avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumpărat o casă înainte de căsătorie. Ce se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumpărat o casă înainte de căsătorie. Ce se întâmplă dacă decedez eu prima? Are fata soțului meu dreptul la ea?

Am cumpărat o casa in inainte de căsătorie ! Este pe numele de fata As dori sa întreb dacă fata soțului meu are dreptul la această casă? Si dacă se întîmplă sa decedez eu prima ce se întîmplă? ( cu casa)Am și eu un băiat din prima căsătorie!
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
E total neindicat un contract de intretinere cât copilul nu va intretine practic. Iar si în cazul unei donații, sotul e tot mostenitor rezervatar și tot la proces se ajunge ...cam în toate cazurile.
Nici nu e corect sa lăsați tot copilului, ca și sotul sta niște ani și poate va îngrijește mai mult decat copilul care poate nu locuiește cu dvs.
Deci un testament prin care le dați sotului rezerva și copilului restul, ar fi ce trebuie sau sa lăsați ca soarta sa aleagă.
In ce privește testamentul va puteți suci, poate și divortati deci sotul nu mai e un pericol ca va mosteneste sau poate decedeaza înaintea dvs.
Dacă ii dati copilului de acum, nu aveti nicicum garanția ca actul nu va fi atacat și nici ca copilul va aprecia ca sa zic asa.
În orice caz, daca veti da copilului, sa pastrati drept de uzufruct și sa nu renuntati la el, ca să nu pățiți ca userul de aici.

www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Duminică, 30 Iunie 2024
gi-jane2, moderator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iata una din prevederile nedrepte ale codului civil care face casatoria mai putin atractiva. In cazul descris, mostenitorul fiu al primului decedat este vaduvit de 1/4 din bunurile proprii ale parintelui sau, iar cel al mostenitorului supravituitor va propaga acea parte mostenitorului fiu al sau. Deci avind in vedere ca statistic femeile traiesc mai mult decit barbatii, inseamna ca daca nu au o nevasta mai in virsta, barbatii si fiii anteriori sunt probabilistic dezavantajati. Poate ca mai corect ar fi fost ca bunurile personale, in cazul existentei copiilor anteriori sa fie mostenite numai de acestia la moartea parintelui. Numai cine este in aceasta situatie poate intelege aceasta nedreptate. Cu sanatate!
Chiar si in conditiile in care bunul( casa) e dobandit/achizitionat
INAINTEA casatoriei?
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2024
Cora Ionescu, utilizator
Mostenirea nu are legătură cu contributivitatea, ca drept dovada ca și copiii sunt în aceeași situație, nu contribuie cu nimic și mostenesc .

Cora Ionescu a scris:

Chiar si in conditiile in care bunul( casa) e dobandit/achizitionat
INAINTEA casatoriei?

9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util

ibn a scris:

Numai cine este in aceasta situatie poate intelege aceasta nedreptate. Cu sanatate!

Eu sunt în aceasta situație, dar nu mi se pare deloc nedrept, nu eu (ca unul dintre copii) l-am îngrijit, suportat etc, ci nevasta-sa.
Mie nedrept mi se pare altceva, sa nu poți sa decizi în privința întregii tale averi și sa lași prin testament ce vrei, cat vrei, cui vrei, ci trebuie sa ții cont de rezerva mostenestorilor rezervatari. Înțeleg ca legea ii protejează, doar ca nu toți rezervatarii merita asta, fie ca sunt parinti, copii sau sot.
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2024
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament ... Khaine Khaine Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament primit prin donatie(mama are uzufruct viager) dar nu se foloseste de el,am si o sora care este la ... (vezi toată discuția)
Mostenirea sotului supravietuitor ar putea fi micsorata? mirel11 mirel11 Urmeaza sa ma casatoresc si am un copil care mosteneste acum 100% bunurile mele mobile si imobile. Dupa casatorie, daca decedez, sotia supravietuitoare va avea ... (vezi toată discuția)
Testament nutelanebunatica nutelanebunatica pot sa las prin testament jumatate din apartamentul in care locuiesc acum cu sotul meu copilului care are 15 ani si sa nu fie atacat de nimeni dupa decesul meu (vezi toată discuția)