avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpărare apartament cu credit ipotecar, dobândit de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpărare apartament cu credit ipotecar, dobândit de proprietar prin donație de la un unchi decedat: de ce trebuie să treacă trei ani de la deces ca să fie banca de acord cu creditul?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi in privinta urmatoarei probleme. Dorim sa cumparam un apartament in Bucuresti, iar proprietarul il detine sub forma de donatie cu uzufruct viager de la unchiul sau, care a decedat in ianuarie 2017. Este liber de orice sarcini, asa cum rezulta din ultimul extract de carte funciara. Proprietarul este nepot de sora.

Cei de la banca lucreaza cu un cabinet de avocatura care elibereaza opinia juridica, +esentiala in procesul de creditare. Acestia ne-au intrebat initial daca donatorului i s-au nascut copii de la data donatiei (2008-avea 65 de ani), iar mai apoi sa comunicam daca donatorul a lasat mostenitori rezervatari si sa trimitem certificat de mostenitor/de calitate de mostenitor, avand in vedere ca de la data decesului nu s-au implinit 3 ani. Proprietarul nu detine niciun astfel de certificat, are doar actul de donatie facut la notar.

Am cautat si noi prin legi si am gasit ce inseamna acesti mostenitori rezervatari. Nu stiu daca am inteles corect ce inseamna mai exact termenul, dar donatorul nu a fost casatorit, deci nu are sotie supravietuitoare, nu a avut copii, de la sine, nici nepoti in linie dreapta, iar parintii de asemenea, au decedat. Donatorul a murit la 74 de ani. Chiar si in contractul de donatie scrie ca este necasatorit, fara descendenti. Exista totusi 3 frati, printre care si proprietarul de acum de la care vrem sa cumparam, care sunt nepotii donatorului de sora.

Initial gasisem o rezolvare impreuna cu notarul, o dezbatere a mostenirii, ceva de genul, in care proprietarul sa se prezinte cu cei 2 frati, dar din pacate nici asta nu se poate, deoarece cu unul dintre frati s-a certat acum 20 de ani si nu mai poate lua legatura.

Intrebarea mea este, ce inseamna acesti 3 ani de la decesul donatorului? Daca se implinesc 3 ani, nu mai poate fi atacata donatia? Noi am gasit deasemenea pe internet, cum ca acei 3 ani s-ar contoriza din momentul in care se afla de deces, nu de la momentul decesului, este adevarat? Daca fratele cel suparat afla abia acum ca donatorul a murit in 2017, se considera 3 ani incepand de acum, in care poate cere parte din mosternire? Sau de cand a murit?

Noi ne dorim foarte mult acest apartament, am cautat 2 ani de zile. 3 ani de la deces s-ar implini in ianuarie 2020 si ma gandesc ca poate putem amana cumva, daca intr-adevar conteaza acesti 3 ani de la data decesului in raport cu contractul de donatie si putem primi opinia juridica pozitiva dupa aceasta data.

Va multumesc,
Doru I.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 20:30, 12 Noiembrie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostenitorii rezervatari sunt intr-adevar persoanele enumerate de dvs: sotia, descendentii si parintii.
Codul civil stabileste in favoarea acestor categorii de mostenitori o cota din mostenirea celui decedat (numita rezerva succesorala), care nu poate fi incalcata.
Adica orice acte ar face o persoana cat traieste, trebuie sa respecte aceasta cota.
Daca defunctul a facut din timpul vietii donatii excesive, care au incalcat rezerva succesorala, mostenitorii de mai sus, pot solicita reductiunea donatiei. In termeni populari "sa atace donatia".
Actiunea in reductiunea donatiilor se poate deschide in termen de cel mult 3 ani de la decesul donatorului. Dupa expirarea acestui termen intervine prescriptia.
Acum..suntem deja in noiembrie. Nu mai aveti de asteptat chiar foarte mult pana in ianuarie 2020.
Oricum, in viziunea mea este o imbecilitate.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea e sa mergeti la un avocat pentru a avea o opinie juridica mai complexa. E diferit cum se asiogura banca fata de cum se asigura cumparatorul. Din pacate, dupa ce ani de zile s-au asigurat prin persoane fara experienta in instante, unele se asigura ca imobilele sunt ok juridic prin avocati. Care sunt obligati sa sublinieze orice problema gasita.
Uneori, desi actele sunt ok, nu sunt gasite metode de convingere a bancii. De exemplu, acum cativa ani bancile nu acceptau (in mare parte) nicio garantie obtinuta de vanzator prin donatie.
Oricum ar fi, nu cred ca puteti dezbate o mostenire dupa defunct. Daca puteti, ce ar avea ea in patrimoniu?
Rezervatarii pot obtine ceva din liberalitati, alti mostenitori nu, asadar faptul ca nu are sotie, copii, parinti trebuie sa fie suficient. Cum dovediti? Alta poveste.
Din pacate nu stim mai multe despre vanzator, stim doar ca acest apartament sta gol de cand a murit donatorul, iar acum s-a gandit sa-l vanda pentru bani, in special.

In concluzia opiniei juridice, textul suna astfel:
donatorul X a decedat in data de 05.01.2017, astfel incat, apreciem ca exista riscul introducerii actiunii in reductiune decatre mostenitorii rezervatari ai defunctului, in termen de 3 (trei) ani de la data deschideriisuccesiunii. Intr-un asemenea caz, bunul va fi adaugat la masa de calcul, in vedereastabilirii efective a rezervei si a cotitatii disponibile, urmand sa fie supusa reductiuniipotrivit regulilor in materie, insa numai daca si numai in masura in care liberalitatileexced cotitatii disponibile, aducand atingere rezervei succesorale. Ca efect al admiterii actiunii in reductiune, contractul de vanzare ce a fost calificatca donatie deghizata este rezolutionat total sau partial, mostentitorul rezervatar devenind retroactiv proprietar al bunului, situatie in care drepturile dobandite deterti in virtutea contractului desfiintat, raman fara suport juridic, desfiintandu-se siele cu efect retroactiv. Din analiza actelor prezentate nu rezulta daca defunctul are mostenitori rezervatari(sot supravietuitor si/sau copii), astfel incat nu putem exclude riscul anteriormentionat, pe care il cuantificam ca fiind mediu ridicat. Masuri de eliminare a riscului: prezentarea unui certificat de mostenitor sau certificatde calitate de mostenitor, care sa ateste inexistenta unor mostenitori rezervatari.


.. noi l-am prezenta, doar ca proprietarul nu detine un astfel de certificat de mostenitor, doar actul de donatie. Ne-a dat omul tot ce gasit prin casa, inclusiv o certificatul de deces al donatorului.
A donat in 2008, iar pe donatie scrie ca e necasatorit si fara copii, el avand 65 de ani. Cum pot demonstra ca la 65 de ani, donatorul nu s-a mai casatorit si nu a mai facut copii? In opinia juridica asa scrie, ca din analiza actelor prezentate nu rezulta daca defunctul are mostenitori rezervatari (sot supravietuitor si/sau copii).
Am inteles, trebuie vazut, vorbit cu vanzatorul, sa vedem cat de mult vrea sa vanda, ce demersuri vrea si poate face, ce demersuri doreste banca etc.

Va rog nu mai citati mesajele anterioare, devine greu de parcurs topicul, ca atunci cand aveti mesaje consecutive. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sotul meu mai are 2 frati. in timpul vietii tatal ... Alice Iordan Alice Iordan Buna ziua. Sotul meu mai are 2 frati. In timpul vietii tatal sau ( a murit acum 4 ani)a facut un act de donatie catre fratele mai mare. Din cauza unor probleme ... (vezi toată discuția)
Succesiune după bunici. are dreptul un nepot de fiu decedat să conteste un transfer de proprietate făcut unchiului? vwwhite vwwhite Bună ziua. Speța e următoarea. Bunicii din partea tatălui meu, au doi copii, tatăl meu și fratele lui. În timpul vieții, bunicii (nu știu exact, au ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil arvat_t arvat_t Am primit printr-un act de donatie un apartament de la o persoana care nu are nici un grad de rudenie cu mie.Pot fi actionata in jud.de rudele ei (are verisori ... (vezi toată discuția)