avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine stabileste majorarea salariului presedintelui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine stabileste majorarea salariului presedintelui asociatiei de proprietari?

Conform Legii nr. 196/2018 , cap. V, art. 58, (1)
"Presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, consemnata in procesul-verbal."
As vrea sa stiu in ce cadru se stabileste cresterea salariului cu care este platit presedintele: in sedinta comitetului executiv sau in adunarea generala.
Dar salariul administratorului si al femeii de serviciu?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
GeorgetaAnca, utilizator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 14:18, 1 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

@GeorgetaAnca,
Ne invartim in cerc pentru ca :
... fiecare proprietar din asociatie ne plateste salariile si trebuie sa stie ce bani da si cui si pentru ce... etc.
Ce sa mai zic?
- cand trebuie, oamenii nu se prezinta la AG unde se discuta si se aproba, inclusiv salariile;
- probabil ca nici domnii sefi ai asociatiei nu afiseaza hotararile luate in AG;
- probabil ca nici din liste afisate in fiecare luna, nu rezulta cu exactitate valoarea salariilor si indemnizatiilor (retineti ca acestea sunt negociate si reprezinta cheltuiala salariala, adica net-ul + taxele si impzitele catre stat;

Eu v-as propune ca sugerati membrilor com. ex. sa afiseze la avizier sumele brute / nete ale administratorului si a celorlalti angajati, indemnizatiile presedintelui si cenzorului si a altor membri ai com. ex. (daca este cazul).
Aceste informatii sa fie afisate permanent pentru ca ...fiecare proprietar din asociatie ne plateste salariile si trebuie sa stie ce bani da si cui si pentru ce... etc.

Ce ziceti, este mai bine asa?
Daca s-ar afisa toate contractele unei asociatii la avizier…. cred ca nimeni n-ar mai intelege nimic niciodata.
Cum zicea dl. Adam Grecu, sunt alte metode mult mai simple si mai comode pentru a afla valoarea unor cheltuieli.
Trebuie doar sa ai macar un sfert de creier activ.
Adam Grecu a scris:

@GeorgetaAnca,
Probabil ca din raspunsurile anterioare ati cam intele cum sta treaba cu - Cine stabileste majorarea salariului presedintelui asociatiei de proprietari? si mai ales cadrul...
As vrea sa adaug ceva foarte important:
Atat salariile cat si indemnizatiile se negociaza. Acum la ingrijitorul de cladiri (femeia de serviciu), se cam merge pe salariul minim brut pe tara garantat in plata, dar si functie de "frontul de lucru" si chiar nu cred ca cineva mai negociaza ceva...
In schimb, administratorul, presedintele cenzorul - chiar negociaza in cadrul com. executiv si in aceasta baza se dimensionează si bugetul de venituri si cheltuieli care este discutat in AG. Ei, in AG se hotarasc in mod efectiv valorile sumelor pentru fiecare "entitate", insa de intocmit contractele le intocmeste presedintele com. ex.
Va spun de pe acum, ca se poarte tot felul de "discutii": vrem ca aceste contracte sa fie afisate, sa le vedem si noi... Ei nu se poate chiar asa. Va uitati in BVC, va uitati pe lista de plata si prin 2-3 calcule, observati care sunt valorile care va intereseaza.
Apropos; la dvs. la serviciu se afiseaza la avizier contractele de munca , statele de plata? Desigur ca nu sunt afisate. La as. prop. de ce ar fi afisate? Cui ar folosi aceste informatii, cand le puteti afla din alte surse, la fel de precise?
Succes!

Iar se interpretează legea după interesele unui administrator de Condominii ?
Dacă nu se afișează la avizier contractele și listele de plată, nu însemnă că se poate încălca Legea nr. 196/2018, art. 28, care spune extrem de clar că noi, proprietarii, AVEM DREPTUL SĂ FOTO-COPIEM ORICE DOCUMENT CE APARȚINE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ȘI IMPLICIT NOUĂ, PROPRIETARILOR, CARE PLĂTIM ACESTE BIRURI PENTRU UNII CARE MIMEAZĂ MUNCA !
Avem dreptul să consultăm și să copiem ORICE DOCUMENT AL ASOCIAȚIEI, inclusiv contractele (care se pot ANONIMIZA, pentru a blura datele personale) și ștatele de plată, deoarece noi suntem ca și angajatori și vrem să știm dacă șefii și administratorii Asociației și-au încălcat atribuțiile, dar să știm și cu cât îi plătim, mai ales în funcție de orele prestate.
CHIAR IERI MI-A SPUS O DOAMNĂ DIN BUCUREȘTI CĂ AU UN ADMINISTRATOR CARE PRIMEȘTE UN SALARIU LUNAR DE 1.100 DE LEI, PENTRU 44 DE APARTAMENTE, DAR PENTRU APROXIMATIV ... 6 ORE LUCRATE ÎNTR-O LUNĂ !!!???
CE ÎNSEAMNĂ JAFUL ĂSTA, ÎNCURAJĂM NE-MUNCA SAU MUNCA PLĂTITĂ DISCRIMINATORIU, CU UN SALARIU ORAR MAI MARE DECÂT UN MINER ?
Odată ce art. 53, litera g) spune extrem de clar că Fondul de Salarii ANUAL nu se poate acorda dacă nu a fost votat de către proprietari doar în cadrul Adunărilor Generale anuale, cu consimțământul lor.
Numai că în foarte multe Asociații de Proprietari din România, au ajuns să decidă totul, acei maxim 5 indivizi din Comitetul Executiv, cu toate că Asociația are în componență și câteva sute de proprietari - la A.P.71 din Brăila, 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări, ia la Asociația lui Adam Grecu, sunt peste ... 500 de proprietari, lucru total ilegal, știind că o Asociație de Proprietari funcționează ilegal dacă nu e constituită pentru un Condominiu (pentru un singur bloc), care să aibă obligatoriu PROPRIETĂȚI COMUNE legate între ele !
Domnule Adam Grecu, și A.P.71 din Brăila, și Asociația pe care o administrați (ilegal), ar trebui de drept dizolvate, conform art. 245 din Noul Cod Civil, care spune că dacă s-a încălcat scopul unei Asociații, de la înființare, aceasta se dizolvă de drept !
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2019
flory_mr, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


flory_mr a scris:




CHIAR IERI MI-A SPUS O DOAMNĂ DIN BUCUREȘTI CĂ AU UN ADMINISTRATOR CARE PRIMEȘTE UN SALARIU LUNAR DE 1.100 DE LEI, PENTRU 44 DE APARTAMENTE, DAR PENTRU APROXIMATIV ... 6 ORE LUCRATE ÎNTR-O LUNĂ !!!???
CE ÎNSEAMNĂ JAFUL ĂSTA, ÎNCURAJĂM NE-MUNCA SAU MUNCA PLĂTITĂ DISCRIMINATORIU, CU UN SALARIU ORAR MAI MARE DECÂT UN MINER ?


V-ati gandit dvs asa...ca admin lucreaza doar in cele 6 ore???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare Cristina588 Cristina588 Este obligatoriu ca salariatii unei Asociatii de proprietari respectiv administrator, mecanic, femeia de serviciu sa fie angajati cu ... (vezi toată discuția)
Negociere salarii enachemarian enachemarian buna ziua din nou, salariile angajatilor se negociaza in fiecare an , in adunarea generala ? este olibatoriu? daca nu s-a tinut adunarea generala ... (vezi toată discuția)
Salariul președintelui de bloc. În baza cărei legi se fixează ... costel5 costel5 Salariul președintelui de bloc. În baza cărei legi se fixează salariul președintelui de asociație proprietari (bloc)? N ar trebui votat de către ... (vezi toată discuția)