avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata fara factura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata fara factura

Facturile de la electrica nu le-am primit de aproape un an de zile.S-a facut plata fara a avea factura .Cum inregistrez in contabilitate aceasta plata?
Cel mai recent răspuns: ContSters54221 , utilizator 14:49, 2 Decembrie 2009
Cere duplicate la firma de electricitate, eu ca pf am aobtinut chiar de la numarul de urgenta duplicate care au ajuns mai repede ca originalele!
Daca vrei sa le inregistrezi acum nu stiu ai plati fara factura ar trebui sa ai macar facturi de avans ca sa le inregistrezi ca plati in avans!Mai bine bagale in 473,, sume in curs de lamurire,,,obtine facturile si le scoti de acolo si le faci consum!
Oricum facturile de electricitate sint facturi de prezumat si de regularizare, daca ar fi sa le inreg ca la carte ar trebui sa le consideri fact de avans( prezimatele) si consum( fact de regularizare)!
Contul 408 Furnizori - facturi nesosite
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu furnizorii pentru aprovizionarile de bunuri, lucrarile executate si prestarile de servicii, pentru care nu s-au primit facturi.

Contul 408 "Furnizori - facturi nesosite" este un cont de pasiv.

In creditul contului 408 "Furnizori - facturi nesosite" se inregistreaza:
- valoarea bunurilor aprovizionate, a lucrarilor executate sau serviciilor prestate de catre furnizori (301, 302, 303, 361, 371, 381, 4428, 604, 605, 611 la 626, 628);
- diferentele nefavorabile de curs valutar inregistrate la inchiderea exercitiului, aferente datoriilor catre furnizorii pentru care nu s-au primit facturile (665).

In debitul contului 408 "Furnizori - facturi nesosite" se inregistreaza:
- valoarea facturilor sosite (401);
- diferentele favorabile de curs valutar inregistrate la inchiderea exercitiului (765).

Soldul contului reprezinta sumele datorate furnizorilor pentru care nu s-au primit facturi.

Atentie la primirea facturilor la deductibilitatea TVA si a ch.pentru ani fiscali diferiti
Tot la contul 408 ma gandisem si eu,problema dublicatelor ca nu se poate deduce tVA de pe ele,plus ca sunt facturi si din 2008.Ma gandeam sa inregistrez 605=408,408=5121.
Facturile nu mai sint formulare cu regim special ,asa ca cfr HGR 3512/2009 parca puteti solicita duplicate in xerox cu mentiunea ,, conform cu originalul,, sau alte facturi care sa contina mentiunea duplicat al facturii originale; hgr 831/1997 e abrogata , asa ca se poate.
Practica contabila a impus ca o cutuma faptul ca in contul 408 se inregistreaza mai ales marfa primita cu aviz de expeditie( pina la primire factura!) si mai ales marfa si servici primite pe baza de comanda sau contract pina la sosirea facturii!
Acum depinde de dumneavoastra ,ce interpretare dati!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire tva alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Buna ziua , Am o problema, sunt incepatoare in ceea ce priveste contabilitatea , si am o nelamurire.... #-o Am o factura , in care s-au stornat niste ... (vezi toată discuția)
Factura ianuarie,nir februarie marcelaL marcelaL daca factura e in ianuarie si nir in februarie cum se inreg.in contabilitate?#-o#-o#-o (vezi toată discuția)
Factura mai mare de 5000 achitata cu bf Lucia_pad Lucia_pad Buna ziua, In cazul in care, alimentez de la o statie de carburant, in fiecare zi si primesc in fiecare zi un bon fiscal, este corect sa mi se emita o singura ... (vezi toată discuția)