avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Executare sau suspendare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Executare sau suspendare?

Buna ziua, o cunostinta in anul 2016 a primit o condamnare cu suspendare cu termen de incercare de 2ani si 6 luni, iar in 2018 in ultima luna de incercare a comis o alta fapta mai exact a condus sub influenta bauturilor alcoolice, intrebarea este daca are noroc sa primeasca tot suspendare avand in vedere ca era ultima luna sau chiar nici o luna pana la incheierea incercarii, si a facut ore in folosul comunitatii, a achitat tot si este integrat in societate are loc de munca bun inca de atunci. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Cel mai recent răspuns: user3107 , utilizator 12:41, 24 Noiembrie 2019
Nu.

Este vorba de cat de bine face apararea mai intai in fata procurorului si de abia apoi, daca iese bine la procuror, va mai fi si la judecator.
Adica aveti 2 etape si nu doar una singura...
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dacă va fi condamnat la pedeapsa închisorii, se va dispune obligatoriu revocarea suspendării executării pedepsei de 9 luni și se va executa pedeapsa rezultantă în regim de detenție.

Ar putea scăpa de închisoare doar dacă pentru noua faptă ar fi condamnat la amendă, ori dacă s-ar dispune amânarea aplicării pedepsei închisorii, iar asta depinde, în principal de nivelul de alcoolemie din sânge la data comiterii faptei.

Articolul 96 alin. 4 Cod penal e foarte clar din acest punct de vedere:

Dacă pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.”
Daca pentru prima fapta a fost condamnat la inchisoare cu suspendarea executarii sub supraveghere, nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei pentru fapta noua, una din conditii la amanare este ca infractorul sa nu mai fi fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii.
Doar achitarea sau amenda penala, sunt variantele.

Așa e.
Deci rămâne doar varianta cu aplicarea unei amenzi, iar aceasta depinde esențial de nivelul alcoolemiei și de celelalte circumstanțe.
Va mulțumesc frumos pentru toate răspunsurile!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie la volan Cosmin29091987 Cosmin29091987 Buna ziua .in data de 12.03.2019 am fost oprit de catre un echipaj de la ordine publica si am suflat in fiola rezultand o alcoolemie de 0.78 in aerul expirat ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis... recidiva Prostul111 Prostul111 Buna ziua... Va rog din suflet sa ma ajutati... Acum 2 ani de zile am fost depistat la volan cu o alcoolemie de 0.66 la mie in aerul expirat, 1.2 in sange ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan AlexMan92 AlexMan92 Ajutoor..Am fost prins cu alcoolemie de 0.43 in aerul expirat.Am fost dus la UPU pt recoltarea probelor de sange.Mentionez ca am fost oprit de politie dupa ce ... (vezi toată discuția)