avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reducere suspendare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reducere suspendare permis

Buna ziua,

Mi-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile (60 pentru circulația pe contrasens și 30 pentru culoarea roșie a semaforului). Am dat testul de 13 din 15 și am fost declarat admis.

Ținând cont ca mi-a fost întocmit un singur proces verbal, perioada mi se va reduce la 30 sau 60 de zile?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 08:30, 22 Noiembrie 2019
OUG 195/2002
Art. 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și art. 103 alin. (1) lit. c).
.......................
(5) Dispozițiile alin. (3) și (4) se aplică în mod corespunzător și cazului prevăzut la art. 104^1 alin. (1), în situația în care faptele respective fac parte din cele prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și e), art. 103 alin. (1) lit. c), art. 103 alin. (2) și art. 118 alin. (5).
...................
Art. 104^1
(1) În cazul săvârșirii a două sau a mai multor contravenții care atrag și suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin același proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depășească 90 de zile.
Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2019
latka, utilizator
Multumesc pentru răspuns, însă nu vizează întrebarea mea sau cel puțin nu este scris explicit.

latka a scris:

OUG 195/2002
Art. 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(3) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și art. 103 alin. (1) lit. c).
.......................
(5) Dispozițiile alin. (3) și (4) se aplică în mod corespunzător și cazului prevăzut la art. 104^1 alin. (1), în situația în care faptele respective fac parte din cele prevăzute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) și e), art. 103 alin. (1) lit. c), art. 103 alin. (2) și art. 118 alin. (5).
...................
Art. 104^1
(1) În cazul săvârșirii a două sau a mai multor contravenții care atrag și suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin același proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depășească 90 de zile.

DDDttt, utilizator
Pai sunteți în cazul de la art. 104 ^1, comparați ce articole sunt scrise în PV de contravenție, ca sa vedeți dacă va încadrați la reducerea pina la 30 de zile, sau nu.
Art. 101
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
a)nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
c) nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana;
d) circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire.

E putin ambiguu, o fapta face parte din categoria celor pentru care se acorda reducerea, insa cealalta e din categoria celor cu doar 30 de zile suspendare. Din lege pare sa reiasa ca reducerea conform 104^1 se acorda daca savirsesti mai multe fapte care sa fie pentru suspendare de 60 sau 90 de zile, caci insumat oricum nu da mai mult de 90. Adica faci una de 60 si una de 90 si in loc de 150 primesti "cadou" 90 si bonus o posibilitate de reducere la 30.

Cred ca va puteti reduce doar aia de 60 la 30 si sa ramineti cu 30+30=60 de zile suspendare. Asa e textul legii, bun sau rau, nu mai conteaza, dar asa e scris, sa traiasca cine l-a intocmit !

Caci, sa va mai dau un exemplu de imbecilitate parlamentara, daca depasesti viteza cu peste 50 km/h poti sa dai de reducere la 30 de zile astfel:
" Pentru fapta prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:
a) dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;
b) dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar dacă fapta a fost săvârșită o singură dată în 12 luni."

Deci, daca ai depasit fix cu 70 km/h poti sa dai de cite ori savirsesti fapta, daca ai trecut de 70, dai o data in 12 luni.

E scris cu posteriorul, de fapt parlamentarii aia care-si doreau astfel de reduceri au dorit sa zica "peste 50, dar pina in 70 km/h". A iesit ce a iesit.

Asa ca-i veti ierta ca in cazul dvs. va baga la 30+30. :)
latka, utilizator
Ar fi culmea...
DDDttt, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg ... Teofil56 Teofil56 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg 1391/2006 pentru depunerea cererii de reducere a perioadei de suspendare a permisului auto ... (vezi toată discuția)
Examen pentru redobandirea permisului MadalinaCosmina MadalinaCosmina Buna ziua! Mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 90 de zile pentru conducerea cu peste 50km/h, am dat examen de redobandire si pedeapsa a fost ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu reducerea perioadei de suspendare de la 90 la 60 de zile. Tms90 Tms90 Buna ziua, In data de 24.02.2021 am fost sanctionat cu suspedarea exercitarii dreptului de a conduce pentru 90 de zile si 1885 lei amenda, pentru incalcarea ... (vezi toată discuția)