avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constituire fond special Asociati de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constituire fond special Asociati de proprietari

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi cu privire la urmatoarea situatie.

Asociatia de proprietari din care fac parte are doua scari si doi restantieri (dintre care unul care a fost tolerat timp de 20 de ani si are o datorie de aproximativ 70.000 de lei).

Acum membrii asociatiei de proprietari au instituit intr-o AG un fond special (fond de imprumut utilitati) pentru a achita datoriile catre furnizorii de utilitati si pentru a evita debransarea.

Nu toti proprietarii au fost de acord si nu au platit contributia respectiva.In urma unui AG extraordinar la care au participat doar 30% dint proprietari, acum ei vor sa considere ratele la fondul de utilitati datorie si sa nu mai incaseze intretinerea luna de la cei care refuza sa plateasca fondul de utilitati

Este permisa de lege constituirea unui fond special care are ca scop plata datoriilor catre furnizori a asociatiei si impunerea acestuia catre toti proprietarii, desi eu ca proprietar nu am nici o datorie catre asociatie?

Este legal sa imi treaca acele rate la fondul special ca datorie si sa nu doreasca sa-mi incaseze intretinerea?

Care sunt optiunile mele legale?
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 10:26, 18 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Refuzul de percepere cote lunare de intretinere nu are temei legal
Asociatia de proprietari are obligatia sa perceapa orice suma in contul cotelor lunare de intretinere cu scopul de a achita in termenul stabilit furnzorii si prestatorii de utilitati/servicii
Pe de alta parte proprietarii nu au obligatia sa suporte cotele de intretinere care nu le apartin
Daca asociatia de proprietari are interes sa recupereze debitele detine procedura legal prevazuta inclusiv de actionare in instanta a rau platnicilor
Va multumesc pentru raspuns, ei vor sa bage ratele de la "fondul de imprumut pentru utilitati" ca restanta, iar apoi cand vrem sa platim intretinerea, sa le incaseze intai pe acestea, urmand sa platim penalizare pentru ca nu am achitat rata la acel fond.Avand in vedere cele mentionate mai sus, daca vreau sa achit intretinerea pe luna octombrie de exemplu, ma forteaza intai sa achit ratele "restante" de la fondul de imprumut pentru utilitati si de abia de apoi sa-mi incaseze intretinerea.

Acest lucru s-a hotarat intr-o AG extraordinara in care au participat 30% dintre proprietari.
80% din datoria asociatiei este la o singura scara, iar cei care participa in general la sedinte sunt in majoritate de la respectiva scara, astfel incat isi impun deciziile asupra tuturor.

De asemenea nu am primit vreun contract de imprumut pentru asociatie si suntem efectiv fortati sa platim acest fond.

Imi puteti spune ce optiuni legale am in aceasta situatie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Alex_1985, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti o conducere....vai de capul lor!! In primul rand, cum a ajuns la 70000 fara sa fie dat in judecata? Pentru asta este raspunzator presedintele!!
Apoi spuneti ca ....Acest lucru s-a hotarat intr-o AG extraordinara in care au participat 30% dintre proprietari.'' Aceasta AG presupun ca este cea reconvocata. La AG reconvocata, cei prezenti iau hotararile. Pot fi si 10 proprietari din tot blocul! Asta pentru ca oamenii nu se duc la adunari...nu-i intereseaza.
Daca nu este AG reconvocata...puteti sa contestati hotararile in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari - fond de investii MrV MrV Buna ziua, Am o intrebare scurta in ceea ce priveste fondul de investii in cadrul asociatiilor de proprietari. Intrebare: care sunt normele exacte de ... (vezi toată discuția)
Fond special asociatie proprietari andalex24 andalex24 Buna ziua, asociatia de proprietari a hotarat crearea a doua fonduri speciale RADET respectiv Apa Nova, prin care lunar fiecare locatar este obligat sa ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda/apa rece DanAlyna DanAlyna Buna ziua, Pe lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile AP a aparut la rubrica Cheltuieli pe cota parte indiviza, subrubrica \"Diferente apa ... (vezi toată discuția)