avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recunoastere donatie veche
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recunoastere donatie veche

Am doua fete majore. Acum cinci ani i-am dat uneia din ele toti banii obtinuti din vinzarea unei garsoniere, fara sa facem vreun act de donatie sau de alt fel. Am facut o intelegere verbala cu ele ca o alta garsoniera ce o aveam si o am si acum sa ii ramina in compensatie celeilalte fete. As vrea sa fac acum un act notarial care sa ii asigure acesteia proprietatea asupra garsonierei dupa decesul meu si doar restul bunurilor mele sa se imparta in mod egal la cele doua fete.
Va multumesc
Faceti act de vanzare direct catre cealalta fiica, nu donatie.
Pentru acest fapt mergeti la un notar public.
Sansele sa fie desfaut actul (care conform 845 civil e o donatie) raman insa mari.
Cred ca e nevoie de mai multe acte consecutive care sa acopere lipsa actului de acum cativa ani... si de cooperarea ambelor fiice.
AVLIL a scris:

Sansele sa fie desfaut actul (care conform 845 civil e o donatie) raman insa mari.
Cred ca e nevoie de mai multe acte consecutive care sa acopere lipsa actului de acum cativa ani... si de cooperarea ambelor fiice.


Cred ca aveti dreptate. Fiicele sunt cooperante. Ar trebui poate ca cea care a primit banii sa dea o declaratie ca i-a primit si apoi sa renunte la garsoniera ramasa ?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
ninaniculina, utilizator
daca exista intelegere, puteti incheia inclusiv un act de donatie in favoarea celeilalte fiice, la notariat . cu scutire de raport.
tot astfel, puteti sa vindeti celei de-a doua fiice garsoniera respectiva.
indiferent de forma actului , ar fii oportun ca prima fiica sa recunoasca ca a primit cu titlu de donatie, banii rezultati din vanzarea altei garsoniere .


actul de vanzare-cumparare , chiar daca este incheiat intre ascendenti si
descendenti nu este o liberalitate .
doar in cazul in care vanzatorul isi rezerva dreptul de uzufruct, art. 845 c.civil mentioneaza expres prezumtia de liberalitate. ;)
Cel mai bine este sa faceti un contract de vanzare cumparare cu privire la garsoniera care dori sa ii ramana fiicei mai mici.
Nimeni nu poate renunta la ceva ce nu ii apartine sau la o mostenire viitoare....

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare cu uz viager miky76 miky76 Contractul de vanzare cumparare cu uzufruct viager facut unui nepot de frate se poate considera donatie avand in vedere ca am un copil infiat cu efecte ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau vanzare cumparare? irina elena irina elena buna seara ! as dori sa stiu ce pot face pentru a putea fi la unica mostenitoare de casa parinteasca .suntem doua surori ,sora mea in ziua de astazi este de ... (vezi toată discuția)
Atacare act de vanzare-cumparare corsar corsar Buna ziua Acum zece ani am cumparat cu contract de vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager apartamentul parintilor mei .Intre timp mama mea a decedat ... (vezi toată discuția)