Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu situația de mai jos. Mama mea nu are niciun ajutor financiar inafara de ajutorul social dat de primărie si m-am oferit sa-i ofer 30000 lei pe proprietatea pe care o deține casa+teren cu condiția sa intru in posesie după decesul ei ,valorând in momentul de fata 80-90 mii lei mai am 2 surori dar care nu contribuie cu nimic si au zis ca nu au pretenție la moștenire dar sunt plecate in străinătate si oricum nu am încredere in ele posibil pana la moartea mamei sa se răzgândească . Ce act as putea face cu mama ca sa fie sigur ca o sa-mi rămână mie după moartea ei si daca o sa fie atacat sa nu fie șanse de câștig din partea surorilor ?
Banii nu ii dorește prin transfer bancar pentru ca ii este frica sa nu ii taie ajutorul social iar eu nu vreau sa ma încurc cu intretinerea ei pe termen lung.Pur si simplu este o înțelegere intre mine si ea pe aceasta suma de bani.Mulțumesc
In cazul vânzării: 1. Prețul este mai mic de jumatate, deci cam derizoriu și neserios.
2. Dvs doriti ca mama sa isi pastreze dreptul de uzufruct viager si sa intrati in posesie după deces.
Art.1091 alin.4 din Codul civil prevede ca: "Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor este prezumată a fi donație dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației sau în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare."
Asta înseamnă că la încheierea actului, trebuie să fie prezente și surorile dvs, care să declare caracterul oneros al actului (adică faptul că îi dați bani mamei la modul real). Altfel, vânzarea dvs este considerată donație deghizată.
Donație nu doriti, să prestati întreținere nu doriti
Atunci...păstrați banii, lăsați lucrurile asa, iar când va deceda mama, dezbateti succesiunea și folosiți suma ca să le achitați surorilor sulta și dvs să rămâneți unic moștenitor.
In cazul donației ,surorile au spus ca pot da o declarație acolo la notar in Italia ,pot fi valabile acele semnături si mai ales ca o sa trebuiască sa le traduc din italiana ? Mulțumesc
Nu sunt valabile cât timp traieste mama.
Art. 956 Cod civil
Actele juridice asupra moştenirii nedeschise
Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.
Mulțumesc frumos ,o ultima întrebare daca se poate .Din cate am înțeles in urma contractului de donație oricum va trebui făcută succesiunea ,dar in urma contractului de vânzare cumparare (dar cu uzul fruct viager) va mai fi nevoie sa fie deschisa succesiunea sau in urma cărui contract intre mine si ea nu va fi nevoie de succesiune in urma decesului ?
Succesiune
iuly69
Va rog mult sa-mi spuneti daca mama mea are dreptul de mostenire dupa moartea mamei sale [bunica mea]daca exista un act de vanzare cumparare facut unuia dintre ... (vezi toată discuția)