Sunt insarcinata in 8 luni si as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor maternal.
Ultimii 5 ani am lucrat impreuna cu sotul meu in afara tarii, dar in toata aceasta perioada ne-am platit asigurarea de sanatate si cartea de munca in tara. Am revenit in tara in luna iulie, insa eu fiind insarcinata nu am mai cautat de munca, iar sotul meu s-a angajat recent.
De concediu de ingrijirea copil nu veti beneficia, dar aveti dreptul la alte ajutoare:
Ajutor Social . Familiile şi persoanele singure ale căror venituri se situează sub nivelul lunar al venitului minim garantat stabilit prin ordonanţă de urgenţă au dreptul, începând cu 01 Iulie 2009, la un ajutor în cuantum de:
Persoana singură - 125 lei
Familia formată din 2 persoane - 225 lei
Familia formată din 3 persoane - 313 lei
Familia formată din 4 persoane - 390 lei
Familia formată din 5 persoane - 462 lei
Pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, ajutorul social se măreşte cu 31 lei (RON).
Începând cu 01 ianuarie 2009 salariul minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 600 lei lunar.
Alocaţie familială complementară. Familiile formate din soţ, soţie şi copiii în vârstă de până la 18 ani aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună, dacă acestea realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 470 lei.
Cuantumul alocaţiei familiale complementare:
50 lei pentru famila cu un copil;
60 lei pentru familia cu 2 copii;
65 lei pentru familia cu 3 copii;
70 lei pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii.
* alocaţie de stat (200 lei/lună - 0-2 ani, 42 lei/lună - 2-18 ani);
* alocaţie nou-născut (230 lei) ;
* contravaloare trusou (150 lei);
Pentru toate acestea va adresati Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Interventie moderator:
:rtfm:
1. Rog pe toti cei ce raspund la intrebari (consultanti sau nu) sa o faca in mod profesionist si numai dupa ce sunt siguri ca este corect raspunsul lor. Altfel derutam pe cei care se bazeaza pe raspunsul nostru.
Daca avem dubii in siguranta raspunsului, mai bine nu raspundem.
2. In cazul de pe acest topic este vorba de venituri supuse impozitului pe venit, nu de stagiu de cotizare.
3. Iata ce spune OUG 148/2005:
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
Taxa
alonso_first_one
Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)