avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare

Sotul meu a lucrat la o firma ca agent de vanzari,fiind vanzarile slabe ,nu mai a avut nevoie de el si i sa inchis cartea de munca cu o lege cu care poate sa intre in somaj.Cartea de munca a fost inchisa pe 1 otombrie 2009 si era gata in 1 noiembrie si de atunci nu a fost capabil sa i-o dea contabilului sa-i scrie o adeverinta in care sa-i treaca ultimele 10 luni pentru a putea sa depuna la somaj ,ce solutie,ar fi pentru a pute rezolva aceasta problema.Cu stima si respect astept un raspuns multumesc.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 16:02, 2 Decembrie 2009
Buna ziua,
dosarul pentru somaj trebuie sa fie gata in 30 zile de la data incheierii raportului de munca.Datoria angajatorului era sa pregateasca documentatia necesara in timp ( acea adeverinta si carnetul inchis).
Asadar, trebuie sa vorbeasca cu dansii pentru a rezolva problema. Daca concedierea a fost cu 1 octombrie...a cam trecut termenul limita:(
Daca au inchis cartea de munca cu dispozitia de punere in somaj, din partea firmei, atunci data care a trecut-o angajatorul pe cererea de luare in evidente la somaj (in mod normal ar trebui sa fie data incheierii contractului la ei) este data cu care se intra in somaj.
Daca ati depus cerere in scris pt. eliberarea adeverintei respective atunci aveti dovada ca o cereti de multa vreme si nu o elibereaza, dar numai pentru asta sa intrati in instanta nu are rost. O sesizare la ITM poate va ajuta, daca firma nu are "acoperire" pe probleme de ITM.
Daca nu aveti dovada ca o cereti de mult, incercati sa insistati "cu frumosul" ca sa meraga o data treaba.
In acest caz, sotul dvs va beneficia de somaj de la data depunerii dosarului de somaj.
A pierdut perioada de 30 zile care ii asigura continuitate in activitate.
Incercati sa vorbiti cu angajatorul sa urgenteze eliberarea adeverintei cu veniturile realizate pe ultimele 12 luni. Daca tot a facut un "gest frumos" ca l-a concediat cu un articol de lege care sa-i permita sotului dvs sa beneficieze de somaj macar sa-i puna la dispozitie toate documentele necesare. Ca sa poate beneficia si material de somaj nu doar in acte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru somaj adrian -P adrian -P Ajutatima va rog . Pe data de 9-2-2010 firma mia desfacut contractu de munca {contract determinat pe 6 luni expirind in 9-2-2010} .spunind ca ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de somaj lise lise Buna ziua.in data de 15-02-2010 mi sa inchis cm cu art 56 j de ci benificiez de somaj.in data de 08-02-2010 am dus la biroul de resurse umane de la firma ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj + salar doodah doodah Buna ziua, Am si eu o problema si sper sa ma puteit ajuta. Am lucrat la o societate, a carei patron a decis sa ma trimita in somaj. Mi s-a inchis cartea de ... (vezi toată discuția)