avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Magazin Online cu activitate externa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Magazin Online cu activitate externa

Daca deschid un magazin online in regim dropshipping unde stock-ul produselor este intr-o alta tara mai exact in china si vand produse in america, australia, canada si europa excluzand romania, sunt obligat sa platesc impozit si sa deschid srl in ro?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
bogdan_024, utilizator
Cel mai recent răspuns: NicolasVallorani , utilizator 11:25, 14 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un magazin online se poate deschide sub o entitate juridica de tip SRL sau PFA.
Este ilegal ca un magazin online sa functioneze fara a avea o firma inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului.
Cel mai simplu ar fi sa va inregistrati ca pfa cu codul caen pentru un magazin online 4791. Aveti nevoie de documente care atesta pregatirea sau experienta profesionala (cu exceptie comertul nealimentar). Aveti voie sa angajati maxim 3 persoane cu contract de munca daca aveti nevoie.
Se plateste 10% impozit la venitul net realizat (venit brut - cheltuieli deductibile)
Daca veniturile depasesc plafonul de 12 salarii minime (2080 x 12 = 24960 lei) se plateste suplimentar 25% - CAS (pensii) si 10% - CASS (sanatatea)
Pentru ca ca si pfa veti fi la inceput neplatitor de TVA la achizitionarea de servicii de la entitati juridice cu sediul in UE, sunteti
obligat sa depuneti la finante declaratia 091, in urma careia veti primi un cod special de TVA, care va putea fi folosit doar pentru achizitii intracomunitare, iar pentru operatii inregistrate in tara, pfa-ul va ramane neplatitor de TVA.
Ulterior, veti comunica furnizorului codul special de TVA, acesta va emite o factura pe care nu va fi inscrisa valoare TVA, urmand ca la inscrierea facturii in contabilitate sa se determine TVA-ul.
In cazul in care furnizorul plateste un comision catre magazinul online pentru fiecare produs vandut atunci veti face o factura de prestari servicii.
Datorita faptului ca in Romania pfa-ul este neplatitor de TVA, suma nu poate fi deductibila ci doar inscrisa ca si TVA colectat, prin urmare, conform legii aceasta trebuie virata catre stat pana la 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost efectuata tranzactia.
Se va converti suma in lei la cursul BNR din ziua respectiva, se va extrage cota TVA in valoare de 19% si suma rezultata (din total comisioane din acea luna) va fi virata catre bugetul de stat pana in data de 25 ale lunii urmatoare emiterii facturii.
Doar in lunile in care exista operatiuni de acest gen, pfa-ul mai trebuie sa declare aceste operatiuni prin depunerea si a declaratiei 390 (declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare) si a formularului 301 (decont special de TVA).
Ca pfa si administrator al acelui magazin online mai aveti obligatia sa obtineti certificatul de rezidenta fiscala al furnizorului, necesar pentru a fi stabilit regimul de impozitare al tranzactiilor atunci cand pfa-ul cumpara servicii din afara tarii.
Certificatul de rezidenta fiscala este valabil pentru anul fiscal in care are loc tranzactia dar si in primele 60 de zile calendaristice ale anului urmator.
Si alte detalii gasiti citind restul materialului de la adresa [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
george-neagu, moderator
Multumesc Dl George pentru raspuns

Nu imi este clar, daca activitatea se desfasoara in strainatate de ce trebuie SRL sau PFA deschis in Ro.

Comertul nu se face pe teritoriul Romaniei
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2021
george-neagu, moderator
Daca sunteti cetatean roman si desfasurati activitati comerciale care sunt impozabile, trebuie sa va inregistrati in acest sens: in tara sau in afara ei.
Nu m-am gândit niciodată că va funcționa așa
Dacă te gândești să începi o afacere de tip dropshipping trebuie să fii dispus să investești bani în promovarea magazinului online și să fii constant activ în acest proces. În România dropshipping este abia în dezvoltare și oamenii încă totuși preferă să procure hainele de la magazine sau să le comande direct de la firmă. Totuși să ai un magazin de dropshipping în România este benefic, un exemplu poate fi chiar [ link extern ] .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva in sistem dropshipping Roxana.ST Roxana.ST Buna ziua, Detin un SRL de aproximativ 4 luni, iar firma mea este inregistrata ca platitor de TVA (stiu ca puteam sa raman neplatitor pana la plafonul de ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare firma neplatitoare de tva ovidiualexa74 ovidiualexa74 Buna ziua! Intentionez deschiderea unui SRL-D in saptamanile urmatoare (neplatitor de TVA) insa am o nelamurire legata de plata TVA-ului. Activitatea se va ... (vezi toată discuția)
Tva achizitii intracomunitare milea_liliana milea_liliana Va rog sa ma ajutati ca nu imi este clar urmatoarea situatie: O firma nou infintata ca neplatitoare de tva v-a face comert on-line cu achizitii ... (vezi toată discuția)