avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului

Buna ziua!
Ieri mi-am luat "inima-n dintzi" si am cerut in scris fisa postului.Desigur ca s-au straduit sa ma determine sa nu mi-o inregistrez, dar in cele din urma mi s-a dat un numar la secretariat.Cand m-am dus la seful meu cu ea, mi s-a spus ca oricum mi se vor schimba atributiile mereu, iar eu i-am replicat ca nu-i problema , numai sa primesc in scris noua fisa. Va rog sa-mi spuneti daca termenul limita este de 30 de zile si daca are dreptul sa treaca doar cateva atributii si la sfarsit eterna : " alte sarcini" ?
Va multumesc anticipat!
Mentionez ca va trebui sa fiu foarte atenta intrucat se urmareste inscenarea a tot felul de "greseli" in ceea ce ma priveste ca sa aiba motiv sa ma dea afara.De cand lucrez acolo(6 ani) nu am primit niciodata o fisa a postului.....si in decursul anilor mi s-au rotit atributiile si au sporit mai ceva ca drojdia intr-un cozonac de Craciun!#-o
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 11:23, 8 Decembrie 2009
Buna ziua,
in primul rand sa stiti ca fisa postului trebuie semnata odata cu contractul individual de munca.Asta presupune ca, dumneavoastra sa cititi acea fisa, sa luati la cunostinta daca sunteti de acord, sa o semnati in 2 exemplare. Un exemplar e al dumneavoastra.
Deci, din prima zi trebuia sa aveti fisa postului, inainte de a incepe lucrul. Nu exista acel termen de 30 de zile.
La fel se procedeaza si in cazul in care se modifica ceva la fisa postului. Dumneavoasta trebuie sa stiti din ziua cand se produc modificarile si sa aveti exemplar dupa orice modificare.
Legat de sintagma" alte sarcini", atentie! Este interpretabil deci, si daca apar aceste alte sarcini, trebuie specificate. Adica, alte sarcini ar putea insemna sa ii duceti sefului catelul la plimbare. :O
Trebuie sa cititi cu atentie, sa fie foarte clara si concisa altfel, daca o semnati, dumneavoastra raspundeti. Fisa postului inseamna atributii, sarcini si obligatii legate de postul d.voastra , in niciun caz "ma oblig sa fac de toate".
Practica cu "alte sarcini" este frecventa.
Este bine sa mentionati, dvs daca angajatorul nu doreste, in dreptul acelui punct "alte sarcini in conformitate cu fisa postului".
Asta ca sa nu va treziti ca primiti sarcini care nu au legatura cu activitatea dvs de baza. Cum s-ar spune, sa nu va [puna sa maturati pe hol daca dvs faceti contabilitate. (asta ca ex).
Nu exista un termen limita de prezentare a fisei postului. Dar pe baza atributiilor inscrise in ea dvs va desfasurati activitatea, aveti o acoperire vis-a-vis de orice "vanatoare de vrajitoare". Iar fisa postului poate reprezenta o dovada in fata instantei.
Daca sunteti de acord cu atributiile cuprinse in ea, semnati si puneti si data la care ati semnat. Este f important. Practic, de atunci puteti fi evaluata in indeplinirea atributiilor.
La fiecare "rotire de atributii" este bine sa solicitati o noua fisa de post. Daca nu vi se va face de fiecare data alta, atunci dvs aveti acoperire. Ptr ca daca nu scrie in fisa postului ca trebuie sa faceti o sarcina atunci cum sa va judece ptr ceva ce nu trebuie sa faceti?!
Stiu ca este stresant sa fi mereu atent sa nu gresesti ca sa nu dai motiv de "inscenare". Va doresc mult succes!
Subscriu la ideile exprimate mai sus:
-la angajare trebuia sa primiti o fisa a postului ca parte integranta a contractului individual de munca,deci trebuia inregistrata la itm, intrucit dinsii trebuie sa verifice legalitatea acestor acte;
-daca atributiile va sint modificate, presupun ca veti ocupa alt post sau veti exercita o alta meserie, fapt pentru care veti semna un nou contract sau se va modifica cel in vigoare sau macar veti avea o noua fisa a postului ,acte care neaparat trebuie inregistrate la itm,altfel angajatorul savirseste o ilegalitate!
-exprimarile vagi si generale din fisa postului sint ilegale, fapt pentru care in opinia mea puteti semna fisa postului cu obiectiuni, dar cred ca in acest fel veti da impresi ca sfidati angajatorul.
-cea mai buna solutie in cazul in care observati ostilitate la angajator ,ar fi sa verificati la itm daca toate actele dvs( contract de munca, fisa postului, decizii etc) au fost inregistrate la itm ,ca sa vedeti daca puteti avea un as in maneca!
Buna dimineatza!
Multumesc mult pentru ajutor.Stiam ca trebuia sa primesc fisa postului odata cu contractul de munca , dar mereu mi s-a promis ca se va intocmi si a ramas asa....numai ca acum mi s-a mai incarcat.....am ajuns sa raspund de 8 gestiuni din tara , nici asta n-ar fi imposibil ( facand ore suplimentare) , dar mereu sunt intrerupta din lucru de diferite probleme care se ivesc la aceste puncte....sau de situatii care se cer la sediu....deci nu pot duce un lucru dintr-un capat intr-altul si asta devine stresant in timp!
Nu am primit nici pana azi fisa , ma gandeam sa intreb inainte de Craciun ce se mai aude...Este urat faptul ca ei doresc o situatie sau un raspuns , daca se poate "ieri"....dar cand sa-l dea ....trag de timp la nesfarsit si le tot intorc de pe o parte pe alta...In orice caz , firma mea este unica ....nicaieri la scoala eu nu am gasit astfel de politici manageriale.....cred ca ar ramane uimiti bietii mei profi!
Tania2009 a scris:

...In orice caz , firma mea este unica ....nicaieri la scoala eu nu am gasit astfel de politici manageriale.....cred ca ar ramane uimiti bietii mei profi!


Poate merita sa le mai faceti profilor un curs de specializare. Se vede treaba ca sunt cam in urma cu ...... realitatea :yeah:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului la contract pe per. determinata. coralis coralis Buna ziua.Lucrez la o firma care nici la angajare si nici dupa prelungirea contractului nu mi-a dat sa semnez nici o fisa a postului.in cazul acesta daca nu ii ... (vezi toată discuția)
Fisa postului teodor82 teodor82 As putea sa inregistrez un contract individual de munca la ITM fara sa atasez si fisa postului aferente acelui contract? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Probleme cu angajatorul sercan sercan buna ziua.am si eu o problema cu angajatorul meu.lucrez la un magazin si de cateva zile mi se spune sa stau in afara orelor de program si mai nou am fost ... (vezi toată discuția)