Contract de vânzare-cumpărare cu clauze nerespectate de vânzător: mai am de plătit 10.000 de euro, dar nu vreau să-i dau pentru că trebuie să fac lucrările neexecutate. Ce se întâmplă în acest caz?
Buna seara! Am cumparat o casa cu clauze de fi finisata interior exterior si bransata la utilitati pana la sfarsitul termenului de 25 noiembrie 2019, iar eu sa i dau restul de bani(10000€). Obligatiile vanzatorului nu s au respectat. Mentionez ca eu am contract de vanzare cumparare nu antecontract. Ce se intampla in acest caz? Eu nu vreau sa i mai dau restul de bani, deoarece trebuie sa fac lucrarile care el nu le a facut. I am facut notificare prin executor judecatoresc, dar ..nimic.. La expirarea contractului voi face un proces verbal de neexecutare a lucrarilor si ma voi prezenta cu el la notariat. Intrebarea este, ma poate obliga sa i dau restul de bani?
Cf art. 1556 NCC Exceptia de neexecutare a contractului
Art. 1556
Excepţia de neexecutare
(1) Atunci când obligaţiile născute dintr-un contract sinalagmatic sunt exigibile, iar una dintre părţi nu execută sau nu oferă executarea obligaţiei, cealaltă parte poate, într-o măsură corespunzătoare, să refuze executarea propriei obligaţii, afară de cazul în care din lege, din voinţa părţilor sau din uzanţe rezultă că cealaltă parte este obligată să execute mai întâi.
(2) Executarea nu poate fi refuzată dacă, potrivit împrejurărilor şi ţinând seama de mica însemnătate a prestaţiei neexecutate, acest refuz ar fi contrar bunei-credinţe.
GermanAlex
Utilizator 3din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
In data specificata chemati martori, (discutati cu avocatul in prealabil), eventual avocatul, pozati, filmati si documentati stadiul lucrarilor cat se poate de amanuntit, puneti in scris totul cu data si semnatura tuturor prezentilor. In poze pot aparea chiar si martorii pentru a da veridicitate si chiar tinand in mana un ziar din ziua respectiva pentru a proba data. Creati un dosar cu toate aceste poze + documentul si puteti trimite o copie la constructor pentru a lua la cunostiinta ca nu si-a indeplinit obligatiile din contract. Poate e bine chiar sa evaluati costul lucrarilor ce urmeaza sa fie facute daca cumva se ajunge la proces printr-o expertiza.
Poze cu ziar și data?! :)) Pai ce, sunt sechestrați de teroriștii ? :)))
E de ajuns un executor judecătoresc ce constată și întocmește o "stare de fapt".
Danakira, eu zic că ar fi mai bine sa îl dai tu in judecată, pentru simplul fapt că, daca branșarea la utilități întârzie din cauza autorităților se cheamă că este un eveniment ce nu tine de voință părții și vei pierde la proces.
Cu restul poți avea câștig de cauză, dar e posibil sa fii bună de plata, și asta după ce faci tot ce trebuia el sa faca.
Poate nu dai 10000, dar ii faci și treaba, mai și plătești .
Dar, de curiozitate, cum intri in posesie ?
Era bine la acele clauze din contract să aveți penalități pe zi de întârziere. Sa vezi atunci că poate nu mai intarzia, sau măcar îți răspundea la notificari.
Eu spun sa îl acționezi tu in instanta prima. Și sa ii ceri daune materiale.
Deoarece, transferul de proprietate nu se face total până nu este achitat prețul integral.
Asta este regula.
Tu, trebuie să achiți restul de bani cu titlul de preț de cumpărare, nu ca plata pentru prestarea de servicii.
Daca aveai un contract de prestări servicii și el se obliga sa facă racordarea la utilități și restul, da, era incidental art citat mai sus, nu plătești că nu și-a îndeplinit obligatia asumata.
De aceea se și numește "excepția de neexecutare"!
Este adevarat ca bransarea la utilitati acum nu tine de el pt ca a platit extinderea de gaze pe 15 octombrie, daca platea in iulie cand am incheiat contractul de vanzare cumparare, aveam gaze la momentul asta