avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

Situatia sta in felul urmator, Bunicii din partea tatalui meu, mama si tatal meu au decedat si tatal meu mai are o sora. Din totdeauna tatal meu si mama mea s-au ingrijit de bunicii mei ei avand o intelegere cu matusa mea cum ca tatal meu se ingrijeste de parinti, ea fiind la distanta mult mai mare urmand ca ea sa cedeze dreptul ei in favoarea tatalui meu. Parintii mei au investit in casa parinteasca chiar si dupa moartea bunicilor mei (ei neavand nici un venit, fiind intretinuti de parintii mei). Acum cand tatal meu a decedat matusa mea nu vrea sa recunoasca acea intelegere si vrea 50% din ce e acolo (ea venea in vizita de Paste si Craciun). Asa ceva este de neconceput. Va rog sa ma sfatuiti ce as putea sa fac in acest sens. Mentionez ca nu exista un act din care sa reiasa acea intelegere,, ea fiind facuta pe "incredere". Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: casiba , utilizator 13:59, 4 Decembrie 2009
Inca ceva pe care uitasem. Cheile de la casa bunicilor sunt la mine, ea neavand chei de acolo. Matusa mea poate sa intre in casa fara a avea cheile de la mine, pentru ca tatal meu mai avea lucruri acolo si nu as dori sa intre pana nu se clarifica situatia.
daca stiti sigur ca matusa dvs. nu si-a exprimat in mod expres sau tacit optiunea succesorala , dansa va fii considerata straina de succesiune .
acest lucru va fii in avantajul dvs.
in orice caz, dvs. trebuie sa va prezentati la un birou notarial in a carui raza teritoriala defunctul a avut ultimul domiciliu , in vederea dezbaterii succesiunii.
de asemenea, trebuie sa va exprimati optiunea succesorala in termenul legal de 6 luni , calculat de la data decesului tatalui dvs.
puteti proceda la dezbaterea tuturor succesiunilor, dupa bunicii si parintii dvs.
daca nu este posibil la notar, va terebui sa va adresati instantei de judecata cu o actiune avand ca obiect partajul succesoral si iesirea din indiviziune .

matusa dvs., are dreptul sa intre in casa parinteasca .
Sa inteleg ca matusa mea va fii considerata straina de succesiune chiar daca nu s-au inceput niciodata dezbaterea vreunei succesiuni ( a bunicilor mei) ?. Nici tatal meu nu si-a exprimat optiunea succesorala, asta ma poate afecta pe mine?.
Daca va fi considerata straina de succesiune asta insemna ca nu mai poate participa la sucesiunea bunicilor mei?

Mentionez ca am dezbatut succesiunea tatalui meu acum o saptamna (doar pe bunurile lui) deoarece sunt singura mostenitoare.
Puteti va rog sa ma lamuriti cu aceste intrebari?

1) Sa inteleg ca matusa mea va fii considerata straina de succesiune chiar daca nu s-au inceput niciodata dezbaterea vreunei succesiuni ( a bunicilor mei) ?.
2) Nici tatal meu nu si-a exprimat optiunea succesorala, asta ma poate afecta pe mine?.
3) Daca va fi considerata straina de succesiune asta insemna ca nu mai poate participa la sucesiunea bunicilor mei?
Legea prevede un termen de 6 luni de zile calculat de la data decesului pentru ca persoanele care ar avea dreptul la succesiune sa-si poata exprima optiunea succesorala (acceptare, renuntare, acceptare sub beneficiul de inventar). Aceasta ar fi acceptarea expresa.
Dar legea prevede ca in acest termen o mostenire poate fi acceptata si tacit, prin acte de administrare a bunurilor din succesiune, prin plata de taxe si impozite, prin orice fel de acte sau fapte pe care o persoana le-a facut si pe care nu le putea face decat in calitatea de mostenitor ( de exemplu a vandut un bun din mostenire, indiferent de valoarea bunului).
La dezbaterea succesiunii, indiferent daca prin notariat sau prin judecatorie, fiecare dintre dvs. va trebui sa dovedeasca acceptarea succesiunii in acest termen de 6 luni.
Pentru un raspuns concret raportat cazului dvs. cred ca ar trebui sa va adresati unui avocat sau unui notar care sa vada actele si care va putea sa va explice in detaliu toate particularitatile spetei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt infiat si dezmostenit? eva-1978 eva-1978 buna ziua o problema am si eu o problema . sunt infiat la o matusa de a mea ( sora tatalui meu) de la 4 ani. dupa cativa ani matusa mea s-a casatorit s-au ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la mostenire anamarian anamarian de la bunicul meu au ramas 8 copii nici ei nici copii lor na u stat in casa de 40 de ani, abia acum au facut succesiune cand a murit mama ,n au platit nimic ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar sau proces la judecatorie? stallone84 stallone84 Bună ziua. Problema mea constă în felul următor: tatăl meu are o soră şi ambii părinţi decedaţi. Tatăl meu a decis că nu are nevoie de vreo parte ... (vezi toată discuția)