avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imobil cumpãrat înaintea cãsãtoriei - contribuþia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imobil cumpãrat înaintea cãsãtoriei - contribuþia ambiilor soþi

Speţă
Soţul cumpără anterior căsătoriei un apartament prin credit bancar. Plăteşte un avans la bancă, avans la care contribuie şi viitoarea soţie cu jumătate din sumă (avansul reprezentând de altfel şi jumătate din valoarea apartamentului). Nefiind căsătoriţi la aceea dată bunul a fost cumpărat pe numele soţului, pentru că acesta avea salariul mai mare şi putea obţine un credit în condiţii mai avantajoase. Ce act s-ar putea încheia ca soţia să poată beneficia de acel bun ca şi cum ar fi comun şi care ar fi cea mai sigură cale. Testamentul? Donaţia? În cazul refinanţării creditului în timpul căsătoriei s-ar putea trece bunul pe numele ambiilor soţi? Având în vedere că doar un an soţul a plătit singur ratele, celelalte rate fiind plătite în timpul căsătoriei, credeţi că este suficientă o declaraţie notarială prin care soţul declară că jumătate din avans a fost contribuţia soţiei; fiind suficientă pentru a dovedi coproprietatea în caz de deces, divorţ etc…
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 19:05, 3 Decembrie 2009
buna ziua!
nu prea se mai poate face nimic.
donatie, dar aceasta este revocabila oricand, capata caracter preciputar doar prin decesul sotului donator.
chiar daca se da acea declaartie de catre sot nus e schimba cu nimic caracterul de bun propriu, doamna va avea doar un drept de creanta.
daca sotul doreste poate investi instanta de judecata cu o actiune , prin care solicita constatarea caracterului de bun comun al imobilului.
astfel, si sotia va deveni coproprietar.
Donatia intre sot e revocabila oricand , fara niciun motiv.(asa incat , daca sotul doreste sa revoce acest act , o poate face , fara a -i fi necesara ca suport legal nicio motivatie )
Testamentul e si el un act revocabil.

Insa

ratele, celelalte rate fiind plătite în timpul căsătoriei, credeţi că este suficientă o declaraţie notarială prin care soţul declară că jumătate din avans a fost contribuţia soţiei; fiind suficientă pentru a dovedi coproprietatea în caz de deces, divorţ etc…


Exista un drept de creanta al sotiei , termenul de prescriptie fiind intrerupt intre soti ( acesta curge de la data pierderii calitatii de sot ).

Unele voci din doctrina sustin ca se poate incheia o conventie , prin care bunul propriu sa faca parte din comunitatea matrimoniala, avand , in acest mod , calitatea de bun proprietate devalmasa
Opinie , totusi , contestata.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
În sfârşit o veste bună! Soţul este de acord. Această acţine se timbrează în funcţie de valoarea imobilului? Mă refeream la situaţia în care cerem în instanţă constatarea caracterului de bun comun al imobilului.
Mulţumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
Katri, utilizator
roxanel a scris:

daca sotul doreste poate investi instanta de judecata cu o actiune , prin care solicita constatarea caracterului de bun comun al imobilului.
astfel, si sotia va deveni coproprietar.
...asta e valabil daca unul dintre soti cumpara atentie in timpul casat un imobil pe numele sau fara ca in contract sau la cf sa apara si numele sotiei...in cazul in care bunul e cumparat inaintea casat conf art 31 c fam e bun propriu si asa va ramane ever...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile sotilor la bunurile obtinute inainte de casatorie, dar cu ipoteca pe perioada casatoriei ariad ariad Sotul meu a cumparat inainte de casatorie, cu un an, o casa, prin credit ipotecar pe o durata de 15 ani. Bunul ipotecat este chiar casa. As vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Imobil credit ipotecar partaj Oanamihai82 Oanamihai82 Imobilul cumparat prin credit ipotecar cu rate platite din contul fratelui se poate partaja la divort? Imobilul este cumparat inainte de casatorie, dar ratele ... (vezi toată discuția)
Bunuri proprii si comune andreeaberintan andreeaberintan Buna ziua. In decembrie 2008 am dat avans pentru un apartament si din aprilie2009 este pe numele meu (jumatate platit cu cash, jumatate credit bancar). In 2010 ... (vezi toată discuția)