avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Are dreptul fostul sot sa inregistreze copilul (8 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Are dreptul fostul sot sa inregistreze copilul (8 ani), fara consimtamant, in timpul programului de legaturi?

Buna ziua,

In urma unui prim termen de Apel la o contestatie la executare a minorului (pornita din partea fostului sot), am descoperit ce probe a depus tatal copilului la dosar (in tot timpul in care nu s-a implicat). A pus un CD cu multe inregistrari, in felul urmator: sotia acestuia chestioneaza copilul despre mine si despre bunici, mai ceva ca la securitate. Nu am ascultat inca tot, fiindca mi se pare grotesc. Apoi, tatal cand venea la fetita mea, m-a inregistrat de nenumarate ori fara sa ma instiinteze. Ca acum sa foloseasca probele in Instanta. Nu mai zic de mail-uri, mesaje, etc. Efectiv asta face in continuu de cativa ani. Insa, stau si ma intreb: are dreptul sa inregistreze copilul, fara ca acesta sa stie? Ca se pare ca aici nu doar el o alieneaza pe fetita, ci si sotia lui si probabil si parintii lui...
Apelul si contestatia la executare au vizat partea procedurala, si nu alte motive. Sper sa nu fie admise astfel de probe de catre completul competent...
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2019
Emma_amb, utilizator
Buna ziua, va multumesc tuturor pt raspunsuri, nu am apucat sa mai scriu ceva, fetita are un deget strivit in urma unui incident petrecut la scoala, si stau sa o ingrijesc.
Revenind la contestatia pt executare, acum 1 an, fostul sot a facut demersul executarii silite a fetitei mele, fiindca ea nu mai voia sa mearga cu tatal in timpul programului de legaturi (acest lucru e vechi, de cand tatal ei si-a refacut viata cu actuala sotie). Felul in care s-a produs executarea cu somatia aferenta, a fost gresita din punct de vedere legislativ, fiind invocat un alt articol fata de cel corect, pe partea de minori. Ca urmare, am inaintat contestatie la executare, insa aceasta s-a "soldat" din partea judecatoarei cu aprobarea tatalui de a face astfel de executari, ca fiind ceva absolut necesar. Vorba cuiva de aici, noaptea mintii. Plus 1000 lei cheltuieli de judecata in sarcina mea. Asa s-a ajuns la Apel, unde fostul sot iar a depus sute de hartii cu probe mincinoase (caci sa stiti, pe plan educativ, scolar, de sanatate, el nu se implica deloc, desi eu il informez), inclusiv cu inregistrari facute de stotia acestuia, in care ii pune tot felul de intrebari copilului. Iar aceste inregistrari au fost depuse la Apel. Si nu, nu sunt o mamica stresata, domnilor! Sunt o mamica, care pe langa faptul ca am grija de copil, muncesc, veghez in caz de boala, ajut pt scoala, etc, am parte numai de reclamatii, procese, si somatii de executare din partea celui care se numeste tata!). Iar in inregistrari, credeti ca un copil nu poate fi invatat ce sa spuna, sub forma constrangerilor? Daca ea nu povesteste nimic acasa, inseamna ca e constransa sa nu spuna nimic. Deci nu va mai grabiti sa judecati persoanele, nu acesta e scopul pentru care am pus aceasta intrebare pe forum. Multumesc!

Martonze a scris:

D-le avocat Lascoschi, aveţi mare dreptate! caz concret: Cazul Sorina, în care familia asistentei sociale a fost declarată familie alienatoare, fiindcă a "alienat" fetiţa de părinţii adoptatori! Noaptea minţii! Cum poţi aliena pe cineva faţă de indivizi pe care nu-i cunoaşte?! Mai mult, legea 272/2004 prevede:

Articolul 17(1) Copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament

Unde era legătura de ataşament între fetiţă şi familia adoptatoare? Şi unde este respectat dreptul copilului la legături cu familia care a crescut-o?
Emma_amb, lămuriţi, vă rog, despre ce contestaţie la executare este vorba? În funcţie de acest aspect, se pot da mai multe lămuriri. Înregistrările sunt admise de lege, chiar dacă sunt făcute la dvs. acasă sau la el, dar nu-i sigur că instanţa le va şi asculta/viziona.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019
Emma_amb, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Refuzul minorului se încadrează la art.913 Cod de procedură civilă, ceea ce comportă mai multe etape de parcurs:consilierea minorului, ce nu poate depăşi 3 luni, o altă executare şi apoi, tatăl are posibilitatea acordată de art.913 alin.5 să ceară penalizări pe zi întârziere până la realizarea programului.
Dacă în PV al executorului de la prima executare s-a consemnat că nu vă opuneţi şi copilul a refuzat, trebuia să se dispună consilierea psihologică. În acest caz, solicitaţi INADMISIBILITATEA executării şi solicitaţi cheltuieli de judecată în fond şi în apel.
Întrebaţi copilul dacă tata a învăţat-o să spună ce e în înregistrare.S-ar putea să aveţi surprize. În plus, în explicaţiile date de un psiholog destul de cunoscut din ţară, care se ocupă din 2009 de "alienarea parentală", interogarea copilului despre familia celuilalt părinte este un abuz de alienare parentală, alături de denigrarea celuilalt, de interzicerea legăturilor personale.
Stimata inițiatoarea a topicului, îmi pare rău pentru situația în care sunteți. Din păcate, precum observați pe forum sunt multe mame și bunici care au ca unic scop în viata îndepărtarea tatălui din viata copilului.
Din cauza lor și din cauza lucrurilor absolut grotești pe care le fac s-a ajuns ca alienarea parentala sa fie foarte răspândită.
Din nefericire, de acest lucru profita și cei care își îndepărtează copii din vina lor, ii neglijează și ii abuzează pentru ca apoi sa dea vina pe celalalt pentru refuzul copilului de a petrece timp cu ei.
Acum, referitor la situația dumneavoastră, când copila nu a mai vrut la tata, nu ați pus întrebări sa vedeți ce se întâmplă? Mi se pare normal sa aibă un sentiment de respingere văzând noua soție a tatălui însă trebuia ajutata funcțional sa treacă de acest episod nu sa acceptați sa își refuze părintele și sa fiți de acord sa nu meargă la programul de legături personale. Dacă ați făcut asta ați alienat pentru ca ati încurajat fără sa vreți copilul într-o atitudine care nu e sănătoasă pentru ea.
Acum exista și varianta 2, respectiv noua soție a tatălui, în noua postura dorește sa preia frâiele relației și încearcă sa judece mereu tot ce faceți, sa arate fostului soț ce mama rea sunteți dumneavoastră și implicit ca ea va fi mai buna. În acest sens supune copilul la astfel de interogatorii și are un comportament care determina copilul sa nu mai dorească sa meargă acolo, fără sa știe exact nici el de ce, ci doar ca nu ii place.
Acum, un judecător nu va cunoaște nici pe dumneavoastră, nici pe fostul partener. El știe ca în Marea majoritate a cazurilor alienarea se începe de gelozie când apare altcineva în peisaj și dumneavoastră va încadrați cu povestea în parametrii. Asculta și niște înregistrări în care copilul spune anumite lucruri fără sa realizeze modul în care decurs totul, respectiv interogatoriul actualei soții și gata, v-ați ales cu stampila de alienatoare fără sa aveți vina.
Faptul ca informați mereu tatăl despre activitățile copilului e important, continuați sa o faceți. Când vine copilul acasă, după programul de legături personale încercați sa vorbiți cu ea însă nu întrebări directe, gen ce i-a plăcut cel mai mult, ce i-a plăcut cel mai puțin și urmăriți atitudinea, este vesela sau se închide imediat în ea și va evita privirea.
Înregistrările nu ar trebui admise pentru ca nu se știe clar modul în care au fost obținute, dacă s-a pus sau nu presiune pe copil.
Este un război din care mai bine ieșiți cât mai repede pentru binele copilului care nu are cum sa nu fie afectat de asemenea situații.Pe viitor dacă copilul va mai refuza, cereți ajutorul unui terapeut sau a Protecției Copilului, solicitați un program în care micuța sa se vadă doar cu tatăl ei fără contact cu actuala soție.
Și mare atenție și de modul în care avocatul va reprezinta. Pentru ca am auzit povesti în care dreptatea era clar într-o parte însă când am văzut dosarul și modul în care se gestiona se și se prezentase totul am înțeles de ce a pierdut.
Îmi cer scuze ca m-am întins, am dorit sa va explic clar ce se întâmplă cu alienarea parentala, de ce povesti ca ale dumneavoastră sunt privite cu atâta neîncredere.
Sunt femei ca dumneavoastră, cu povesti identice dar care în realitate au fost filmate ca nu prezintă copilul la programul de legături personale, își înjura fostul partener, soacrele ies și tipa ca descreieratele, fac plângeri la politie ca au fost agresate și noroc ca cei care au fost acuzați au filmat pe ascuns sau aveau camera pe mașină și s-a putut vedea clar cum femeile se arunca pe jos fără sa fie atinse, smulg parul din cap și tipa după ajutor ca au fost lovite în timp ce bărbatul consternat sta cu mâinile în buzunar.
Cu asta va luptați nu doar cu problemele de cuplu ale fostului soț.
Asa ca data viitoare înainte ca avocata sa depună orice hârtie neapărat citiți și Gândiți-vă dacă în cazul în care nu ați ști povestea, ce depuneți este suficient de clar pentru a va convinge.
Va doresc bafta în Apel și nu va agitați cu înregistrările. Dacă chiar a fost interogatoriu și presiune, chiar dacă le-ar admite, un om. Cu puțin creier va putea judeca situația reala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019
When, utilizator
Aveti grija in apel. Reclamati tatal la protectia copilului, care e o adunatura de incompetenti, dar e necesar sa se vada ca ati apelat la ei. Duceti copilul la un psiholog privat. Invitati prietene care sa constate starea copilului post interogatoriu. Mergeti si la medicul pediatru, daca copila e agitata, sa constate starea de anxietate post vizite la tata. Mai taiati-l de la program, ca nu are cum sa-i faca bine copilului un asemenea program.
Dacă îl tăiați de la program în perioada asta cum spune doamna PS ajungeți sa aveți probleme foarte mari. Exact veți arata ce dorește el sa demonstreze și anume ca dumneavoastră voit nu respectați programul.
Puteți face și asta, desigur însă mare atenție ca veți suporta consecințele in timp ce doamna PS va continua sa dea sfaturi intenționat proaste și ilegale pe forum pentru ca nu-i asa, nu o poate trage nimeni la răspundere.
Au fost mame care au pierdut domiciliul copilului și cel mai bine nu va jucați cu asa ceva.
Singurul sfat decent și normal pe care l-ați primit de la doamna PS este sa mergeți la un psiholog, sa ajute copila și pe dumneavoastră sa gestionați situația. Va poate ajuta și în instanta.
În rest am recitit acum și ce ați mai scris la alte topicuri, îmi cer scuze ca nu mi-am amintit ca am mai discutat cu dumneavoastră.
Solicitați alt program după terminarea apelului. Ar fi cel mai bine pentru copil sa petreacă timp doar cu tatăl și dumneavoastra sa nu mai aveți nici un fel de contact cu el, excepție făcând desigur anumite informări pe care le puteți face pe mail.

Alte discuții în legătură

Ce pot face sa fie respectata decizia judecatoreasca... Cluj2 Cluj2 Ce pot face dacă ,după divorț,soția nu lasă copilul minor sa vorbească la telefon cu mine,numai în prezenta ei,deși avem hotărâre definitiva în ceea ... (vezi toată discuția)
Copil minor alienat parental sever de mama, impotriva tatalui valino valino Buna ziua! Sunt tatal unei fetite minore si urmaresc cu mare atentie aceasta comunitate, in special cea din domeniul Dreptul familiei sau probleme juridice de ... (vezi toată discuția)
cerere de raport expertiza psihologica judiciara respinsa againstPAS againstPAS Parintele nerezident a solicitat in dosarul de divort dispunerea unei expertize psihologice judiciare a parintilor impreuna cu minorul, dar care a fost ... (vezi toată discuția)