In situatia in care un mostenitor deschide actiune in instanta pentru a iesi din diviziune , iar ceilalti mostenitori nu doresc sa participe la judecata este obligatoriu sa raspunda prin intampinare?
Daca nu o face in termen de 25 de zile de la citatie plateste cheltuieli de judecata?
Potrivit prevederilor art. 208 C.proc.civ. nedepunerea intampinarii atrage decaderea din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica.
Altfel spus, puteti sa nu depuneti intampinare, insa acest aspect, va diminueaza sansele castigarii litigiului in instanta. Fara probe cel putin, sansele sunt minime.
Nedepunerea intampinarii nu este un aspect care sa aiba vreo influenta asupra cheltuielilor de judecata.
Cheltuielile de judecata se suporta de partea care a pierdut litigiul.
Eu vreau sa renunt la mostenire, deci nu voi particip la proces deoarece nu am fost anuntat in termen de un an pentru a deschide mostenirea.
Daca nu particip la proces ca parat nu am cum sa platesc cheltuieli de judecata.
Doresc sa justificati in baza carui dispozitii legale trebuie sa fiu pus sa platesc cheltuieli de judecata.
cat timp va cheama ca si parat, sunteti parat, daca aveti calitatea procesuala pasiva, si da, o aveti. Ati depus o cerere de renuntare la mostenire in fata notarului public? daca ati depus, nu mai aveti calitate, invocati acest aspect, si nu puteti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, daca se admite exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive.
Justificarea obligatiei de a suporta cheltuielile de judecata in cazul pierderii litigiului, o aveti la art. 453 C.proc.civ. Partea care pierde procesul va fi obligata la cererea partii care a castigat sa ii plateasca acesteia cheltuieli de judecata.
Nu inteleg de ce doriti sa renuntati la mostenire. Analizati situatia si poate gasiti o portita pentru a reintra in interiorul termenului de acceptare a mostenirii sau poate ati savarsit vreun act de acceptare tacita.
Renuntarea la mostenire se face in fata notarului public care a fost sesizat cu deschiderea mostenirii.
Alt, aspect, nu puteti renunta cat timp nu mai sunteti in interiorul termenului de acceptare a mostenirii.
Renunțarea la moștenire reprezintă manifestarea de voință a succesibilului, săvârșită în interiorul termenului de opțiune succesorală, materializată într-un act juridic unilateral, solemn, expres și indivizibil, prin care acesta afirmă că înțelege să repudieze moștenirea la care avea vocație și că nu își însușește titlul de moștenitor. Renunțarea la moștenire desființează cu efect retroactiv vocația succesorală, persoana renunțătoare devenind străină de moștenire.
Am analizat situatia si jurisprudenta si nu pot intra in interiorul termenului de acceptare a mostenirii nefiind anuntat de moartea persoanei decat dupa 7 ani , deci nu am putut sa savarsesc nicium act de acceptare tacita.
Am renuntat la mostenire in fata notarului dupa 7 ani , dar copii mei sunt chemati in judecata.Instantele considera ca daca nu ai avut relatii cu parintele atatia ani nu iti va da castig in cauza.
Copii mei nu au stiut de moartea bunicului lor care a avut alta familie care nu dorea sa fie deranjata.
Inteleg ca, daca copii mei renunta la mostenire neacceptand-o doarece nu a acceptat-o in termen legal , in instanta va pierde procesul si va mai plati cheltuielile de timbru si cheltuielile de judecata?