avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul blocului doreste sa isi majoreze ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul blocului doreste sa isi majoreze salariul. ...

Buna ziua
Administratorul blocului doreste sa isi majoreze salariul.
In calitate de președinte asociatie, cum pot sa verific daca este corect.
Din ce stiu , in adunarea generala s a specificat ca primeste salariul minim (la vremea respectiva 500 ron) si ca nu scrie nimic de marire in AG. (Nu am vazut pv ul AG ca sa vad ce scrie)
Nu stiu daca are sau nu contract de munca, daca are contract de munca obligatoriu trebuie sa i maresc salariu minim (ca este lege)
Daca are contract de mandat acesta este supus legii maririi salariului minim ?
Daca se refuza marirea salariului. Ce consecințe sunt pentru asociatie si pentru presedinte.
Iar daca nu se mai gaseste pv adunare generala prin care a fost desemnat administrator ... ce se poate face legal ?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: remy66 , utilizator 09:15, 21 Martie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Firește că e corect. E o relație contractuală în care o parte vrea să fie plătită mai mult.
Știți cam puține pentru un președinte în funcție. Dacă îl plătiți prin CIM, Asociația plătește în paralel taxele corespunzătoare la ANAF. Lunar.
Nu cred că ar trebui să vă bateți capul cu partea legislativă. Administratorul vrea mai mulți bani și de obicei alternativa e că o să plece. Indiferent ce hotărăște Adunarea generală.
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2025
adriandimitriu, utilizator
Orice remunerație și cheltuială comună se supune la vot în fiecare Adunare Generală anuală, de către membrii Asociației de Proprietari.
Articolele 53 și 55 din Legea nr. 196/2018 spun extrem de clar că președintele și membrii Comitetului Executiv nu au niciun drept legal de a impune remunerații și cheltuieli comune fără a avea acordul Adunării Generale a membrilor Asociației de Proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2025
remy66, utilizator
v-a scapat urmatorul paragraf, chiar din art 53:
"adunarea generala mandatează președintele și comitetul executiv pentru angajarea și eliberarea din funcție a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori sau a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a condominiului;"
o sa-mi spuneti ca nu e obligatoriu/ va voi raspunde ca daca n-o face, blocheaza activitatile curente

remy66 a scris:

Orice remunerație și cheltuială comună se supune la vot în fiecare Adunare Generală anuală, de către membrii Asociației de Proprietari.
Articolele 53 și 55 din Legea nr. 196/2018 spun extrem de clar că președintele și membrii Comitetului Executiv nu au niciun drept legal de a impune remunerații și cheltuieli comune fără a avea acordul Adunării Generale a membrilor Asociației de Proprietari.

Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2025
adriandimitriu, utilizator
Se vede că nu ați citit cu atenție textul articolului 53 litera k din Legea nr. 196/2018, deoarece acolo nu se precizează deloc problema votării cuantumului remunerațiilor și a acelui OBLIGATORIU fond ANUAL de salarii și de indemnizații, fără de care nu se pot plăti remunerațiile lunare.
În acel paragraf de lege scrie că președintele și Comitetul Executiv pot fi mandatați doar pentru angajarea și eliberarea din funcție a persoanelor respective, dar această operațiune se poate efectua DOAR DUPĂ CE SE RESPECTĂ PREVEDERILE IMPERATIVE ALE ARTICOLULUI 53 LITERELE D, G, H ȘI L.
Nu poți încheia un contract cu vreo persoană fizică sau juridică pentru a-i plăti o remunerație (sau un onorariu pentru avocatul Asociației de Proprietari), în cazul în care în Adunarea Generală ANUALĂ nu a fost votat acel fond ANUAL de salarii și de indemnizații OBLIGATORIU, dar și cuantumul remunerațiilor. respective.
Dacă membrii respectivei Asociații de Proprietari nu au votat în cadrul oficial al unei Adunări Generale ANUALE cuantumul acestor sume exacte, contractele cu persoanele fizice sau juridice nu pot fi valabile, deoarece se încalcă paragrafele de lege amintite de mine, știind că niciun membru al Asociației nu a fost de acord cu sumele respective.

adriandimitriu a scris:

v-a scăpat următorul paragraf, chiar din art 53: "Adunarea Generală mandatează președintele și Comitetul Executiv pentru angajarea și eliberarea din funcție a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori sau a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a condominiului;"
O să-mi spuneți că nu e obligatoriu/vă voi răspunde că dacă n-o face, blochează activitățile curente
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2025
remy66, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de mandat al unui cenzor de asociație de proprietari nu a fost votat în adunarea generală. este acela un contract nul (ilegal) ? flory_mr flory_mr Cum se procedează în cazul în care un cenzor nu are Contractul de Mandat votat în Adunarea Generală, conform Legii 196/2018 (de fapt, acolo se votează ... (vezi toată discuția)
Salarizarea in asociatia de proprietari ContSters205948 ContSters205948 SALARIUL PRESEDINTELUI SI AL ADMINISTRATORULUI ASOCIATIEI CINE IL FACE ADUNAREA GENERALA SAU COMITETUL ASOCIATIEI.CINE ARE PUTERE SA SCHIMBE ADMINISTRATORUL ... (vezi toată discuția)
Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei asociații de proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo adunare generală în ultimii 7 ani ? doris2001 doris2001 Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei Asociații de Proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo Adunare ... (vezi toată discuția)