Buna ziua,
Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti care este parerea dvs prind compensare intre doi agenti economici, unul din Romania si unul din Germania. Din pacate Regulamentul de Compensare reglementeaza situatiile de pe teritoriul Romaniei, situatia mai sus semnalata nefiind acoperita. Astfel, apelez la cei care au intalnit o asemenea situatie pentru a afla ce documente au folosite, in ce limba s-a facut formularea (romana, engleza sau dialectul partenerului), daca circuitul compensarii are legatura cu BNR sau alte elmente de care ati tinut cont la momentul compensarii.
Multumesc frumos.
este norma bnr 26/2006( dar n-o pot verifica acum daca mai e in vigoare sau daca are modificari ); acolo se spune ca op. de compensare are regimul op raportate in balanta de plati ca urmare se declara la bnr aceasta op de compensare ; era un formular anume pentru asta .
In alta ordine de idei, din cite retin , in acea lege(77 parca) cu compensarea intre ag ec rezidenti, parca scrie ceva de genul " e interzis a se utiliza pe teritoriul Rom , alte formulare decit cele reglementate " - daca e asa , atunci cred ca ar fi bine de utilizat tot ordinele de compensare care se folosesc de catre rezidenti .
Compensarea creantelor reciproce, nu este restrictionata prin legislatia in vigoare, se supun regulilor cu caracter general cod civil art.1091-1143-1153(extras din raspuns site contabilul.ro).Norma 6/2006 a BNR, prevede strict modul de raportare statistica a operatiunilor fara transfer de fond( dar nu exista si sanctiune).
In cazul in care sunteti rezident si doriti sa efectuati o compensare cu un partener nerezident, trebuie sa aveti in vedere si aspectele reglementate de Norma B.N.R. nr. 26/2006 privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati.
Va reamintim ca, balanta de plati reprezinta sinteza statistica a tranzactiilor economice si financiare ale unei tari cu restul lumii, pe o perioada de timp determinata, tranzactii ce se refera la bunuri, servicii, venituri, transferuri fara contraprestatie (donatii, ajutoare, cadouri si altele asemenea), precum si la creante si obligatii financiare.
Atentie! Daca sunteti rezident si realizati operatiuni nemonetare cu nerezidentii direct si nu prin intermediul unei institutii financiare, aveti obligatia de a raporta aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei - Directia Statistica pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea prin completarea unui formular.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Compensare externa
smsimona
buna,stiu ca exista obligatia de raportare la BNR a compensarilor dintre o persoana jur.rom.si una straina,dar am o particularitate si anume daca pot sa fac ... (vezi toată discuția)
Compensare
mihaela2513
Buna ziua.
Doresc sa fac o compensare intre 4 societati si nu stiu cum sa fac procesul verbal de compensare.Firma A factureaza combustibil firmei B, ... (vezi toată discuția)