avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen de recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen de recurs

Printr-o sentinta civila data de tribunal (conflicte de munca) am castigat in sensul ca mi s-a admis exceptia tardivitatii formularii cererii de revizuire ; respectiv instanta a respins ca tardiv introdusa cererea de revizuire formulata de petenta X in contradictoriu cu mine . Ce nu ma lamureste este termenul de recurs, care nu imbraca forma unui numar de zile, ci se specifica doar " Cu recurs"! Sentinta mi-a fost comunicata pe 21 august 2009. Pe 3 septembrie 2009 cealalta parte declara recurs impotriva sentintei civile mai sus mentionate. De ce nu s-a specificat in cate zile se poate face recurs?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 15:48, 2 Decembrie 2009
Termenul de recurs este de 15 zile de la data comunicarii sentintei din apel iar uneori este precizat expres.

Trebuie sa verificati data la care a fost comunicata sentinta si apoi sa calculati cele 15 zile, fara a lua in calcul prima si ultima zi. spre exemplu, daca a fost primita pe 1, numarati incepand cu data de 2 iar ultima zi de depunere este 17.
Prin omisiune s-a gresit dar nu se poate invoca necunoasterea termenului de recurs, iar din cate imi dau seama, parte adversa este in termen.
Buna ziua !
Termenul de recurs este cel general de 15 zile. Trebuie sa stiti ca in cazul in care nu este trecut numarul de zile, atunci acesta este ( sau ar trebui sa fie) un termen general de recurs( ca si in cazul dumneavoastra).
Cu stima !
Potrivit Codului de Procedura Civila
Art. 300
Recursul suspenda executarea hotararii numai in cauzele privitoare la stramutarea de hotare, desfiintarea de constructii, plantatii sau a oricaror lucrari avand o asezare fixa, precum si in cazurile anume prevazute de lege.
La cerere, instanta sesizata cu judecarea recursului poate dispune, motivat, suspendarea executarii hotararii recurate si in alte cazuri decat cele la care se refera alin. 1.
Suspendarea la cerere a executarii hotararii poate fi acordata numai dupa depunerea unei cautiuni ce se va stabili, prin incheiere, cu ascultarea partilor in camera de consiliu, scop in care acestea vor fi citate in termen scurt, chiar inainte de primul termen de judecata, daca este cazul. Dispozitiile art. 403 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.
Alin. 4 abrogat OUG nr. 138/2000
Pentru motive temeinice, instanta poate reveni asupra suspendarii acordate, dispozitiile alin.3 aplicandu-se in mod corespunzator.

Art. 301
Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel. Dispozitiile art.284 alin.2-4 se aplica in mod corespunzator.

Art. 302
Recursul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii.

Pe langa cele aratate de colegul zahariamarius, consider ca, termenul de recurs (asa cum este el prevazut de art.301 C.pr.civ., raportat si la art.284 C.pr.civ.) este, in cazul dvs. de interes pentru partea adversa, careia i s-a repins ca tardiv introdusa actiunea, iar nu pt. dumneavoastra, care nu aveati ce sa recurati in termen ci era suficient sa stiti numai faptul ca acea hotarare poate fi recurata de partea adversa, urmind sa fiti citat la termen.
De interes pt. dvs. este sa stiti modul si cuprinsul motivarii recursului de catre partea adversa si daca ea s-a facut in interiorul termenului de recurs, iar acest aspect este de competenta instantei de recurs.

Alte discuții în legătură

Motivare recurs qwerta qwerta Rog sa fiu lamurit in urmatoarea problema:am cistigat un proces in contencios administrativ ar dupa comunicare hotaririi pirita a depus recurs in termenul ... (vezi toată discuția)
Este admisibila procedura revizuirii intemeiata pe art.322 (2)? RADU SAVALACHE RADU SAVALACHE Buna ziua. Ma adresez practicienilor in stiinte juridice care au intalnit urmatoarea situatie sau care pot gasi dezlegare acestei spete: Instanta de fond ... (vezi toată discuția)
Executorie prin nerecurare mery.marin mery.marin buna, am o nelamurire...o sentinta pronuntata in 03.11.2009, la ce data devine definitiva, executorie si irevocabila prin nerecurare?? (vezi toată discuția)