1. Angajatorul este singurul îndreptăţit să aprecieze care dintre posturi va fi desfiintat. O persoana aflata in CCC nu poate fi concediata, decat in anumite situatii.
2. În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.
3. Vi se comunica decizia de concediere sau cea de desfiintare a postului ?
După cum am spus mai sus, în aceeași notificare, îmi comunica întâi faptul că s-a hotărât desființarea postului, începând cu data de 29.11.2019, continua cu aducerea la cunoștință a faptului că perioada de preaviz se încheie în 20 zile lucrătoare de la aceeași dată, respectiv 29.11.2019.
Apoi spune ca decizia de concediere urmează a fi emisa și cominucata și încheie cu un punct "c", în care spune: "la expirarea termenului de preaviz acordat prin prezenta, CIM va înceta în conformitate cu dispozițiile art 65 și 75 din legea 53/2003 Codul Muncii, în baza deciziei de concediere."
Din câte știu, angajatul are/avea posibilitatea să apeleze la o contestație...
Nu mi s-a specificat niciunde instanța și/sau termenul în care pot contesta această decizie.
Așadar, părerea mea este că acest angajator se poate "descotorosi" de un angajat după bunul plac, nefiind la prima abatere de acest gen, doar pentru că are angajați noi, pe posturi inventate de el, care au aceleași activități pe care, încă, le am și eu.
V-aș ruga să mă lămuriți care este diferența dintre înștiințarea de desființare a postului coroborata cu preavizul și decizia de concediere, care urmează a fi emisa și cominucata, întărind încetarea CIM la finalul zilelor de preaviz.
Și încă un aspect destul de important, spun eu: care este perioada în care angajatorul este obligat sa țină un angajat în funcție de la data întoarcerii din concediul medical?
Consider că este un abuz faptul ca am fost concediată la 2 săptămâni de la reintrarea în activitate, după un medical de 2 luni și jumătate, în urma unei operații de șold.