avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Defăimare continuă din partea fostului soț: cum îl ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Defăimare continuă din partea fostului soț: cum îl pot face să înceteze?

Buna ziua, am o fetita de 8 ani pe care o cresc 99% singura, tatal nefiind implicat deloc in primii ani de viata ai copilului, nici cu educatie, nici pe plan de sanatate, la absolut nimic. Dupa pronuntarea divortului in 2015, acesta nu a "profitat" in totalitate de programul de legaturi, si abia din 2017 a inceput in forta cu sesizari la Protectia Copilului, Executare silita (in care am depus contestatie si apel), apeluri catre Politie cu echipaje venite la usa mea, etc, "trezindu-se" ca are copil mare acum, desi legaturile nu sunt consolidate deloc... El s-a recasatorit, copilul a mai mers la tatal la domiciliu, dar a stat maxim 5 zile la el (anul acesta in vacanta de vara), in rest, in weekend-uri,ii cerea sa o aduca acasa in aceeasi zi. Problema este ca el scrie mail-uri acuzatoare si defaimatoare la adresa mea, in continuu, pt a aduna iar probe mincinoase. Eu degeaba ii raspund la obiect, el continua cu mizeriile. L-am instiintat ca daca va continua asa, eu nu ii mai raspund deloc. Tot degeaba. Ce mai e de facut? Este epuizant acest "stil" de viata.. Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 07:38, 1 Noiembrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai raspundeti la mail -uri daca depasesc limita bunei cresteri si a unei comunicari decente si mai ales eficiente in favoarea copilului.
. Doar nu o sa ajungeti sa dialogati mai mult si mai des decat atunci cand erati sot si sotie.
Buna seara, dna avocat, apreciez sfatul dvs! Precum si ale celorlalti care mi-au raspuns in aceasta problema. De o luna nu i-am mai raspuns fostului sot, pentru ca orice lucru as scrie legat de copil, imi intoarce cuvintele cu varf si-ndesat, pe langa eternele acuzatii la adresa mea si alte jigniri. El continua acelasi mod de comunicare, care se regaseste si in mesajele telefonice. Aici ii mai raspund cu maxim 1-2 mesaje, in rest, il ignor. Ma intrebam daca totusi as putea merge pe calea instantei, cu abuz de drept, in sensul ca pe langa actiunile nejustificate pe care le tot porneste, efectiv isi incalca limitele cu toate aceste mail-uri, mesaje, pe care deja le consider hartuitoare. A avut momente cand imi scria aproape zilnic. Si informatii despre copil primeste chiar de la insasi fetita mea, cand el incepe sa o "interogheze".

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Nu mai raspundeti la mail -uri daca depasesc limita bunei cresteri si a unei comunicari decente si mai ales eficiente in favoarea copilului.
. Doar nu o sa ajungeti sa dialogati mai mult si mai des decat atunci cand erati sot si sotie.

În momentul de fata va ajuta faptul ca nu ripostati. Se vede clar diferența între dumneavoastră și el. Instantele, unele dintre ele sancționează părintele cu zeci de plângeri. Dacă începeți și dumneavoastră nu vor mai considera ca au de-a face cu un reclamagiu ci cu doi.
În al doilea rand, șansele unei acțiuni în instanta sunt minime. România nu acorda ordine de protecție femeilor bătute pana la leșin și dumneavoastră va așteptați sa ia masuri pentru ceva ce ei vor considera o exagerare?
Eu v-aș sugera sa nu mai răspundeți nici la mesaje. Eventual la 10 - 12 zile trimiteți un mail sec cu informații despre copil ca să nu vă acuze ca nu cooperanți și alienati copilul dar va opriți acolo. Chit ca scrie înapoi nu mai răspundeți.
Evident ca depinde de atitudinea lui, ca dacă va vorbește civilizat si e preocupat de binele copilului nu cred ca aveți probleme în a coopera.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
When, utilizator
Dacă conținutul acelor email-uri repetate vă creează o stare de temere, puteți să-i faceți o plângere penală deoarece fapta constituie infracțiunea de hărțuire, prevăzută de art. 208, alin. 2 cod penal.
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2019
Adrian ALBU, Avocat
When, va multumesc pentru sfaturi! Ma gandeam ca, avand in vedere ca mi-a trimis in vara somatie de executare pt programul de vacanta, desi copilul era la el acasa, ar putea fi considerat abuz de drept. Si asta pe langa alte "hartuiri" la care a recurs, de 3 ani cu sesizari la DGASPC, de 3 ori in acest an mi-a venit cu echipaj de Politie la usa, in mod nejustificat, si multe altele. Dar probabil, instantele nici nu se uita la asa ceva...

Ce este greu in toata aceasta ecuatie: el are program de preluare a copilului de la scoala de 2 ori/luna, insa fara o zi fixata. De aceea, in fiecare luna, ma trezesc cu un numar de mail-uri si mesaje mult mai mare, tema lui principala fiind preluara de la scoala (cu subiectul mail-ului: "Ne/Respectare program de legaturi", in care mai strecoara si alte acuze si vesnice nemultumiri de-ale lui). De multe ori, a scris doar mesaje pe un ton agresiv, cum ca in ziua X va lua fetita de la scoala, insa fapte = 0. Am sa incerc sa evit cat mai mult interactiunea cu el, mai ales ca, fiind custodie comuna, are dreptul de a-si sustrage informatiile chiar de la sursa (scoala, invatatoare, etc.), daca il intereseaza de copil, bineinteles.

Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2019
Emma_amb, utilizator

Alte discuții în legătură

Minor custodie comuna Desperados Desperados Buna ziua.Minor custodie comuna,domiciliu la mama.Mentionez ca aproape de cate ori suna si dorea sa vorbesca cu copilul acceptam mereu ba chiar dorea sa o ... (vezi toată discuția)
Probleme vizite minor 25Maria23 25Maria23 Buna ziua, Desi am acceptat de fiecare data \"cerintele\" de vizitare ale biologicului, acesta a inceput sa creeze probleme. A vazut copilul de 4 ori in 2 ... (vezi toată discuția)
Sunt insultat si asist la scandal din partea fostei sotii ori ... alina.cr7 alina.cr7 Sunt insultat si asist la scandal din partea fostei sotii ori de cate ori duc minora la domiciliul ei, la sfarsitul programului de legaturi personale. Ma face ... (vezi toată discuția)