avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident rutier în timpul serviciului, cu urmări ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident rutier în timpul serviciului, cu urmări multiple pentru mine: nimeni nu s-a interesat de soarta mea, cum trebuie să procedez ca vinovații să plătească?

Buna ziua,sunt victima unui accident de circulatie ,eu fiind pasager spate stg.in masina de serviu,accidentul avand loc in drum spre servicu.Masina a fost condusa de soferul institutiei la care sunt salariata,autovehiculul a intrat in coliziune cu ambulanta SMURD,de fapt autovehiculul in care ma aflam era in intersectie,a fortat cul verde a semaforului,dand peste noi ambulanta SMURD,adica lovindu ne,rasturnandu ne.tin sa precizez ca ambulanta SMURD aveea alarma sonora si acustica pornita si mai era si insotita de catre politie.

In urma acestui accident din cei 4 pasageri din masina in care ma aflam,numai eu am fost victima,respectiv cu 5 coaste fracturate si deplasate,fisura stern,contuzie forte bazin ,contuzii la unar stg,contuzie vertebro-lombara,contuzie pulmonara,politraumatism.

Am fost internata la Sp.Municipal dupa care a trebuit in ambulatoriu sa-mi fac RMN;Emg si inca alte radiografii,pt ca asta este sistemul nostru medical,restul de probleme trebuie sa le rezolvi in ambulatoriu
De cand a avut loc accidentul,pe nimeni nu a interesat de soarta mea.Sfatuiti ma ce trebuie sa fac in aceasta situatie si care este forma legala pe care trebuie sa o urmez,pentru ca cei vinovati sa plateasca.
Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cocoranum , utilizator 19:10, 5 Noiembrie 2019
Angajatorului ii incumba obligatia legala de a cerceta imprejurarile in care a survenit accidetul de munca, precum si sa solicite de la POLITIE procesul verbal.

Evenimentul in care ati fost implicat este comunicat INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA, asiguratorului, conform contractului de asigurare perfectat, precum si organelor judiciare, daca este cazul.

Asadar, dumneavoastra puteti aduce la cunostinta INSPECTORATULUI DE MUNCA incidentul in care ati fost implicata, asa incat sa stabileasca imprejurarile in care acesta s-a produs.

In functie de numarul de zile de ingrijiri medicale, puteti depune plangere prealabila, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa.( daca sunt necesare peste 90 de zile de ingrijiri medico-legale,zile care nu se confunda cu zilele de spitalizare ).

Solicitati emiterea unui certificat medico-legal.

Plangerea prealabila se depune in termen de 3 luni de la epuizarea activitatii infractionale.

Puteti solicita despagubiri pentru prejudiciul suferit, de natura morala, precum si de naturala materiala.

Pastrati orice inscris care atesta cheltuielile efectuate.

Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In cazul de fata fiind vorba de un eveniment care s-a soldat cu o singura victima, competenta de cercetare/ stabilirea imprejurarilor producerii evenimentului rutier nu revine ITM ci angajatorului care are obligatia desemnarii prin decizie interna a unei comisii care sa efectueze cercetarea.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 116 (1) Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca se efectueaza de catre angajatorul la care s-a produs evenimentul.
(1.1) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) cazurile in care lucratorii au suferit o invaliditate evidenta, cazurile in care victimele sunt cetateni straini sau cazurile in care printre victime se afla cetateni straini.
(1.2) In cazurile prevazute la alin. (1.1) cercetarea se efectueaza de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.
(2) Angajatorul are obligatia sa numeasca de indata, prin decizie scrisa, comisia de cercetare a evenimentului.
(3) Comisia de cercetare a evenimentului va fi compusa din cel putin 3 persoane, dintre care o persoana trebuie sa fie, dupa caz:
a) lucrator desemnat;
b) reprezentant al serviciului intern de prevenire si protectie;
c) reprezentant al serviciului extern de prevenire si protectie cu pregatire corespunzatoare conform art. 47 lit. c) sau care indeplineste cerintele prevazute la art. 50
(4) Persoanele numite de catre angajator in comisia de cercetare a evenimentului trebuie sa aiba pregatire tehnica corespunzatoare si sa nu fie implicate in organizarea si conducerea locului de munca unde a avut loc evenimentul si sa nu fi avut o responsabilitate in producerea evenimentului.
(5) Angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu poate face parte din comisia de cercetare a evenimentului, in acest caz urmand sa apeleze la servicii externe.
(6) Daca in eveniment sunt implicate victime cu angajatori diferiti, in comisia de cercetare numita de angajatorul la care s-a produs evenimentul vor fi nominalizate si persoane numite prin decizie scrisa de catre ceilalti angajatori.
In cazul de fata, angajatorul este cel de care apartine victima evenimentului rutier.
Va multumesc foarte mult,pentru lamuriri
va multumesc pentru lamuriri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier in timpul programului cu masina personala OanaRo OanaRo Buna ziua, Angajatul isi foloseste masina personala (la solicitarea superiorului) in interes de serviciu. Nu merge singur, in masina se mai afla minim 2 ... (vezi toată discuția)
Accident autocar adichivu1 adichivu1 Care este procedura in caz ca am fost ranit in accidentul cu autocarul,pasager fiind ? (vezi toată discuția)
Despagubire morala si materiala pe baza politei rca Laszlo Bicsak Laszlo Bicsak Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu parerile dumneavoastra in legatura cu speta de mai jos, gasita pe net. Intrebarea ar fi, sunt indreptatiti ... (vezi toată discuția)