avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Convenție matrimonială după căsătorie: pot fi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Convenție matrimonială după căsătorie: pot fi trecute bunurile comune doar în proprietatea unuia dintre soți?

Casatorie in noiembrie 2011. Comunitate legala.
1. Sotia a achizitionat in timpul casatoriei un spatiu comercial si un autoturism.
Dorim ca aceste bunuri sa fie trecute doar in proprietatea sotiei. Este posibil legal? Daca da, ce trebuie facut? ce acte ar fi necesare?

2. Sotia poseda dinainte de casatorie un apartament. Sotul poseda dinainte de casatorie un alt apartament, Actualmente acesta din urma este stabilit ca resedinta comuna legala la starea civila.
Intrebarea este: In caz de deces al unuia dintre soti, cum se face partajul succesoral a bunurilor: A) la momentul prezent; B) dupa semnarea unei Conventii modificata conf. pct. 1?
Cu multumiri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:58, 26 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca bunurile se achizitioneaza cu banii personali (din mostenire, existenti dinainte, din donatie, din vanzarea unui bun propriu, ...) atunci la achizitionare se poate specifica sursa banilor si ca este achizitionat din fonduri personale, nu comune. Tot ce vine dinainte de casatorie este bun personal. In caz de deces consortul mosteneste conform legislatiei, indiferent de conventia matrimoniala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Drepturile celei de-a doua sotii in urma decesului sotului actual patitul 2 patitul 2 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o intrebare. In urma la a doua casatorie o colega locuieste in proprietatea sotului actual. Daca dansa beneficiaza ... (vezi toată discuția)
Mostenitori julesa julesa Buna ziua, Tatal meu este proprietar de apartament, s-a recasatorit civil (apartamentul a fost cumparat inaintea celei de-a II a casatorii). As vrea sa ... (vezi toată discuția)