din modul de redactare al clauzei ”nu se poate deduce, în mod clar şi inteligibil, care va fi evoluţia în timp a părţii variabile a dobânzii pe care reclamanţii trebuie să o plătească băncii, modul de redactare dând posibilitatea băncii să aprecieze, în mod unilateral, criteriile în funcţie de care va stabili această componentă a dobânzii, creându-se, astfel, un vădit dezechilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, în defavoarea consumatorilor, rezultând, totodată, reaua-credinţă a băncii la redactarea acestor clauze .



Drepturile consumatorului trebuie sa fie egale cu drepturile institutiei creditoare.

Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Împrumut ifn Abdriescu Roxana Abdriescu Roxana Buna ziua, Acum jumătate de an am făcut un împrumut la un IFN, trecând peste clauzele abuzive, la un moment dat am rămas fără serviciu, iar după 24 h ... (vezi toată discuția)
Posibilitate vanzare drept de proprietate dany3377 dany3377 Buna ziua! Am un credit ipotecar la BCR, la care sotia este coplatitoare. As dori sa stiu daca exista posibilitatea, bineinteles cu acordul bancii, de a ... (vezi toată discuția)
Dae 0% in contract de credit alina2814 alina2814 Am un contract de credit de nevoi personale la o banca, semnat in septembrie 2007. Desi in cuprinsul sau sunt specificate atat dobanda anuala (variabila, ... (vezi toată discuția)