avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare Garantie apartament inchiriat.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare Garantie apartament inchiriat.

Pe scurt, problema mea este aceasta. am inchiriat un apartament si doresc sa ma mut din acesta. La incheierea contractului am dat o garantie. Acum cand am vorbit cu proprietarul, acesta a eschivat cand a venit vorba de predarea garantiei inapoi. Intrebarea mea este : pot face ceva sa-mi recuperez banii dat fiind faptul ca initial a fost facut contract in care era mentionata garantia insa in al doilea contract (primul expirase) nu s-a mai mentionat nimic de garantie? As vrea sa stiu daca pot folosi urmatorul tertip : la administratia financiara pe contract se afla o suma simbolica declarata insa eu am chitante cu suma reala data in fiecare luna. pot ameninta proprietarul cu asta in vreun fel? sper sa nu se ajunga la asta insa vreau sa-mi iau si o masura de siguranta.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:40, 2 Decembrie 2009
Eu cred ca o copie a contractului de la agentie nu contine suma reala a chiriei , si ca in contract nu este specificat acest lucru .

In ceea ce priveste cheltuiala cu taxe de timbru nu este asa mare deranj , deoarece potrivit Legii nr.146/1997 modificata:
(1)Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a)până la valoarea de 50 lei - 6 lei;
b)între 51 lei şi 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte 50 lei;
c)între 501 lei şi 5.000 lei - 51 lei + 8% pentru ce depăşeşte 500 lei;
d)între 5.001 lei şi 25.000 lei - 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
e)între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
f)între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
g)peste 250.000 lei - 6.611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

Potrivit aceleiasi legi taxele de timbru se datoreaza anticipat , adica asta inseamna ca trebuie achitata la momentul introducerii actiunii sau pana la primul termen de judecata.

Plata taxei de timbru nu poate fi conditioanata de castigarea procesului , taxa de timbru putand fi recuperata ca si cheltuieli de judecata impreuna cu onorariul avocatului la sfarsitul procesului in ipoteza in care cererea dvs. a fost admisa si daca in cererea de chemare in judecata a fost mentionata recuperarea acestor cheltuieli .

Cheltuielile judiciare pot fi solicitate si in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, pe cale separata.

Daca este vorba despre fostul proprietar , presupun ca are o proprietate imobiliara , si asta inseamna ca aveti de unde sa va recuperati banii .

Este bine ca mai intai sa-l notificati in legatura cu introducerea actiunii si daca nu va da garantia , un avocat bun va poate ajuta sa va recuperati banii imprumutati .
La agentie nu cred ca exista un contract pe o suma de cateva ori mai mica decat piata, ca s-ar fi enervat agentia ca e fraierita de agent... :))
Evident, asta e regula, dar puteti avea dreptate.
Cat despre taxa de timbru, multumesc pentru textul legal, ati calculat-o? UN om care sta in chirie si caruia ii pasa de garantie (3-400 de euro) inseamna ca ii pasa de cei 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei pe care i-ar da numai ca taxa... nu credeti? Ca e peste mediul pe economie si nu cred ca noi putem judeca daca e putin sau mult.
Cat despre durata, daca e sa platesti o asa taxa de timbru si sa ste bazezi ca peste 2 ani o vei recupera, tot userul poate sa spuna; si cum a spous, nu vrea un proces ca e lung.
Iar taxele le va castiga numai daca va castiga INTEGRAL procesul, pe toate capetele de cerere, altfel instantele au practica de a compensa...
Sa clarificam ceva, totusi. Nu ma intereseaza sa recuperez bani dati pe chirie, sa ma judec fara rost. Pana la urma am platit un serviciu eu....Garantia este de 1000 Euro, asa ca sincer imi cam pasa de ea. De asta as fi avut nevoie doar de o "strangere cu usa"si nimic mai mult.
Garantia de 1 000 de euro pe ce baza a fost platita ?
Scrie in contract despre ea ?
Ce este prevazut in contract in legatura cu restituirea garantiei ?
Garantia s-a platit la agentia imobiliara. Este echivalentul a doua luni de chirie....atat a vrut persoana atunci. In primul contract scrie pe ea, cand acesta a fost refacut nu s-a mai mentionat de garantie insa nici nu are vreo dovada ca mi-a dat-o. In contract nu este prevazut nimic in legatura cu restituirea garantiei decat nota ca s-a dat aceasta garantie la incheierea contractului si cuantumul acesteia.

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru proces civil recuperare bani roxanasimona roxanasimona As avea o intrebare: tatal meu a dat o suma de bani cu imprumut si ar vrea sa stie in caz ca incepe procesul civil de recuperare prin dare in judecata, daca ... (vezi toată discuția)
Cat costa taxa de timbru Dan Mihai Dan Mihai Buna ziua am si eu o intrebare va rog Cat costa taxa de timbru intrun proces pt a obtine un titlu executoriu la suma de 45000 Eur . va multumesc (vezi toată discuția)
Modul de calcul al taxei judiciare de timbru neacsu_laura neacsu_laura Cum se calculeaza taxa de timbru? La o cerere de restituirea unei sume de bani? Si pentru daune morale se percepe taxa de timbru? Multumesc! (vezi toată discuția)