avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident rutier în timpul serviciului, cu urmări ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident rutier în timpul serviciului, cu urmări multiple pentru mine: nimeni nu s-a interesat de soarta mea, cum trebuie să procedez ca vinovații să plătească?

Buna ziua,sunt victima unui accident de circulatie ,eu fiind pasager spate stg.in masina de serviu,accidentul avand loc in drum spre servicu.Masina a fost condusa de soferul institutiei la care sunt salariata,autovehiculul a intrat in coliziune cu ambulanta SMURD,de fapt autovehiculul in care ma aflam era in intersectie,a fortat cul verde a semaforului,dand peste noi ambulanta SMURD,adica lovindu ne,rasturnandu ne.tin sa precizez ca ambulanta SMURD aveea alarma sonora si acustica pornita si mai era si insotita de catre politie.

In urma acestui accident din cei 4 pasageri din masina in care ma aflam,numai eu am fost victima,respectiv cu 5 coaste fracturate si deplasate,fisura stern,contuzie forte bazin ,contuzii la unar stg,contuzie vertebro-lombara,contuzie pulmonara,politraumatism.

Am fost internata la Sp.Municipal dupa care a trebuit in ambulatoriu sa-mi fac RMN;Emg si inca alte radiografii,pt ca asta este sistemul nostru medical,restul de probleme trebuie sa le rezolvi in ambulatoriu
De cand a avut loc accidentul,pe nimeni nu a interesat de soarta mea.Sfatuiti ma ce trebuie sa fac in aceasta situatie si care este forma legala pe care trebuie sa o urmez,pentru ca cei vinovati sa plateasca.
Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cocoranum , utilizator 19:10, 5 Noiembrie 2019


cocoranum a scris:

va multumesc foarte mult

1.Poliția a deschis dosar penal, ei decid cine este vinovatul/vinovații.
2 Accidentul de munca îl soluționați prin Itm sau instanța.
3 despăgubirile financiare le obtineți de la asigurator in urma unui proces.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În primul rând vă dorim însănătoșire grabnică.
În al doilea rând vorbim de două tipuri de accident, accident de muncă și accident rutier.
Răspunsurile date anterior sunt parțiale și incorecte.
Pentru tragerea la răspundere al celor vinovați de prejudiciul cauzat trebuie/trebuia să depuneți plăngere penală la parchet sau poliția pe raza căruia s-a întîmplat accidentul, pentru vătămare corporală din culpă, în termen de 90 zile de la data producerii accidentului. Deasemenea în afară de tragerea la răspundere al vinovaților/vinovatului, dumneavoastră aveți dreptul la despăgubiri morale și materiale, pe baza poliței RCA.
În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii unei persoane, despăgubirea trebuie să cuprindă, echivalentul câştigului din muncă de care cel păgubit a fost lipsit sau pe care este împiedicat să îl dobândească, prin efectul pierderii sau reducerii capacităţii sale de muncă. În afară de aceasta, despăgubirea trebuie să acopere cheltuielile de îngrijire medicală şi, dacă va fi cazul, cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viaţă ale celui păgubit, precum şi orice alte prejudicii materiale.

Repararea prejudiciului se face în natură, prin restabilirea situaţiei anterioare, iar dacă aceasta nu este cu putinţă ori dacă victima nu este interesată de reparaţia în natură, prin plata unei despăgubiri, stabilită prin acordul părţilor sau, în lipsă, prin hotărâre judecătorească. La stabilirea despăgubirii se va avea în vedere, dacă prin lege nu se prevede altfel, data producerii prejudiciului.

Dacă prejudiciul are un caracter de continuitate, despăgubirea se acordă sub formă de prestaţii periodice. În cazul prejudiciului viitor, despăgubirea, indiferent de forma în care s-a acordat, va putea fi sporită, redusă sau suprimată, dacă, după stabilirea ei, prejudiciul s-a mărit, s-a micşorat ori a încetat.

Despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat, câştigul pe care în condiţii obişnuite el ar fi putut să îl realizeze şi de care a fost lipsit, precum şi cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.

Cu toate acestea, dacă fapta ilicită a determinat şi pierderea şansei de a obţine un avantaj, reparaţia va fi proporţională cu probabilitatea obţinerii avantajului, ţinând cont de împrejurări şi de situaţia concretă a victimei.

În cazul asigurării de răspundere civilă, asigurătorul se obligă să plătească o despăgubire pentru prejudiciul de care asiguratul răspunde potrivit legii faţă de terţele persoane prejudiciate şi pentru cheltuielile făcute de asigurat în procesul civil.

Asigurătorul de răspundere civila din accidente auto plăteşte despăgubirea direct terţei persoane prejudiciate, în măsura în care aceasta nu a fost despăgubită de către asigurat după cum urmează:

Diferența dintre veniturile nete ale persoanei vătămate, probate cu documente fiscale, și indemnizația primita din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul își desfășoară activitatea și/sau, după caz, din fondurile bugetului asigurărilor sociale de stat, pe perioada spitalizării și a concediului medical;

Venitul mediu lunar net realizat din activități desfășurate de persoana vătămată, probat cu documente justificative, în cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;

Salariul de baza minim brut pe economie, în cazul persoanelor păgubite aflate la data producerii accidentului în ultimul an de studii sau de calificare;

Eventualele cheltuieli prilejuite de accident — cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentație suplimentară, conform prescripțiilor medicale, probate cu documente justificative, și care nu sunt suportate din fondurile de asigurări sociale prevăzute de reglementările în vigoare;

Cheltuielile cu îngrijitori pe perioada incapacității de munca, dacă prin certificatul medical se recomandă acest lucru, însă nu mai mult decât salariul de bază minim brut pe economie;

Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câştigului din muncă se va stabili pe baza venitului mediu lunar net din muncă al celui păgubit din ultimul an înainte de pierderea sau reducerea capacităţii sale de muncă ori, în lipsă, pe baza venitului lunar net pe care l-ar fi putut realiza, ţinându-se seama de calificarea profesională pe care o avea sau ar fi avut-o la terminarea pregătirii pe care era în curs să o primească.

Cu toate acestea, dacă cel păgubit face dovada posibilităţii obţinerii unui venit din muncă mai mare în baza unui contract încheiat în ultimul an, iar acesta nu a fost pus în executare, se va ţine seama în stabilirea despăgubirii de aceste venituri.

Dacă cel păgubit nu avea o calificare profesională şi nici nu era în curs să o primească, despăgubirea se va stabili pe baza salariului minim net pe economie.

Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câştigului din muncă se acordă, ţinându-se seama şi de sporirea nevoilor de viaţă ale celui prejudiciat, sub formă de prestaţii băneşti periodice. La cererea victimei, instanţa va putea acorda despăgubirea, pentru motive temeinice, sub forma unei sume globale.

Dacă în cadrul asigurărilor sociale s-a recunoscut dreptul la un ajutor sau la o pensie, reparaţia este datorată numai în măsura în care paguba suferită prin vătămare sau moarte depăşeşte ajutorul ori pensia.

Cel care a făcut cheltuieli pentru îngrijirea sănătăţii victimei sau, în caz de deces al acesteia, pentru înmormântare are dreptul la înapoierea lor de la cel care răspunde pentru fapta ce a prilejuit aceste cheltuieli.

Daunele morale: in conformitate cu legislația și jurisprudența din România;

În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.

Dacă nu se prevede altfel prin lege, despăgubirea se stabileşte prin convenţie încheiată între asigurat, terţa persoană prejudiciată şi asigurător sau, în caz de neînţelegere, prin hotărâre judecătorească.

În cazul în care mai aveți nevoie de sfaturi gratuite sau la cerere de reprezentanță juridică de specialitate, prin casă de avocatură specializată în accidente de muncă, accidente rutiere și malpraxis medical, fără plată în avans, luați legătura cu noi.
Alături de suferința dumneavoastră,
Bicsak Laszlo,
Asociația Victimelor Fără Vină
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Trebuie sa rapund la intrebarea dvs,eu eram in drum spre serviciu,in masina de servicu si eram pasager stg.
Ma voi gandi ce trebuie sa fac si poate am sa apelez la serviciile Asociației Victimelor Fără Vină
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebuie un avocat bun, specializat in asemenea cazuri, care sa cunoasca legislatia in domeniu. Cu sfaturile primite aici cautati un avocat, posibil chiar printre cei de pe acest site, pentru ca de unul singur va vor ignora.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Laszlo Bicsak
Mentionati citez: :...Răspunsurile date anterior sunt parțiale și incorecte...." Motivati afirmatia de incorecte atata timp cat discutia a fost deschisa in sectiunea ssm si s-a purtat numai pe tema evenimentului produs, posibil accident de munca.
Pe aceasta sectiune de forum, cei care am comentat dorim sa dam raspunsuri la obiect nu sa ne facem reclama gratuita.

Alte discuții în legătură

Accident rutier in timpul programului cu masina personala OanaRo OanaRo Buna ziua, Angajatul isi foloseste masina personala (la solicitarea superiorului) in interes de serviciu. Nu merge singur, in masina se mai afla minim 2 ... (vezi toată discuția)
Accident autocar adichivu1 adichivu1 Care este procedura in caz ca am fost ranit in accidentul cu autocarul,pasager fiind ? (vezi toată discuția)
Despagubire morala si materiala pe baza politei rca Laszlo Bicsak Laszlo Bicsak Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu parerile dumneavoastra in legatura cu speta de mai jos, gasita pe net. Intrebarea ar fi, sunt indreptatiti ... (vezi toată discuția)