avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA, achiziții intracomunitare, sunt necesare ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA, achiziții intracomunitare, sunt necesare declarații lunare?

Fiind PFA în sistem real, plătitor de TVA, am efectuat câteva achiziții intracomunitare (bilete de avion și de tren).
Am primit și plăți de la client din Germania (EU).
Am făcut declarațiile trimestrial (300,390, 394).

Este necesar de acum să le fac lunar, ținând cont de faptul că am achiziții intracomunitare?
Ce se întâmplă dacă nu le-am declarat? Trebuie să le declar de acum încolo?
Cel mai recent răspuns: Petrovic , utilizator 18:00, 7 Ianuarie 2020
Bună ziua! Da, trebuie făcute lunar declarațiile. Prima dată trebuie să depuneti declarația 092 pentru modificarea perioadei fiscale (aceasta se face până pe data de 5 a lunii urmatoare achiziției intracomunitare).
Dacă nu ați facut, faceti acum declarația 092 cu data de atunci si depuneti declarațiile 300,394,390 lunar.
Daca sunt doar achizitii de servicii, nu trebuie sa treceti la perioada lunara.
@: Iulian Manea: Nu e vorba doar că am achiziționat servicii; am primit și plata pentru o factură de la un client din UE. Bănui că sunt forțat să fac lunar în acest caz?

@Violeta Chele: Deci, să înțeleg că trebuie să depun declarațiile 300, 394, 390 lunar.
Să spunem că mâine reușesc să merg la ANAF și să fac declarația 092.

Și mă gândesc acum că poate e mai bine să pun acolo data de ianuarie (pentru că atunci am primit banii de la client din UE), e ok?
Mai am o dilemă: trebuie să depun din urmă toate declarațiile pe care le-am ratat, sau pot să fac doar de-acum înainte în fiecare lună?
Mersi.

Bănui că voi primi amenzi. Pot să fac o cerere de clemanță, ceva, ca să nu primesc amenzi de la ANAF pentru că nu am plătit lunar când ar fi trebuit? Până acum am primit avertismente pentru întârzierea cu unele declarații... nu am reacționat
Ultima modificare: Luni, 25 Noiembrie 2019
Petrovic, utilizator
Da, trebuie depuse declarațiile din urmă.
Am mai intalnit un caz asemănător si nu s-a primit amenda, doar s-au depus rectificative si declarațiile din urma.
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2019
Violeta Chele, Contabil
Vreau să vă întreb, despre această declarație 092,
Eu trebuie să fac această declarație, deoarece cred că nu am depus-o, deși nu sunt 100% sigur.

În declarația 92 trebuie cumva să trec faptul că acolo ar trebui să spun că am primit o plată din UE, când eu nu eram plătitor de TVA?
Dacă da, ce dată trebuie să trec în acest document?

Deci eu am emis o factură către client, cu data "A", apoi clientul a avut nevoie de RO. Am cerut de la ANAF, I l-am trimis, el a livrat banii, dar la data "B". Dar data facturii a rămas data "A".

În declarația 092 trebuie să trec data "A" sau data "B"?

Eu nu țin minte să fi trimis declarația 092, dar am fost pe la ANAF ca să îmi dea RO (CUI de TVA). Mi l-au dat. Dar nu mai știu ce documente am completat, aveam mai multe opțiuni, parcă 091, 092, sau 072..., nu mai țin exact minte, câteva persoane m-au îndrumat să completez anumite formulare, după aceea am aflat că de fapt nu erau necesare, și până la urmă nu știu exact ce documente am dat, pe moment m-a interesat doar să primesc mai repede CUI-ul ca să pot încasa banii.

În mod sigur nu am depus la ANAF o declarație în care să declar suma respectivă de la client.
Celor de la ANAF le-am spus că vreau TVA, deoarece vreau să primesc bani intracomunitar, și mi-au acordat CUI-ul, dar, la justificare este trecut că am TVA prin opțiune.

Am vreo posibilitate să văd dacă am trimis deja declarația 092? (Ca să nu o trimit duplicat).
E posibil să trebuiască să trimit și alte declarații? Legat de prima plată primită din UE.

Mulțumesc!

Violeta Chele a scris:

Bună ziua! Da, trebuie făcute lunar declarațiile. Prima dată trebuie să depuneti declarația 092 pentru modificarea perioadei fiscale (aceasta se face până pe data de 5 a lunii urmatoare achiziției intracomunitare).
Dacă nu ați facut, faceti acum declarația 092 cu data de atunci si depuneti declarațiile 300,394,390 lunar.

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Decembrie 2019
Petrovic, utilizator

Alte discuții în legătură

Este necesară declaratia 390 dacă am primit plăți intracomunitare? Petrovic Petrovic Știu că 390 e necesară pentru lunile în care am făcut achiziții intracomunitare. Dacă am primit plată de la client din UE, sunt obligat să fac ... (vezi toată discuția)
Pfa, modificare declarații, 092, modificare declaratii din urmă Petrovic Petrovic Vreau să vă întreb ce declarații trebuie să depun în contextul de mai jos: În decembrie 2018 m-am înregistrat ca PFA, fără TVA, CAEN-uri de sistem ... (vezi toată discuția)
Declaratii tva codew codew Buna ziua, Sunt in curs de inregistrare pentru TVA. Am depus declaratia 070: trecere la TVA prin optiune. Am un contract cu o firma din UE. Prestez servicii ... (vezi toată discuția)