avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul salariu in concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul salariu in concediu medical

Buna ziua,
1. Care este baza de calcul la concediul medical? Se aduna veniturile brute realizate in ultimile 6 luni,se imparte la nr. de zile lucratoare apoi se aplica procentul de 75 % (daca medicalul are codul de boala obisnuita) si apoi...?
2. La calculul nr. zilelor lucrate in cele 6 luni se aduna si ziua de 1,2 Ianuarie,1 Mai,prima si a doua zi de Pasti? Aceste zile nu sunt zile libere platite,conform legii? Mie pe statul de plata imi sunt scazute aceste zile la nr. de ore.
3. La calculul medicalului ce impozite se opresc?
4. Daca mi se opresc garantii materiale din salariu,in perioada medicalului normal ar fi sa nu mi se mai opreasca aceste garantii,deoarece CIM este suspendat,nu?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gheorgheb , utilizator 11:20, 17 Februarie 2011
1. ....si apoi se inmulteste cu nr de zile de pe certificatul medical si se scad taxele. Rezulta venitul net din zilele respective.
2. Nu. Se iau in calcul zilele lucratoare (lucrate efectiv, alte concediii medicale, de odihna), fara cele in care ati fost absent (nemotivat, concediu fara plata).
3 si 4. Nu stiu.
Buna ziua,
zilele libere nu se iau in calcul. Sunt zile libere platite de stat, nu de angajator. Asadar, nu formeaza baza.
La sume bruta din concediu medical se trag contributile toate, cu exceptia concediilor medicale scutite de plata contributiilor gen: concediu de materniate, de ingrijire copil, unde se plateste doar CAS raportat la minimul pe economie.
In ceea ce priveste plata garantiilor, depinde ce scrie pe contractul de garantare. Vorbiti cu angajatorul si vedeti baza in care va trage sau nu garantiile pe durata concediului medical desi, repet, depinde ce documentatie aveti la baza.
In cazul unui concediu medical, contributiile care se retin si se platesc sunt - somajul pt zilele suportate de catre angajator, CAS calculat la salariul minim, impozit.
ramona.bosinceanu a scris:

Buna ziua,
zilele libere nu se iau in calcul. Sunt zile libere platite de stat, nu de angajator. Asadar, nu formeaza baza.
La sume bruta din concediu medical se trag contributile toate, cu exceptia concediilor medicale scutite de plata contributiilor gen: concediu de materniate, de ingrijire copil, unde se plateste doar CAS raportat la minimul pe economie.
In ceea ce priveste plata garantiilor, depinde ce scrie pe contractul de garantare. Vorbiti cu angajatorul si vedeti baza in care va trage sau nu garantiile pe durata concediului medical desi, repet, depinde ce documentatie aveti la baza.

Am semnat contract de garantie in numerar cf.legii 22/1969 modificata prin LG 54/1994 (nu este act aditionatl la CIM),in care mi se opresc garantii materiale reprezentand 4 salarii brute,nu am ajuns la 4 salarii brute,dar ma gandeam ca fiind in concediu medical de 3 luni si intrand in concediu prenatal/postnatal nu ar avea de ce sa-mi mai opreasca garantii,eu nu am mai fost deloc la serviciu in perioada medicalului,iar postul meu s-a desfiintat din motive economice,am primit instiintare de desfintare a postului prin posta cu confirmare de primire.
angajatorul nu poate desfiinta un post indiferent de motivele invocate de acesta si nu poate concedia/disponibiliza un angajat in perioada in care acesta este in concediu medical. poti face contestatie impotriva deciziei de desfiintare a postului daca aceasta a fost intocmita in timpul in care erai in CM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri din indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca larrym larrym Buna seara! puteti sa-mi spuneti ce contributii se opresc din indemn.de conc.medical? si care e baza de calcul pentru somerii aflati in CM? Daca am inteles ... (vezi toată discuția)
Contributii concediu prenatal ela david ela david Ce contributii plateste societatea pentru o angajata care este in concediu prenatal si a avut in ultimile 6 luni salariul brut de 440 lei?Sanatate si somaj am ... (vezi toată discuția)
Calcul contributie pensii aferenta concediului de sarcina si lauzie mutulescul mutulescul Buna ziua, Va rog mult daca ma poate ajuta cineva cu formula de calcul a cas (pensii) pentru un concediu de sarcina si lauzie. Va multumesc (vezi toată discuția)