Am avut un accident la bungee jumping și consider că a fost din cauza persoanei care se ocupa de activitate. Vreau să cer daune morale și materiale, care sunt pașii?
Situația este următoare: Pe 21.09.2019 am fost la Cheile Râșnoavei să fac bungee jumping. Nu era persoana cu care mai sărisem, era cineva care s-a recomandat ca fiind asociatul lui. De data asta nu mi-a făcut niciun instructaj, n-am semnat nimic.
În timp ce urcam cu nacela l-am întrebat dacă nu cumva bate vântul cam tare dar mi-a răspuns că anul trecut s-a sărit până în noiembrie și să stau fără grijă că nu are ce să se întâmple (irelevant din punctul meu de vedere, poate era vremea mai bună).
Am sărit și când s-a întins coarda m-am ales cu o fractură bimaleolară stângă: 6 zile de spitalizare, operație pe ambele părți ale gleznei (15 fire), 8-9 șuruburi și o tijă, 6 săptămâni de imobilizare după care urmează încă o operație pentru scoaterea unui șurub, recuperare și după 9 luni altă operație pentru scos tija și restul de șuruburi. De acolo am plecat cu SMURD și au fost prezenți un polițist și un jandarm care ne-au legitimat.
Urmează să primesc rezultatul certificatului medico-legal. El a afirmat că am sărit perfect și nu înțelege ce s-a întâmplat. M-am documentat și am aflat că daca nu este aliniat corpul cu coarda pe verticală exista riscul acestei accidentări. Pe filmare se vede cum din cauza vântului am planat mai mult decât am căzut drept și când s-a întins coarda poziția mea și a corzii arăta mai mult așa ”/” decât așa ”|”.
Vreau să cer daune morale + cheltuieli cu recuperarea pentru aceasta dar aș prefera, dacă este posibil, să nu fac plângere la poliție să se deschidă dosar penal, n-am interesul să îi fac rău. Problema mea este că nu știu la ce se încadrează (este oare vătămare corporală din culpă) și deci nu știu cui să mă adresez (cărui avocat). Care sunt următorii pași după ce primesc certificatul medico-legal? Locuiesc în Constanța, dacă îmi puteți recomanda pe cineva.
@cyan
Daca domnul era salariatul firmei, sau detașat...sau angajatul respectiv ce a supervizat saltul se accident atunci putea fi vorba de un accident de munca.
Sau dacă domnul venea să se angajeze sau era in vizita pe teritoriul firmei, cu acordul patronului, sau venea să desfășoare o activitate ( întreținere, reparatii...) in baza unui contract atunci se putea considera accident de munca.
E ca si cum ai spune ca un client s.a împiedicat de treptele de la intrarea în magazin ( presupunând că sunt semnalizare conform legii) si trebuie sa declari asta ca accident de munca, ceea ce nu se poate, nu indeplineste conditiile legale pentru asta.
Daca in locul clientului era vb. de un angajat sau alta persoana din cele enumerate mai sus, da, se putea declara ca accident de munca
Nu stiu daca ISCIR se poate sesiza, banuiesc ca aceea coarda trebuie verificată de cineva...Si respectate anumite conditii pentru practicarea acestui sport...
Se poate si asa cum spuneti dvs., puteti spune politiei/procurorului ca nu doriti sa depuneti plangere penala si ca doriti sa rezolvati* asta amiabil sau cu ajutorul instanței civile.
In astfel de cazuri, politia/ parchetul se autosesizeaza si se intocmeste dosar penal. In timpul procedurii, ca victima veti fi audiat de catre politist/ procuror. La audiere puteti sa va prezentati punctul de vedere, referitor ca nu doriti o plangerea penala.
Inmod normal, activitatea de bungee jumping in general si echipamentele tehnice utilizate sunt sub supravegherea legala a ITM, dar si a ISCIR.
GermanAlex
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Intai ar fi cazul sa va interesati daca firma si/sau angajatii chiar au ceva ce pot sa plateasca. O firma cu 300 lei capital social se declara falita si se inchide. Respectivii daca nu au nimic puteti castiga orice, ca oricum nu platesc nimic. Incercati intai sa discutati cu respectivii si apoi proces in civil, asta daca chiar merita.
Poate cere răspunderea celui in cauza un solidar cu firma...nu scapa asa usor...
Ideea este sa fie asistat si bine sfătuit de un avocat, daca amiabil nu se poate...
Echipamentul pentru bungee jumping costa ceva bani. Deci are ce sa fie poprit si platit reclamantului daca este cazul si instanta decide in acest sens.