avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intarzierea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intarzierea succesiunii

Buna ziua,
Mama mea a fost casatorita cu un barbat timp de 15ani de zile.In urma cu 10 luni acest barbat a decedat.Locuiau impreuna in casa parinteasca a lui.Imediat dupa imormantare toate rudele(sora, nepoti si copii(2) au venit cu pretentii la casa,pamant si toate cele.Nimeni dintre cei indreptatiti nu vor sa deschida succesiunea din n motive in schimb toti vin si o hartuiesc pe mama mea pe motiv ca este casa parinteasca si vin care mai decare cu pretentii.Va rog sa ma ajutati cu un sfat ce pot sa fac ca pana la deschiderea succesiuine sa nu mai intre cine vrea si cine poate acolo si mai rau sa nu o mai hartuiasca pe mama mea..
Multumesc.
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 14:13, 2 Decembrie 2009
Parintii defunctului , respectiv proprietarii casei mai traiesc? daca nu, a fost dezbatuta succesiunea in urma decesului lor? fiindca , daca este asa, defunctul( sotul mamei dvs.) a dobandit o cota parte din imobil. Ca atare, mama dvs., in calitate de sotie supravietuitoare, pe langa faptul ca legea ii confera un drept special de abitatie ( de a locui in casa) , cat si anumite bunuri ce au servit gospodariei lor, acesta beneficiaza si de rezerva succesorala . Daca nu au avut copii, mama dvs. il va mosteni pe defunct, impreuna cu fratii si surorile acestuia , daca insa au avut si copii, mama dvs. va mosteni impreuna cu acestia .
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
S-a facut succesiunea dupa decesul tatalui defunctului si tot atunci s-a facut un act notarial ca dupa decedarea mamai defunctului toti fratii cedau in favoarea defunctului toate bunurile. Eu nu doresc decat ca mama sa aiba liniste atat cat mai are de trait deci nu doresc sa dobandesc nimic din "averea" respectiva.Va rog sa-mi spuneti daca pot sa le interzic intr-un fel fara sa ma coste foarte mult(oricum am cheltuit cu ei,cu mama si fostul sot deaorece nu aveau pensie si nici un venit 15 ani +inormantarea).Doresc sa stiu daca exista o lege care sa le interzica sa o mai hartuiasca pe mama atata timp cat nu deschid succesiune(ei)?
Mama poate uza de dreptul pe care i-l confera legea , anume dreptul de abitatie, adica de a locui in imobil . Lucrurile stau cam asa : in cazul decesului unuia dintre soţi, celălalt soţ dispune de un drept de abitaţie asupra locuinţei care a aparţinut soţului decedat, cu respectarea următoarelor condiţii:casa de locuit să facă parte din moştenire; soţul supravieţuitor să nu aibă o locuinţă proprie;dreptul poate fi menţinut până la ieşirea din indiviziune şi, în orice caz, cel puţin un an de zile de la decesul soţului; dreptul de abitaţie încetează dacă soţul supravieţuitor se recăsătoreşte înainte de ieşirea din indiviziune. Ceilalţi moştenitori pot cere restrângerea dreptului de abitaţie dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor.
Deci confrom legii , comostenoitorii mamei ar putea eventual incerca restrangerea acestui drept , in caz ca imobilul respectiv , din punct de vedere al spatiului , excede nevoile mamei dvs. , iar in acest caz, pana la partaj , ei ar putea chiar locui acolo , insa desigur ca nu trebuie sa o hartuiasca . Acest aspect ar putea fi sesizat , eventual , daca nu inceteaza .
Cat priveste intelegerea despre care spuneti ca ar fi facut-o mama defunctului cu ceilalti copii ai ei, nu imi dau seama de ce totusi notarul l-a incheiat, fiindca s-ar putea ca actul respectiv sa nu fie valabil , intrucat , exista un text de lege in cuprinsul Codului civi, mai precis Art. 965 care spune cam asa: „lucrurile viitoare pot fi obiectul obligatiei"- alineatul 1.( O succesiune nedeschisa constituie si ea un lucru viitor., intrucat succesiunile se deschid prin moarte, deschiderea succesiunii avand loc odata cu producerea decesului) . Alineatul 2 al aceluiasi art. face insa precizarea ca „nu se poate face renuntarea la o succesiune ce nu este deschisa, nici nu se pot face invoiri asupra unei astfel de succesiuni, chiar de s-ar da consimtamantul celui a carui succesiune este in chestiune”. Prin exceptie deci ,succesiunile nedeschise nu pot forma obiectul unei vanzari si nici al vreunei alt act juridic.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, numele meu este cristina. in acest moment mama mea ... ZCristina33 ZCristina33 Buna seara, numele meu este Cristina. In acest moment mama mea este ff bolnava la spital. In cazul in care mama decedeaza, asi dori sa stiu ce drepturi are ... (vezi toată discuția)
Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament? Ana Sophia Ana Sophia Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)