avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune pe cale juridica/administrativa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune pe cale juridica/administrativa

Buna ziua,
Vreau sa cer sfatul in legatura cu urmatoarea speta: unui apartament cu datorii catre asociatia de locatari, i s-a intentat proces pt neplata. Am scris apartament, pt ca proprietarii sunt decedati si nu a fost facuta succesiunea de catre mostenitor, acesta fiind plecat pt o perioada lunga, si neavand posibiltatea de a face succesiune pe cale administrativa.
Asociatia de locatari a angajat un avocat, care afirma ca a inceput demersurile pt realizarea succesiunii, pt ca asociatia sa aiba pe cine da in judecata pt a-si recupera datoriile.
Procesul este pe rol. Mostenitorul doreste sa faca acum succesiunea pe cale administrativa. Intrebarea este, daca avocatul a inceput demersurile pt succesiunea pe cale juridica, si asociatia pretinde deja cheltuieli de succesiune si cheltuieli cu avocatul de 16000 lei, mostenitorul urmand sa faca succesiunea pe cale administrativa (la notar, procedura normala, cheltuieli 9000lei) , va fi obligat sa plateasca si acei 16000 lei pretinsi de asociatie - cheltuieli de succesiune!?
Sau sa astepte sa fie declarat mostenitor de catre instanta (daca se poate asa ceva), si atunci sa plateasca doar aici (16000 lei, incluzand cheltuieli avocat etc.), fara sa urmeze calea notariala, unde ar plati in jur de 9000 lei?
Mergand mai departe, daca mostenitorul se prezinta cu actele de mostenire, obtinute pe cale normala (administrativa, notar), obiectul procesului de succesiune, intentat de asociatia de proprietari, mai exista?
Sau: -cum s-ar putea afla ce acte (de succesiune) detine partea adversa, cum am putea sa intram in posesia lor, avand in vedere ca exista nesansa ca aceasta sa nu le fi atasat la dosar; -spre a le folosi la notar, in vederea diminuarii cheltuielilor administrative cu succesiunea?
Care ar fi solutiile de urmat? Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
Zyraxess, utilizator
Cel mai recent răspuns: Zyraxess , utilizator 12:32, 19 Octombrie 2019
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restantier la intretinere fara acte pe proprietate SConstantin SConstantin Buna seara, Solicit ajutorul unei persoane care s-a mai confruntat cu asemenea situatii. Sunt locatarul unui bloc unde un apartament are o restanta de ... (vezi toată discuția)
Succesiune facuta la notariat dar, fara partaj danu danu Am facut succesiunea dupa mama (2 apartamente -2 cam. fiecare), mostenitori fiind eu si fratele meu (avand fiecare jumatate/jumatate din apartamente). ... (vezi toată discuția)
Datorii reciproce intre administrator si asociatie ContSters215676 ContSters215676 Buna ziua, Asociatia de Locatari din blocul in care avem domiciliul a actionat in instanta pe fostul administrator pe motiv ca avea de achitat datorii lasate ... (vezi toată discuția)