avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda Primarie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda Primarie

Buna ziua, am o amenda primita in 04.2013 si am primit notificare in 21.10.2019 pt a plati amenda, alfel se vor pune penalizari si popriri pe salar.
Va rog frumos sa imi spuneti daca legal aceasta amenda se prescrie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Izabella Rădoi , Avocat 14:35, 21 Octombrie 2019
Bună ziua,

Da, există un termen de prescripție a executării sancțiunii contravenționale care este de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor în care a luat naștere dreptul de creanță (adică anul următor celuia în care ați fost amendat).
În mod normal, dacă ați fost amendat în aprilie 2013, din 1 ianuarie 2014 a început să curgă termenul de 5 ani care s-a împlinit în 1 ianuarie 2019.
Atenție! Pentru ca prescripția să opereze nu este suficient să treacă timpul, există cazuri care suspendă sau întrerup acest termen de prescripție. De exemplu, dacă faceți o plată parțială sau vă recunoașteți datoria, întrerupeți termenul de prescripție care începe din nou să curgă de la acel moment. Un alt exemplu ar fi acela că s-a început deja executarea silită înainte de împlinirea termenului. Dacă nu este incident niciun caz de suspendare sau prescripție astfel cum acestea sunt prevăzute în art. 2532 și 2537 din Codul civil, atunci executarea amenzii s-a prescris.
Împotriva executării silite puteți formula, în termen de 15 zile, contestație la executare și să invocați acest motiv al prescripției executării sancțiunii contravenționale. Dacă notificarea dumneavoastră este o somație și/sau vedeți sintagma de dosar execuțional undeva, puteți să formulați contestația la executare (miercuri, 6 noiembrie, fiind ultima zi când o puteți înregistra).

av. Izabella Rădoi
Baroul Cluj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie executare silita/drept la actiune PERESCU ANDREEA PERESCU ANDREEA Buna ziua, speta este urmatoarea: - in iunie 2007 o persoana ia amenda pe autobuz, pt. ca circula fara bilet - i se intocmeste un proces verbal pe care ... (vezi toată discuția)
Prescriptia creantelor fiscale lloryshyka lloryshyka Buna ziua,acum cateva zile am primit o recomanda prin care mi se comunica ca primaria a recurs la proprirea veniturilor mele din salariu,deoarece acum cativa ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala AndreiM. AndreiM. Bună ziua ! In 2017 am luat o amendă, de care nu am stiut, pentru depășirea vitezei legale. Am aflat despre ea după primirea unei înștiințări la ... (vezi toată discuția)