avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpărare apartament cu credit ipotecar, dobândit de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpărare apartament cu credit ipotecar, dobândit de proprietar prin donație de la un unchi decedat: de ce trebuie să treacă trei ani de la deces ca să fie banca de acord cu creditul?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi in privinta urmatoarei probleme. Dorim sa cumparam un apartament in Bucuresti, iar proprietarul il detine sub forma de donatie cu uzufruct viager de la unchiul sau, care a decedat in ianuarie 2017. Este liber de orice sarcini, asa cum rezulta din ultimul extract de carte funciara. Proprietarul este nepot de sora.

Cei de la banca lucreaza cu un cabinet de avocatura care elibereaza opinia juridica, +esentiala in procesul de creditare. Acestia ne-au intrebat initial daca donatorului i s-au nascut copii de la data donatiei (2008-avea 65 de ani), iar mai apoi sa comunicam daca donatorul a lasat mostenitori rezervatari si sa trimitem certificat de mostenitor/de calitate de mostenitor, avand in vedere ca de la data decesului nu s-au implinit 3 ani. Proprietarul nu detine niciun astfel de certificat, are doar actul de donatie facut la notar.

Am cautat si noi prin legi si am gasit ce inseamna acesti mostenitori rezervatari. Nu stiu daca am inteles corect ce inseamna mai exact termenul, dar donatorul nu a fost casatorit, deci nu are sotie supravietuitoare, nu a avut copii, de la sine, nici nepoti in linie dreapta, iar parintii de asemenea, au decedat. Donatorul a murit la 74 de ani. Chiar si in contractul de donatie scrie ca este necasatorit, fara descendenti. Exista totusi 3 frati, printre care si proprietarul de acum de la care vrem sa cumparam, care sunt nepotii donatorului de sora.

Initial gasisem o rezolvare impreuna cu notarul, o dezbatere a mostenirii, ceva de genul, in care proprietarul sa se prezinte cu cei 2 frati, dar din pacate nici asta nu se poate, deoarece cu unul dintre frati s-a certat acum 20 de ani si nu mai poate lua legatura.

Intrebarea mea este, ce inseamna acesti 3 ani de la decesul donatorului? Daca se implinesc 3 ani, nu mai poate fi atacata donatia? Noi am gasit deasemenea pe internet, cum ca acei 3 ani s-ar contoriza din momentul in care se afla de deces, nu de la momentul decesului, este adevarat? Daca fratele cel suparat afla abia acum ca donatorul a murit in 2017, se considera 3 ani incepand de acum, in care poate cere parte din mosternire? Sau de cand a murit?

Noi ne dorim foarte mult acest apartament, am cautat 2 ani de zile. 3 ani de la deces s-ar implini in ianuarie 2020 si ma gandesc ca poate putem amana cumva, daca intr-adevar conteaza acesti 3 ani de la data decesului in raport cu contractul de donatie si putem primi opinia juridica pozitiva dupa aceasta data.

Va multumesc,
Doru I.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 20:30, 12 Noiembrie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul la acțiunea în reducțiune a liberalităților excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moștenirii sau, după caz, de la data la care moștenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităților. (art. 954 NCC).

data deschiderii moștenirii = data morții celui despre a cărui moștenire vorbim. (art. 954 NCC - „Moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia”)

Nu se confundă deschiderea unei moșteniri (pe care o face tanti cu unealta agricolă) cu dezbaterea unei moșteniri (a dezbate = a vorbi despre ... ceea ce moartea a deschis) sau deschiderea procedurii succesorale.

Cât privește posesia ar fi mult de povestit. Și este inutil în speță. Dacă nu confundă careva natura juridică a posesiei cu .... posedarea casei de fantoma cuiva. (căci nici de locuit nu pare să fi fost locuită, darămite aflată în posesia vreunei persoane care ar putea cere reducțiunea)


Nu are importanță când află „fratele cel supărat” că pământul este rotund sau pătrat. (sau ce o mai avea el de aflat). El nu este moștenitor rezervatar. El nu poate să obțină reducțiunea.

Despre o eventuală căsătorie a donatorului s-ar putea afla din mențiunile de pe marginea actului de naștere.

Cât despre vreun eventual copil al defunctului făcut cu ... florăreasa (că nu era musai să aibă nevastă pentru asta) ... Ce vrea banca? Mie mi se pare că vrea să-i oferiți dvs. garanții că mortul nu a mai executat exerciții preliminare facerii copiilor din care s-ar fi putut ivi vreun plod.
Aici există întotdeauna un risc, pe care îl știe orice privitoare de telenovele. (No offence. Că am întâlnit în profesie niște situații de viață de îți vine să zici că scenarisții de telenovele n-au suficientă imaginație).
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
romascanu, moderator
Se poate incerca o declaratie sau martori la vanzare privind copiii. Sau, mai exact, lipsa lor. Totusi, pentru ca nimeni nu stie cate aventuri a avut sau nu o persoana, exista loc de erori si aici. Din experienta mea, sunt banci care pot accepta asta. Mai exista varianta unei alte garantii, fie suplimentar fie in locul acestui apartament. De aceea spun, trebuie discutat cu banca sau cu acei avocati pentru a vedea cum anume considera ei ca pot fi asigurati.
Clasa succesorile rezervatari este compusa din sotia supravietuitoare, descendenti, a caror linie nu este limitata ,si parintii.

Rezerva succesorala
a acestora trebuie respectate.

Donatiile , testamentele
, anume liberalitatile excesive , sunt supuse reductiunii, la cererea succesorilor sus mentionati.

Actiunea dedusa judecatii trebuie promovata in termen de 3 ani de la deces, ori in termen de 3 ani de cand succesorii rezervatari au luat la cunostinta de actele perfectate.


Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sotul meu mai are 2 frati. in timpul vietii tatal ... Alice Iordan Alice Iordan Buna ziua. Sotul meu mai are 2 frati. In timpul vietii tatal sau ( a murit acum 4 ani)a facut un act de donatie catre fratele mai mare. Din cauza unor probleme ... (vezi toată discuția)
Succesiune după bunici. are dreptul un nepot de fiu decedat să conteste un transfer de proprietate făcut unchiului? vwwhite vwwhite Bună ziua. Speța e următoarea. Bunicii din partea tatălui meu, au doi copii, tatăl meu și fratele lui. În timpul vieții, bunicii (nu știu exact, au ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil arvat_t arvat_t Am primit printr-un act de donatie un apartament de la o persoana care nu are nici un grad de rudenie cu mie.Pot fi actionata in jud.de rudele ei (are verisori ... (vezi toată discuția)