avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces de succesiune finalizat: poate vinde ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces de succesiune finalizat: poate vinde apartamentul partea care l-a deschis?

Buna seara,
Am mai scris pe acest forum si m.ati ajutat foarte mult. Sper sa o faceti si acum. O sa incerc sa scriu despre ce este vorba ca sa ma puteti lamuri.

Tatal meu a decedat in 2014 , 3 ani mai tarziu sotia ( mama vitrega a mea ) a deschis procesul de succesiune pt un apartm, unde suntem vizate eu si mai 2 surori ( fetele tatalui din prima casnicie ) .

La acest proces , doar eu am facut la notar declaratia de acceptare expres a succesiunii , apoi am depus o intampinare la judecatorie unde am scris ca sunt de acord ca sotia sa ramana unic proprietar si sa ne despagubeasca pe fiecare cu cota parte din apartm.
Celelalte surori , desi stiau de acest proces , nu au manifestat nici un interes fata de acest proces, nici declaratie la notar , nici intampinare depusa , nimic. Pur si simplu, din partea lor nu exista nici un raspuns.

Acum, procesul s.a incheiat. Judecatoria a decis ca sunt doar 2 mostenitori acceptanti : eu si sotia .
Eu am primit cota parte , e totul ok cu mine.

Intrebarea mea e pt celelalte 2 surori : ele nu au primit nimic si procesul s.a incheiat , decizia este definitiva si irevocabila .

Deci, din cauza faptului ca ele nu au dat nici un raspuns, nici ca accepta , nici ca renunta la aceasta mostenire , judecatorul poate decide ca ele si.au pierdut dreptul la mostenirea aceasta ?! Sau procesul s.a incheiat doar cu mine , dar ele au ramas mostenitoare in continuare impreuna cu ea ?

Sotia va putea vinde apartm in situatia aceasta ? ( asta si doreste acum , sa vanda apartm )
Multumesc anticipat ! :)
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: KMK , utilizator 09:59, 26 Noiembrie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Cele doua surori nu mai au niciun drept asupra imobilului fiind decazute din dreptul de a accepta mostenirea in termen.
Sotia supravietuitoare poate vinde linistita.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
KaryAnastasia a scris:

. Judecatoria a decis ca sunt doar 2 mostenitori acceptanti : eu si sotia .
Eu am primit cota parte , e totul ok cu mine.
Intrebarea mea e pt celelalte 2 surori : ele nu au primit nimic si procesul s.a incheiat , decizia este definitiva si irevocabila .


Doar dvs. și soția defunctului sunteți moștenitoare.
Și presupun că dvs. ați primit o sultă corespunzătoare unei cote parți mai mare decât ați fi primit dacă la moștenire ar fi venit și celelalate două surori.
Dacă vreți să le „premiați” pentru statul în fotoliu, în timp ce dvs. v-ați cheltuit timpul și banii în proces, este libertatea dvs.
Legal, nu le datorați nimic.
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2019
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul la mostenire este doar un drept ipotetic, pentru a putea beneficia intr-adevar de acest drept, surorile Dvs ar fi trebuit sa intreprinda actiuni (acceptarea mostenirii expres cum ati facut Dvs, sau tacit). Din moment ce nu au uzat de acest drept, nu sunt mostenitori, sotia poate vinde linistit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate sa pierzi dreptul la o mostenire daca nu te-ai prezentat/raspuns la un proces de deschidere succesiune? KaryAnastasia KaryAnastasia Buna ziua, Deschiderea de succesiune a fost facuta de sotia supravietuitoare dupa tatal meu. Noi suntem 3 surori ale tatalui dintr-o casatorie ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune KaryAnastasia KaryAnastasia Buna seara, Am si eu nevoie de ajutorul vostru... Tatal meu a murit acum 2 ani...a fost casatorit de 2 ori...eu cu cele 2 surori provenim din prima ... (vezi toată discuția)
Se poate finaliza un proces de succesiune dacă două din persoanele implicate nu au dat niciun răspuns? KaryAnastasia KaryAnastasia Se poate termina o deschidere de succesiune daca 2 din persoanele implicate nu au dat nici un raspuns? Este vorba despre o deschidere succesiune ( un apartm) ... (vezi toată discuția)