avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu de risc pe condiții de naveta
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu de risc pe condiții de naveta

Buna ziua!
Sunt însărcinată. Lucrez la o banca de renume, pe partea de recuperare debite.
Eu fac naveta zilnic, cu trenul, a câte 54 km, zilnic. Menționez că sunt condiții de aglomerație, distanta dintre peron și scara trenului este destul de mare(trebuie sa efectuez un mic salt pentru a coborî). In plus, de la domiciliu până la gara, parcurg aproximativ 2 km, pe jos.
Mi s-a eliberat o adeverință de la medicul ginecolog precum că trebuie să evit parcurgerea pe distante mari, cu mașina/trenul. Aceasta a fost eliberată, in ideea in care as putea fii transferată la o agenție din orașul în care locuiesc, pt a evita naveta.
Mi s-a comunicat ca nu se va putea efectua transferul în orașul de domiciliu și că nici concediul de risc, dânșii nu mi-l vor aproba.
Din informații primite de la alte colege însărcinate, știu că trebuie să primesc un document prin care este evaluat postul, de către medicul de medicina muncii și ITM, și este specificat că locul de munca nu prezintă niciun risc.Urmeaza sa primesc și eu un astfel de exemplar și am înțeles că se insista foarte mult să îl semnez . Am înțeles până aici(că nu sunt condiții toxice sau de efort fizic), însă ce nu înțeleg este faptul că ei refuza să aprobe și să plătească concediul de risc, deși instituția răspunde de mine pe tot parcursul navetei. (Am fisa de traseu declarată , cu ruta și ora, la fisa de SSM).
In baza OUG 96/2003, art 5, Anexa 1, subpunctul a, de la punctul 1, A. Agenți, este specificat faptul că se poate acorda concediu de risc in condiții de șocuri, vibrații, stres.

Mă puteți ajuta, va rog, cu un răspuns? Ca le pot spune?
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2019
VasiAndreea91, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:35, 12 Noiembrie 2019
Legal, concediul de risc maternal se emite de catre medicul specialist ginecolog sau medicul de familie si se avizeaza de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Cu alte cuvinte, medicul ginecolog care v-a dat recomandarea medicala trebuie sa emita el concediu de risc maternal daca considera ca este pusa in pericol sanatatea dvs. si a fatului.
Daca firma refuza sa plateasca concediul de risc maternal atunci puteti sesiza ITM si DJSP in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal pentru conditii de naveta manumunteanu manumunteanu Sotia e insatcinata in 19 saptamani si de la serviu i-au acordat in raportul de evaluare dreptul la concediu de risc maternal pe motiv de conditii de deplasare ... (vezi toată discuția)
Angajata la 2 joburi si concediul de risc maternal ilina2017 ilina2017 Buna ziua, Dacă sunt angajată cu norma intreaga la job1 si momentan sunt in risc maternal, si la job 2 lucrez part-time sunt obligată să intru si aici in ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal paperjam paperjam Buna ziua, sunt insarcinata si lucrez in radiologie, insa in doze considerate mici, adica nivelul 1 de risc radiologic. Medicul de medicina muncii mi-a zis ca ... (vezi toată discuția)