Buna seara, nu am cunostinte in domeniu', asa ca sper ca cineva sa ma lamureasca, sa ma indrume.
Daca atunci cand muncesti la negru, cu ziua cum se spune ,respectiv demolezi o anexa, casa etc, suferi un accident in urma caruia ramai imobilizat la pat , este cineva tras la raspundere ? As vrea sa fac niste demersuri pt a da in judecata , dar nu mi se elibereaza documente necesare de la politie, copii, pt a incepe demersurile... nu se poate face nimic ? N am niciun drept sa merg in instanta ?
E un caz irelevant ? Nu treb facut nici o ancheta ? Nu treb niciun act atunci cand demolam ?
In cadrul producerii unor evenimente care pot fi cercetate ca accidente de munca, legislatia ssm prevede drepturi numai pentru lucratori angajati cu contract individual de munca.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 3 (1) Prezenta lege se aplică în toate sectoarele de activitate, atât publice cât şi private.
(2) Prevederile prezentei legi se aplică angajatorilor, lucrătorilor şi reprezentanţilor lucrătorilor.
-art.5
a) lucrător - persoană angajată de către un angajator, potrivit legii, inclusiv studenţii, elevii în perioada efectuării stagiului de practică, precum şi ucenicii şi alţi participanţi la procesul de muncă, cu excepţia persoanelor care prestează activităţi casnice;
b) angajator - persoană fizică sau juridică ce se află în raporturi de muncă sau de serviciu cu lucrătorul respectiv şi care are responsabilitatea întreprinderii şi/ sau unităţii;
Dvs. muncind la negru in momentul in care ati suferit un eveniment soldat cu o accidentare, competenta de cercetare revine, dupa caz, politiei/ parchetului.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei/ persoanei care v-a angajat la negru.
Daca nu ati primit documente de la politie puteti depune o sesizare scrisa sau merge in audienta la Inspectorul sef IJP.
Pentru actiune in instanta aveti nevoie si de documente medicale (prezentarea la medic dupa producerea evenimntului, certificat medico-legal, fise medicala, etc.).
Daca este vorba de o firma care v-a angajat la negru puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confrmare de primire. ITM va face o ancheta si va dispune firmei sa va intocmeasca retroactiv contract individual de munca si ulterior puteti beneficia de legislatia ssm.
Multumesc mult pt raspuns, problema este ca politia nu mi elibereaza o copie de pe procesul verbal incheiat la locul accidentului, iar cei de la medicina nu mi elibereaza certificatul medico legal fara documente de la politie ...