avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... interogatoriul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

interogatoriul

as dori sa aflu cat mai multe detalii despre desfasurarea unui interogatoriu (mijloc de proba). sunt parte in cadrul unui proces civil si la urmatorul termen am fost citat cu aceasta specificatie. ma intereseaza cine formuleaza intrebarile, cine le pune, cam cate pot fi....orice informatie despre acest subiect.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 10:33, 4 Decembrie 2009
"Cel chemat va fi intrebat de catre presedinte asupra fiecarui fapt in parte. Cu incuviintarea presedintelui, fiecare dintre judecatori, procurorul, precum si partea potrivnica pot pune de-a dreptul intrebari celui chemat la interogator. Partea nu are voie sa citeasca un raspuns scris de mai inainte. Ea se poate folosi insa de insemnari, cu incuviintarea presedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri. Daca partea declara ca pentru a raspunde trebuie sa cerceteze inscrisuri, se va putea soroci un nou termen pentru interogator."-art.219Cpc
"Daca partea, fara motive temeinice, refuza sa raspunda la interogator sau nu se infatiseaza, instanta poate socoti aceste imprejurari ca o marturisire deplina sau numai ca un inceput de dovada in folosul partii potrivnice."-art.225Cpc


Daca ati fost citat cu mentiune de a va prezenta la interog ,este cel mai bine sa va prez si sa raspundeti la intreb pt ca altfel, function disp art .225 c.proc. civ. si anume"daca partea, fara motive temeinice, refuza sa raspunda la interog sau nu se infatiseaza, inst poate socoti aceste imprej ca o marturisire deplina sau numai ca un inceput de dovada in folosul partii potrivnice."
Cred ca in apararea dvs ati solicit si devs proba cu interog,adica sa puneti si dvs intreb partii adverse?
nici nu m-am gandit sa nu ma prezint la termen. eu am solicitat aceasta proba pentru partea adversa si avocatul lui pentru mine. interesul meu este pentru partea procedurala a interogatoriului. mai exact, cate intrebari am voie sa pun? intrebarile le adresez eu personal sau prin intermediul presedintelui (fiind in prima instanta, la judecatorie, este un singur judecator)? litigiul este despre autenticitatea unei chitante de mana, intocmita acum 10 ani, pe care am invocat-o ca promisiune de a face (antecontract de vanzare-cumparare); partea adversa recunoaste existenta chitantei depuse la dosar, dar sustine faptul ca nu era in deplinatatea facultatilor mintale, depunand la dosarul cauzei in acest sens cateva certificate medicale post datate, respectiv de acum 5-6 ani. in urma acestora, am solicitat interogatoriul si, nemaiparticipand la aceasta etapa de procedura civila, as vrea sa ma duc pregatit.
multumesc inca o data pentru amabilitatea de a-mi raspunde!
Intrebarile le consemanati in sris, intr-un fel de tabel:
itrebari formulate de reclamantul x pt paratul y
intrebari raspunsuri
1............ 1
2 ............ 2
3........... 3
etc.


presed recl parat grefier
Cam asa arata in pagina.Cat despre nr. intrebarilor,acesta nu este limitat,dar nici nu trebuie abuzat, in sensul in care nu trebuie puse prea multe ci doar cele absolut necesare lamiuririi cauzei.
Interog trebuie form in trei ex ,unul pt inst, unul pt recl, unul pt parat, unde fiecare va consemn pt sine rasp, in functi de care va veti form urm intreb pt martori.
Intreb le veti pune pri interm presed,adica acesta le va citi din ex pe care i-l veti inmana.Cat priveste problemale de fond ,eu cred ca paratul trebuie sa dov incapacit sale de la momentul inche chit.Altfel are toate sansele sa piarda.Bafta!
asta cu certitudine. de altfel, i-a fost pus in vedere acest lucru - sa se prezinte cu o certificare medicala de la momentul intocmirii chitantei. m-am cam lamurit cum trebuie sa arate interogatoriul. o singura intrebare mai am cu privire la acesta : trebuie depus inainte de termen la dosar sau ma pot duce cu el la infatisare?
ma gandesc la premeditarea raspunsurilor daca are cunostinta de intrebari...aaaa, si interogatoriul (facut in 3 exemplare) trebuie formulat pe un formular tipizat sau nu are o forma obligatorie?
multumesc!

Alte discuții în legătură

Administrarea interogatoriului suciu_diana suciu_diana Buna ziua, doar reclamantul poate sa administreze proba interogatoriului? Daca si partea parata a solicitat si a primit dreptul de a pune intrebari prin ... (vezi toată discuția)
Cine poate solicita proba cu interogatoriul? reclamanta poate solicita propriul intergator? annuska annuska Intr-o actiune civila, reclamanta a solicitat luarea interogatoriului paratilor, instanta a admis si s-au si luat interogatoriile. Parata desi initial a ... (vezi toată discuția)
Proba cu interogatoriu contribuabilul11 contribuabilul11 daca reclamantul a solicitat instantei proba cu interogatoriu..eu ca intimat,am dreptul legal sa nu ii raspund?Baza legala (vezi toată discuția)