avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatie Non-Profit salariile celor din Consiliu ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatie Non-Profit salariile celor din Consiliu director

Noi ca și asociație non-profit suntem obligați să plătim salarii celor din Consiliu director , cenzor si daca da ( se poate folosi si 2-3 % din donatii , intelegand ca acest lucru fiind obligat sa fie stipulat in statut ,, ca daca sunt nu sunt retribuiti, nu trebuie platit nimic.??
2.Se poate face un contract de munca pe mai putin de 4 ore , de exemplu pe 3 ore (( o sedinta tinand maxim 2 ore ))
3. Este nevoie de cenzor luna de luna sau la fel ca si contabilul odata sau de 2 ori pe an ?? ( Cenzorul poate fi si de meserie economist sau tot contabil acreditat )
4. Consiliu este ales de membrii fondatorii ?
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2019
Adryan.D, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:08, 2 Decembrie 2019
Nu sunteti obligați prin lege să plătiti salariile celor din Consiliu director si nici nu se practica asta.
Nu trebuie sa fie stipulat in statut ,, ca daca sunt nu sunt retribuiti, nu trebuie platit nimic.
Activitatea cenzorului e necesara la pregatirea raportului cenzorului pentru bilantul anual care se depune pentru ong. Trebuie sa fie cenzor atestat. Puteti sa faceti cu el un contract de prestari servicii doar pentru cateva zile din luna aprilie, cam atunci trebuind sa se convoace adunarea generala de aprobare a raportului cenzorului si a bilantului contabil anual pentru anul precedent.
Cenzorul acesta fiind tot un contabil expert ?? pe langa acel contabil ?? sau poate fi si-un economist ??
Consiliu Directoral este ales de membrii fondatorii ??
Va rog sa cititi in raspunsul de zilele trecute despre cum se aleg membrii Consiliului Director. Doar prima componenta de la infiintare a Consiliului Director e aleasa de catre membrii fondatori. Apoi pentru urmatorul mandat de doi ani, nu doar de catre membrii fondatori ci de toti membrii cu drepturi depline participanti la adunare generala de alegeri.
Cenzorul acesta trebuie sa fie autorizat si cu viza la zi pentru ca trebuie sa-l inregistrati la judecatorie.
Va multumesc mult pentru raspuns si-mi cer scuze daca am mai pus aceasta intrebare si zilele trecute dar in capul meu e vraiste acum ( multe informatii si incerc sa aflu multe lucruri pentru a da de belea mai tarziu )
Membrii Consiliului Director nu trebuie platiti, dar pot fi platiti daca asociatia vrea sa o faca si are cu ce. Insa raportul lor cu asociatia in aceasta calitate este un raport juridica caruia i se aplica, prin asemanare, regulile contractului de mandat, si deci incompatibile cu regulile aplicabile unui contract de munca, ce e prin definitie un raport juridic de prepusenie. Prin urmare pentru activitatea lor in calitate de membri ai consiliului director, cei in cauza nu pot fi angajati cu contract de munca ci se fac contracte de mandat si sunt platiti pe baza de indemnziatie. Din punct de vedere fiscal este la fel ca la contractele de munca, insa in rest lucrurile sunt foarte diferite si nu se aplica nimic din legislatia muncii.... La fel daca se doreste remunerarea cenzorului / membrilor comisiei de cenzori si acestia nu sunt niste profesionisti care sa aiba firma / PFA cu asa obiect de activitate. Numai la asociatii cu peste 100 de membri sau la fundatii cel putin un cenzor trebuie sa fie profesionist in domeniu ( expert contabil sau contabil autorizat, atestat de CECCAR). In rest poate fi cenzor oricine.... la asociatii prin definitie cenzorul ./ cenzorii sunt ochii si urechile adunarii generale si nu li se cere vreo anumita calitate sau calificare ( cu exceptia mentionata - cand sunt peste 100 membri in asociatie, trebuie comisie de cenzori si unul dintre cenzori trebuie sa fie expert contabil sau contabil autorizat. In rest nu exista nicio regula, desi unii fara temei tot afirma ca orice cenzor trrebuie sa fie atestat in acest sens de cineva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnare bilant ong neutra neutra Am avut astazi surpriza neplacuta de a mi se refuza primirea bilantului pentru ONG la finante pe motiv ca nu am dreptul sa semnez ca director economic. Sunt ... (vezi toată discuția)
Cenzor sau contabil al unei ong camiha camiha Imi poate cineva comunica articolul de lege care face incompatibila calitatea de cenzor al unei ONG cu cea a persoanei desemnate sa tina contabilitatea ... (vezi toată discuția)
Cenzor lauricafl lauricafl Buna ziua! 1. La o asociatie nou infiintata cu 3 membri e nevoie ca cenzorul sa fie expert contabil sau e suficient Contabil autorizat? 2. Cenzorul ... (vezi toată discuția)