avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ocupare abuziva spatiu comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ocupare abuziva spatiu comun

Buna seara,

Supun atentiei dvs. urmatoarea situatie, cu rugamintea de a-mi face cunoscut articolul de lege care reglementeaza aceasta situatie.

In urma cu 3 ani am achizitionat un apt la etajul 8/8 al unui bloc cu etaj tehnic. Etajul tehnic (practic nivelul 9 cu casa scarii si casa liftului) a fost inchis cu grilaj metalic si lacat de catre unul dintre vecini care si-a depozitat acolo diverse corpuri de mobilier, ghivece cu flori, sarme de rufe....In aceasta vara am solicitat si noi accesul pentru a depozita bicicletele (3 la numar, tot mai mari pentru ca si cei mici au crescut...), cu rugamintea de a face dublura la cheie astfel incat sa nu depindem de dumnealui in weekend cand mai iesim cu cei mici (vecinul este pensionar si destul de des pleaca la tara).
Raspunsul domnului a fost categoric catre noi - Nu! Nu se poate, ca toti vecinii ii cer cheie, dar el a incuiat acolo pe cheltuiala lui...Catre presedinta de bloc acelasi vecin a spus ca ne da o cheie daca ii platim 100 de lei despagubire pentru investitia facuta de el cine stie cand... clar inainte de a ne muta noi aici.

Intrucat problema bicicletelor am rezolvat-o pentru moment in apartament, luand in calcul ca vine si sezonul rece.... am transmis ca am luat la cunostinta dar ca ne vom mai gandi pana vara viitoare... Stiu ca incercarea domniei sale nu este legala, pot sa bag mana in foc ca nu are vreo chitanta pentru ȚinvestitieȚ... dar ma gandesc ca va fi un lup mancat de oaie si ca asta e cand e vorba de traiul la comun...Primul venit, regulile sale....Stiu ca domnul nu are niciun contract de inchiriere cu administratia, doar ca a fost probabil o acceptare tacita a situatiei (presedinta de scara aminteste ca totusi miscarea domniei sale a fost buna la un moment dat cand drogatii veniti de la alte scari pe bloc foloseau acel acces pe terasa catre aceasta scara de bloc?!). Cu toate astea, din cate stiu accesul limitat este ilegal daca vorbim de evacuari de urgenta...

In aceasta seara am avut sedinta de comitet, comitet in care sunt si eu, si domnul in cauza. Domnul a lipsit, dar prin presedinta de bloc a transmis ca doreste din fondul de reparatii sa achitam reparatia sau inlocuirea geamului termopan de la acel etaj tehnic care teoretic e parte comuna, practic e in folosinta exclusiva a domniei sale. Termopanele sunt de acum 3 ani, cand s-a facut si reabilitarea blocului, presupun ca doar o manipulare defectuasa ar fi putut duce la degradarea sistemului de inchidere, din moment ce niciun alt proprietar nu are acces acolo.

Cum as putea pune problema in fata presedintei de bloc (care pare ca e cu picioarele in ambele barci) si a acestui vecin in asa fel incat sa ii fac sa inteleaga ca nu este nici legal si nici moral modul lor de a privi lucrurile? La un moment dat intr-un acces de furie am transmis presedintei ca se comite o ilegalitate, iar tot ce a incercat ea sa faca a fost sa ma calmeze - ei, legal/nelegal....acu asta e situatia....

Nu vreau sa-mi ridic in cap niciunul din vecini, cu atat mai mult cu cat suntem o familie linistita care a lasat mereu loc de ȚBuna ziuaȚ, dar ma macina situatia....
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:19, 18 Octombrie 2019
daca presedintele de asociatie stapaneste dispozitiile L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari ar trebui sa cunoasca ca atat casa scarii cat si casa liftului reprezinta parti comune care nu pot fi utilizate exclusiv de catre un proprietar decat cu acordul vecinilor ,al asociatieid e proprietari prin incheierea de contract de inchiriere sau de folosinta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema legata de uscatorul de pe etaj din scara de bloc mihaela n. mihaela n. Buna ziua. Numele meu este Mihaela si am rugamintea sa ma ajutati cum sa actionez in urmatoarea situatie: sunt locatar intr-un bloc cu 15 apartamente si acum ... (vezi toată discuția)
Inchidere spatiu comun scara de bloc valizavate valizavate buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se poate inchide un spatiu comun de pe un etaj cu destinatie de uscator pentru rufe. Spatiul este in afara holului comun ... (vezi toată discuția)
Amenajare spatiu depozitare in casa liftului sorink sorink Buna ziua, este legala amenajarea unor spatii de depozitare in casa liftului? Scara blocului a fost proiectata cu doua lifturi, dar a fost instalat un singur ... (vezi toată discuția)