avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum ne recuperăm sumele impuse ilegal pe listele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum ne recuperăm sumele impuse ilegal pe listele lunare de plată a Întreținerii, fără aprobarea proprietarilor din Asociație, care trebuia obținută prin vot DOAR ÎN CADRUL ADUNĂRILOR GENERALE ANUALE ?

Am văzut o postare pe Facebook, care mă interesează extrem de mult și pe această cale îi rog pe toți cei care activează pe Forumul avocatnet.ro (să aibă ceva experiență în domeniul Asociațiilor de Proprietari), să-mi spună cum să procedăm noi, ca proprietari care le plătim salariile și indemnizațiile șefilor și angajaților Asociației noastre (plus taxele și impozitele de rigoare), în situația în care președintele Asociației noastre, în solidar cu membrii Comitetului Executiv, nu au supus la vot niciodată în Adunările Generale anuale, mai ales Fondul de Salarii, aceștia decizând în mod unilateral și angajarea sau demiterea angajaților Asociației, mai ales a administratorilor și a cenzorilor, fără a avea acordul prin vot al proprietarilor din Asociația de Proprietari de care aparținem forțat, fără voia noastră ?
Spun asta după ce am citit ce obligații au conducătorii oricărei Asociații de Proprietari, să supună la vot în Adunările Generale anuale mai ales Fondul de Salarii (și celelalte fonduri comune), indemnizațiile lunare, dar și angajările (demiterile) administratorilor și ale cenzorilor succesivi, pentru a ști toți proprietarii din Asociație pe cine și cu cât îi plătesc.
Vedeți ce scrie în Legea nr. 196 din 2018, la articolul 53, litera g - noi ar fi trebuit să putem vota la vedere salariile președintelui și ale angajaților noștri, în Adunările Generale anuale, nu să-și impună ei salariile lunare pe ascuns, fără aprobarea Adunării Generale, așa cum se întâmplă în Asociația noastră cel puțin din 2009 până azi (n-au discutat în A.G. nimic despre niciun Fond de Salarii sau despre vreo angajare ori demitere de personal, ceea ce e extrem de dubios și de ilegal, salariile, indemnizațiile și angajările fiind impuse pe ascuns, fără să afle vreun proprietar) !
CITEZ:
Art. 53. - Adunarea Generală a proprietarilor membri ai Asociației de Proprietari are următoarele atribuții:
a) ALEGE ȘI REVOCĂ DIN FUNCȚIE președintele, membrii Comitetului Executiv și cenzorul/comisia de cenzori;
b) adoptă și modifică Statutul și Regulamentul Condominiului;
d) ADOPTĂ ȘI MODIFICĂ BUGETUL DE VENITURI ȘI CHELTUIELI;
e) adoptă hotărâri privind executarea lucrărilor de întreținere, reparații, modernizare, consolidare și reabilitare termică și eficiență energetică a Condominiului;
g) ADOPTĂ HOTĂRÂRI ASUPRA FONDULUI ANUAL DE SALARII ȘI INDEMNIZAȚII;
h) ADOPTĂ HOTĂRÂRI ASUPRA CUANTUMULUI INDEMNIZAȚIILOR precum și asupra numărului și funcțiilor personalului încadrat cu contract individual de muncă sau contract de prestări servicii în cadrul Asociației de Proprietari pentru buna administrare, gestionare și funcționare a Condominiului, dar și asupra valorii și a modalităților de contractare, în limita Bugetului de Venituri și Cheltuieli;
i) stabilește modalitățile și tranșele de plată a contribuțiilor fiecărui proprietar, pentru fiecare dintre categoriile de cheltuieli, conform reglementărilor în vigoare;
j) STABILEȘTE SISTEMUL DE PENALIZĂRI pentru restanțele afișate pe lista de plată ce privesc cheltuielile Asociației de Proprietari, conform prevederilor legale în vigoare;
k) mandatează președintele și Comitetul Executiv pentru ANGAJAREA ȘI ELIBERAREA DIN FUNCȚIE A ADMINISTRATORULUI, CENZORULUI sau a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a CONDOMINIULUI;
l) poate stabili plafoanele minime de la care achiziționarea bunurilor sau contractarea serviciilor se face pe baza ofertelor operatorilor economici care satisfac cerințele Asociației de Proprietari, conform legislației în vigoare;
m) exercită alte atribuții care i-au fost conferite prin Statut, prin Acordul de Asociere sau prin votul proprietarilor membrii ai Asociației.

Citind acest articol 53, oricine poate constata că Adunarea Generală e „ORGANUL SUPREM”, așa cum e Parlamentul !
Nu Comitetul Executiv conduce și hotărăște la final într-o Asociație, ci doar membrii proprietari ai Asociației respective sunt suveranii Bugetului lor anual. PROBLEMA ESTE CĂ NU ȘTIM CUM SĂ PROCEDĂM CONCRET, SĂ NE RECUPERĂM RETROACTIV BANII IMPUȘI FORȚAT ȘI ILEGAL PE LISTELE DE PLATĂ A ÎNTREȚINERII, ȘTIIND CĂ NU NE-AM DAT ACORDUL CA PROPRIETARI, DAT PRIN VOT ÎN ADUNĂRILE GENERALE ANUALE (acesta e o obligație a președintelui și a membrilor Comitetului Executiv ai oricărei Asociații).
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:30, 11 Septembrie 2021
ART. 58 din aceeasi lege spune:
(1) Presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, consemnata in procesul-verbal.
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin sau pentru depasirea atributiilor legale si statutare, presedintele asociatiei de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, dupa caz, cenzorul raspund personal sau solidar pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor sau tertilor, dupa caz.
Uitasem de acest articol 58 din Legea nr. 196/2018, care, la alineatul 1 ne arată că șefii Asociației NU POT FI REMUNERAȚI DIN FONDUL DE SALARII (din niciun fond) dacă nu au avut ca dovadă procesul verbal prin care ar fi fost aleși de Adunarea Generală, asta implicând și faptul că în situația inexistenței vreunei Adunări Generale legal convocate, CONTRACTELE LOR DE MANDAT SUNT NULE DE DREPT SAU ANULABILE, iar Instanțele ar trebui să le impună și aplicarea retroactivă a sentinței de Nulitate Absolută a oricărui act semnat de cei dovediți că au fost aleși ilegal sau că n-au fost aleși deloc, dar ei primesc în continuare venituri ilegale, știind că nu le-a dat nimeni acordul.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce inseamna asociatia?? Un mancator de bani de pe proprietari,pur si simplu! Contracte direct cu furnizorii,fara asociatie!! Proprietatea comuna e reglementata de NCPC! Pentru ce sa platesc atata personal degeaba?? Poate imi dati si mie un motiv sa mi placa asociatiile si asta tocmai acum cand se spune ca se vor mari facturile si nu le vom mai putea plati!! In asociatie,intai salariile si pe urma mai vedem! Sa vedeti ce frumos se vor vinde imobilele,pur si simplu! La contractele direct cu furnizorii platesti exact cat consumi! Nu consumi,factura ZERO!! Asa caaa..... ganditi dragilor,nu doare!!! Bafta tuturor!!
NU face furnizorul, de apa sau de caldura, contract direct cu proprietarul din condominiu, asa cum este la gaz sau la energie electrica. Pur si simplu nu iti face. In plus, structura blocului si partile comune, trebuie administrate unitar.
Din punctul meu de vedere, problema sunt proprietarii, nu administratia. Si mai este o problema, si anume legea asociatiilor este prost fabricata, de fapt copiata dupa cea veche.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de mandat al unui cenzor de asociație de proprietari nu a fost votat în adunarea generală. este acela un contract nul (ilegal) ? flory_mr flory_mr Cum se procedează în cazul în care un cenzor nu are Contractul de Mandat votat în Adunarea Generală, conform Legii 196/2018 (de fapt, acolo se votează ... (vezi toată discuția)
flory_mr flory_mr Citind articolul 53 litera g din Legea 196/2018, constatăm că fără acordul dat de proprietari doar în cadrul unei Adunări Generale anuale, Fondul ANUAL ... (vezi toată discuția)