avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract uzufruct viager


Buna ziua,
Suntem trei frati.Tata a decedat in anul 1990.Nu s-a dezbatut succesiunea.
Fratele cel mare locuieste cu mama si cei doi fii in casa construita de tata si mama.
In anul 1995 mama a obtinut,ca urmare a retrocedarilor,titlu de proprietate pe terenuri, inclusiv pe terenurile tatalui din registrul agricol.De mentionat ca fratele si cei doi fii au facut unele imbunatatiri la 1/2 din constructie unde locuiesc.
In anul 2015,unul din fiii fratelui a obtinut in baza unui contract uzufruct viager,fara clauze de intretinere,terenul din curte de 1600mp, inclusiv constructiile de pe teren pentru care nu s-a dezbatut succesiunea.In contractul de vanzare scrie clar”constructii fara acte de proprietate”.
Mama avea 85 de ani, a fost dusa in eroare ca vinde 800mp pentru a construi nepotul o casa,nu se mentioneaza ca a fost intrebata daca are mostenitori,nu a semnat unicul exemplar”pentru motivul-varsta inaintata”suma din ctr.este modica in raport cu preturile din zona,nu exista doc. ca a primit suma respectiva,”declaratia mea constituind chitanta liberatorie”In aceasta perioada toate documentele au fost ascunse de cei doi fii,noi cei trei frati nu am avut cunostinta de aceasta tranzactie pana luna trecuta.
Intrebare: este posibila vanzarea unui imobil fara succesiune,fara acte de proprietate si ce putem face in aceasta situatie?Problema este la fratele care locuieste in casa parinteasca si care trebuia sa fie mostenitor dupa cum ne-am inteles.
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: stefan dorel , utilizator 11:40, 29 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai acte de proprietate sunt: pentru teren exista titlu, iar casa este posibil sa fi fost declarata ca bun propriu al mamei. Cu atat mai mult daca a fost si intabulata la Cartea Funciara.
De unde stiti ca mama a fost dusa in eroare? La 85 de ani inca esti ok.
Intretinerea nu e obligatorie, decat daca vor partile sa fie intretinute, respectiv sa intretina.
Dovada pretului se face numai pentru suma mai mare de 50.000 lei, care trebuie achitata prin virament bancar. Important este ca pretul sa fie sincer si serios. Faptul ca este modic, rezulta din conventia partilor, din considerente subiective care tin de gradul de rudenie. Insa nu sunt de natura sa atraga nevalabilitatea actului.
Nu toata lumea la 85 de ani este OK. Inseamna ca s-au facut acte pe simple declarati? Este o localitate mica unde Primaria cunoaste situatia fiecarei familii,nu este o metropola.Faptul ca totul s-a facut pe ascuns,fara sa stie nimeni,creaza suspiciuni privind legalitatea documentelor.
Ultima modificare: Joi, 28 Noiembrie 2019
stefan dorel, utilizator
Daca mama dvs nu a putut semna din cauza starii de sanatate, inseamna ca la incheierea actului au fost prezenti si 2 martori, care au fost de fata cand dansa si-a manifestat vointa si care i-au suplinit semnatura.
Da, cand casele se construiesc fara autorizatie de construire, modul de dobandire se declara. Insa situatia este acoperita de evidentele fiscale si agricole ale Primariei si de faptul ca au fost intabulate la Cartea Funciara (caci fara intabularea prealabila, nu s-ar fi putut incheia contractul).
In privinta contractului, nu trebuie sa stie nimeni decat partile contractante. Nimeni nu are vreo obligatie legala sa anunte cand intentioneaza sa incheie un act.
In evidentele fiscale si agricole ale Primariei tata figura cu 5700mp teren in localitate si mama 4100mp transferati din alta localitate.Terenul din curte a apartinut tatalui, mostenire de la parinti lui. Pe acest teren se afla casa parintilor, bunuri pentru care trebuia dezbatuta succesiunea dupa decesul tatalui.Intrebarea mea este cum a fost posibil sa obtina toate bunurile pe numele dansei fara succesiune?
Mama a fost cea care a solicitat emiterea titlului de proprietate in baza Legii 18/1991 (la data intrarii in vigoare a acestei legi, tata era decedat).
Dreptul de proprietate asupra terenului s-a reconstituit pe numele mamei. Ceea ce inseamna ca din punct de vedere juridic, tot terenul este bunul propriu al mamei.
Cu locuinta, v-am explicat mai sus.
Deci fiind un bun propriu, mama putea vinde/dona/dispune de imobile, fara a fi necesara dezbaterea succesiunii.

Alte discuții în legătură

Obtinere titlu de proprietate abramis abramis Cum pot obtine un titlu de proprietate in conditiile in care am doar un act de vanzare cumparare pe un teren (incheiat in anul 1958 intre vanzator si tatal ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune eu12 eu12 in urma decesului mamei mele (care a fost mostenitoarea sotului ei) a tuturor terenurilor+bunuri, noi urmasii (frati vitregi +drepti) in mod normal trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Donatie sau mostenire ContSters286426 ContSters286426 Sotul meu intretine gospodaria mamei lui,tatalui lui este decedat,are o sora care la succesiune a renuntat la partea ce-i revenea din partea tatalui,acum mama ... (vezi toată discuția)