avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proiect gaze pierdut
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proiect gaze pierdut

In cazul in care s-a pierdut proiectul de gaze la instalatia veche a unui bloc in care mai multe apartamente au teava noua (trei sferturi din locatari), instalata de 2 ani si au proiecte individuale, cine trebuie sa plateasca costul reconstituirii proiectului la teava veche: toti locatarii, avand in vedere ca este o teava comuna sau doar cei care au ramas racordati la teava veche?
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2019
MinaLumi, utilizator
Cel mai recent răspuns: MinaLumi , utilizator 15:08, 6 Noiembrie 2019
Proiectul original exista in arhiva furnizorului de gaze naturale si puteti solicita o copie. Daca nici acolo nu exista, s-ar putea reconstitui din catrea tehnica a blocului.
In fine, daca este nevoie, un proiectant de la orice firma de instalatii pe gaze naturale, ar putea reface tot proiectul.
Dupa legea actuala, la costuri trebuie sa participe toti proprietarii din bloc, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate.
Intrebare; la ce va mai trebuie vechiul proiect daca deja s-a trecut pe un altul mai nou?
Un sfert din locatari (printre care si eu) am ramas racordati la vechea teava. Presedintele blocului pretinde ca a cautat proiectul peste tot unde ar fi putut sa fie si, cum a venit termenul verificarii la 2 ani, ne impune doar noua sa platim costul recostituirii (~1000 lei) intrucat ceilalti au proiecte individuale pt. teava noua. Este oare legal? Legea nu spune ca tot ce e parte comuna se plateste de catre toti locatarii? Plus ca teava veche exista in continuare in toate apartamentele (si in cele cu teava noua) si va ramane chiar daca am trece toti la teava noua. Ma intreb, in cazul in care am fi fost toti racordati la teava noua si ii trebuia proiectul pt. verificare, cine platea? Pt. ca verificarea se face obligatoriu din 2 in 2 ani la instalatia veche a blocului chiar daca nu o mai foloseste nimeni si doar cu proiectul in mana conform legii actuale.
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2019
MinaLumi, utilizator

1. In cazul efectuarii unei verificari - la 2ani sau la ...nshpe ani, nimeni nu o sa va ceara proiectul. Sau daca au nevoie, pot sa vina dansii cu un exemplar.
Este posibil ca firma care face verificarea (acum sunt zeci de firme autorizate) care pot face asemenea verificari, sa nu aiba proiectul (chiar nu stiu la ce le trebuie).
Pentru reconstituire este valabil ce v-am scris in prima postare.
Conform legislatiei, chiar daca o parte dintre proprietari au renuntat la vechea instalatie, acestia sunt obligati sa participe la orice cheltuiala ce se face pe spatiile comune;

2. Chiar daca acum o parte dintre proprietari au alta instalatie de distributie a gazelor naturale, este intocmit un nou proiect general, valabil pentru absolut toate apartamentele, chiar daca unii dintre dvs. nu beneficiati de acesta, insa pe parcur, probabil ca si dvs. o sa va racordati la noua instalatie si, probabil ca o sa achitati o anumita suma.
Multumesc pt. raspunsuri.
Sper ca e asa cum spuneti dvs.:
"Conform legislatiei, chiar daca o parte dintre proprietari au renuntat la vechea instalatie, acestia sunt obligati sa participe la orice cheltuiala ce se face pe spatiile comune".
Voi folosi aceasta informatie (si eu am presupus la fel si mi se pare logic sa fie asa).
O ultima intrebare, stiti cumva ce lege este? Ca sa le pun legea in fata.
O zi cu spor!
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2019
MinaLumi, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Da doamna, este vorba despre legislatia specifica asociatiilor de proprietari pe care dom' presedinte , in mod sigur are cunostinta:
LEGE nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor

Am rugamintea sa incepeti lecturarea acesteea si nu neaparat sa sa le puneti legea in fata, ci sa aveti cunostinta de toate aspectele privind organizarea si functionarea as. prop.

Punctual, dvs. trebuie sa cititi aceasta Lege, la Sectiunea a 2-a, respectiv Cheltuielile asociatiei de proprietari art. 75 (4) : Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună
Stima!

Alte discuții în legătură

Racordare gaze bloc - contoar separat meretd meretd Buna ziua, Sunt noul presedinte al asociatiei de proprietari dintr-un bloc cu peste 200 proprietari, o singura scara, bloc de garsoniere. In noiembrie 2014 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie ... mihai_radu_2022 mihai_radu_2022 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie de sfatul Dumneavoastra. Locuiesc intr-un bloc la etajul 2. Instalatia de distributie ... (vezi toată discuția)
Reparatii teava de gaz andreeaene andreeaene buna ziua, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea privinta: asociatia a angajat o firma care sa verifica instalatia de gaz a locatarilor din bloc. eu si inca ... (vezi toată discuția)