avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de "trecere"prin curtea altui vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de "trecere"prin curtea altui vecin

Buna ziua,
Sunt proprietara a unei parti dintr-un imobil(casa cu teren).In total suntem 4 vecini(proprietari) in acel imobil iar terenul este de servitute.In "fundul"curtii se afla un alt proprietar care detine o casa si teren.Intrebarea mea este:are dreptul acel vecin sa treaca prin curtea noastra?Mentionez ca nu are alta cale de acces iar in actele de cumparare nu este specificat faptul ca terenul ns de servitute este si cale de acces pt acest vecin
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters64816 , utilizator 07:03, 4 Decembrie 2009
Servitutea poate fi stabilita si prin fapta omului sau obiceiul locului. Daca aceasta situatie a fost creata inainte de a deveni coproprietar al imobilului inseamna ca servitutea la care faceti referire era deja creata. In acest caz nu se impune inscrierea servitutii in actul de proprietate.
daca nu are alta iesire instanta acorda drum de sevitute contra unei chirii modice.
gila_mihaela a scris:
are dreptul acel vecin sa treaca prin curtea noastra?Mentionez ca nu are alta cale de acces

Daca nu ar avea dreptul sa treaca prin curtea dvs, cum ar mai intra in casa lui? Asta e intrebarea avuta in vedere de codul civil, iar solutia este servitutea de trecere. Ea exista indiferent ca e mentionata sau nu in actul dvs de proprietate, iar in cazul in care ii refuzati accesul, vecinul se poate adresa instantei cu sanse foarte mari de castig.
Servitutea locului infundat e una stabilita de lege .Asa incat , proprietarul fondului dominant se poate adresa , oricand , judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat imobilul , in vederea stabilirii unui drept de servitute , care va fi exercitat asupra fondului aservit, printr-un loc cat mai putin impovarator , existand , totodata , o obligatie aferenta de despagubire, constituita in sume de bani.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte de vanzare cumparare adomelu adomelu buna ziua. bunica mea are un act de vanzare cumpararepe un teren intravilanavand ca vecini pe o sora de a ei. intrebarea mea este daca actele de vanzare ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)