Buna ziua,
Suntem trei frati.Tata a decedat in anul 1990.Nu s-a dezbatut succesiunea.
Fratele cel mare locuieste cu mama si cei doi fii in casa construita de tata si mama.
In anul 1995 mama a obtinut,ca urmare a retrocedarilor,titlu de proprietate pe terenuri, inclusiv pe terenurile tatalui din registrul agricol.De mentionat ca fratele si cei doi fii au facut unele imbunatatiri la 1/2 din constructie unde locuiesc.
In anul 2015,unul din fiii fratelui a obtinut in baza unui contract uzufruct viager,fara clauze de intretinere,terenul din curte de 1600mp, inclusiv constructiile de pe teren pentru care nu s-a dezbatut succesiunea.In contractul de vanzare scrie clar”constructii fara acte de proprietate”.
Mama avea 85 de ani, a fost dusa in eroare ca vinde 800mp pentru a construi nepotul o casa,nu se mentioneaza ca a fost intrebata daca are mostenitori,nu a semnat unicul exemplar”pentru motivul-varsta inaintata”suma din ctr.este modica in raport cu preturile din zona,nu exista doc. ca a primit suma respectiva,”declaratia mea constituind chitanta liberatorie”In aceasta perioada toate documentele au fost ascunse de cei doi fii,noi cei trei frati nu am avut cunostinta de aceasta tranzactie pana luna trecuta.
Intrebare: este posibila vanzarea unui imobil fara succesiune,fara acte de proprietate si ce putem face in aceasta situatie?Problema este la fratele care locuieste in casa parinteasca si care trebuia sa fie mostenitor dupa cum ne-am inteles.
Va multumesc!
Repet, clauza de intretinere nu este obligatorie. O vanzare este perfect valabila chiar si fiind simpla.
Luati-o dvs in intretinere, ca un contract de intretinere poate fi incheiat si cu titlu gratuit.
Multumesc pentru sfat .Unii cu averea altii cu obligatiile.
Raspuns dat de un profesionist:
Trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma tatalui. Daca puteti ajunge la o intelegere cu ceilalti mostenitori referitor la modul de impartire al bunurilor, puteti efectua succesiunea la notar, in caz contrar va trebui sa va adresati instantei. Referitor la contractul de vanzare cumparare, puteti solicita anularea acestuia. Chiar daca aveti suspiciuni cu privire la discernamantul mamei dvs, fara a fi pusa sub interdictie, aceasta poate incheia acte juridice, insa in functie de probele pe care le detineti, puteti obtine nulitatea contractului si includerea bunului in masa succesorala.
Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Pai v-a raspuns profesionistul: "Mama are discernamant, pana la proba contrara."
Demonstrati ca nu a avut discernamant la momentul semnarii contractului.
Mai ales, daca actul a fost semnat in prezenta a doi martori care au confirmat ca aceasta a fost vointa dansei.
In privinta dezbaterii succesiunii....Tatal dvs nu mai are niciun bun in proprietate. Pe ce sa dezbateti?
In plus, e decedat de 30 de ani.
Aveati tot timpul din lume sa dezbateti mostenirea cand mama era mai tanara si sa negociati cu fratii dvs, care cum ce ia, in ce conditii.
O sa obtinem alt card de sanatate pentru a avea acces la fisa medicala pe baza careia se va stabili daca la data contractului figura cu probleme de sanatate incompatible sa ia decizii in acest sens.
Deschidere succesiune
eu12
in urma decesului mamei mele (care a fost mostenitoarea sotului ei) a tuturor terenurilor+bunuri, noi urmasii (frati vitregi +drepti) in mod normal trebuie sa ... (vezi toată discuția)