avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Încetare Contract de muncă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Încetare Contract de muncă

Bună seara!
Vă rog să mă ajutați cu o informație legata de încheierea Contractului ontractului de muncă în condițiile în care am primit o înștiințare verbală de la șeful meu, care mi-a spus că în septembrie a luat hotărârea de a desființa postul pe care sunt angajată și că de la 1 ianuarie 2020 nu va mai avea nevoie de serviciile oferite de mine în funcția respectivă.
Ulterior mi-a adus o înștiințare scrisă în care este redactat faptul că Adunarea Generala a Asociaților societății a luat această decizie în data de 22.11.2019 și că începând cu 29.11.2019 acest post este desființat.
În continuare concluzionează ca CIM își încetează efectele în termen de 20 zile lucrătoare de la data comunicării, în conformitate cu prevederile legale ale art 65 și 75 ale legii 53 /2003.
Pentru că am refuzat să semnez, a trimis această decizie prin posta, urmând a fi primita în cursul săptămânii viitoare.
Așadar, va rog sa îmi spuneți dacă aceasta decizie este corecta sau poate fi numita nula, în condițiile în care nu îmi este pus la dispoziție un alt post, nu mi se specifica perioada clara a acestui "preaviz" și nu cunosc dacă perioada de preaviz este sau nu prelungita de zilele de concediu de odihna din perioada sărbătorilor de iarna.
De asemenea, vă rog să îmi spuneți dacă acest post poate fi desființat ținând cont de faptul ca pe același post este angajata și o altă colega, aflata în concediu de creștere copil.
Vă rog să îmi spuneți care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez în soluționarea acestei situații!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:51, 1 Decembrie 2019
1. Angajatorul este singurul îndreptăţit să aprecieze care dintre posturi va fi desfiintat. O persoana aflata in CCC nu poate fi concediata, decat in anumite situatii.

2. În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.

3. Vi se comunica decizia de concediere sau cea de desfiintare a postului ?
După cum am spus mai sus, în aceeași notificare, îmi comunica întâi faptul că s-a hotărât desființarea postului, începând cu data de 29.11.2019, continua cu aducerea la cunoștință a faptului că perioada de preaviz se încheie în 20 zile lucrătoare de la aceeași dată, respectiv 29.11.2019.
Apoi spune ca decizia de concediere urmează a fi emisa și cominucata și încheie cu un punct "c", în care spune: "la expirarea termenului de preaviz acordat prin prezenta, CIM va înceta în conformitate cu dispozițiile art 65 și 75 din legea 53/2003 Codul Muncii, în baza deciziei de concediere."
Din câte știu, angajatul are/avea posibilitatea să apeleze la o contestație...
Nu mi s-a specificat niciunde instanța și/sau termenul în care pot contesta această decizie.
Așadar, părerea mea este că acest angajator se poate "descotorosi" de un angajat după bunul plac, nefiind la prima abatere de acest gen, doar pentru că are angajați noi, pe posturi inventate de el, care au aceleași activități pe care, încă, le am și eu.
V-aș ruga să mă lămuriți care este diferența dintre înștiințarea de desființare a postului coroborata cu preavizul și decizia de concediere, care urmează a fi emisa și cominucata, întărind încetarea CIM la finalul zilelor de preaviz.
Contestatia se exercita impotriva deciziei de concediere si nu a celei pentru desfiintarea postului.
Și încă un aspect destul de important, spun eu: care este perioada în care angajatorul este obligat sa țină un angajat în funcție de la data întoarcerii din concediul medical?
Consider că este un abuz faptul ca am fost concediată la 2 săptămâni de la reintrarea în activitate, după un medical de 2 luni și jumătate, în urma unei operații de șold.
Nu exista niciun text de lege care sa prevada perioada în care angajatorul este obligat sa țină un angajat în funcție de la data întoarcerii din concediul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca vlamihai vlamihai modalitate de desfacere contract de munca prin desfintarea postului ce acte se fac (vezi toată discuția)
Desfiintare post twinkle23 twinkle23 Buna ziua, Poate sa-mi spuna cineva unde gasesc motivele legale pentru care se pot desfiinta posturile de munca si care este procedura corecta pentru ... (vezi toată discuția)
Notificare angajat - desfiintare post AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, deoarece este pentru prima oara cand ma confrunt cu o astfel de situatie, as avea nevoie de cateva sfaturi: - societatea a decis sa isi ... (vezi toată discuția)