avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... DECLARAREA PERSOANELOR LA PLATA INTRETINERII
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

DECLARAREA PERSOANELOR LA PLATA INTRETINERII

Bună seara! Sunt interesată cum procedează conducerea asociațiilor de proprietari în cazurile în care proprietarii nu declară numărul celor care locuiesc în apartamentele lor. Cunosc caz care de ani de zile declară 1 persoană, dar în realitate locuiesc 4 persoane. Nu interesează pe nimeni numărul decât în partea în care, cei care respectă legea, plătesc unele cheltuieli comune. Diferența de 40 sau 50 lei nu deranjează pe nimeni timp de câteva luni, dar în ani e altă sumă. Sau 40x3 , e deja altceva. Legea 196 și statutul blocurilor chiar stipulează că președintele nu este organ de control sau luptător contra nerespectării legii. Cum convingeți locatarii să respecte legea, în condițiile în care vezi zi de zi realitatea, nu închipuirea referitor la ce am expus. Mă interesează și din punct de vedere legal cine și ce face în legătură cu această mentalitate de fentare a legii, numai din parte celor care pot, că restul, sunt mai sărăci și nu-și permit să nu plătească ce consumă ei înșiși, la care se adaugă și ce consumă nedeclarații. Menționez un amănunt: consumul de gaz este la comun, nimeni nu are ceas individual de consum + curent + nu mai contează. Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2019
DaniSarah, utilizator
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 01:12, 6 Decembrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Observ ca nimeni nu se prea inghesuie sa va raspunda....

Greu la deal cu boii mici - zice un proverb romanesc, sau mai bine s-ar potrivi - obraznicul, mananca praznicul... !
Cred ca aveti probleme acolo, insa cineva trebuie sa faca ceva. Ce anume?
- de mers la sediul as. prop. si in nume propriu sa sesizeze aspectul pe care dvs. l-ati pus in discutie; inregistrati notificarea la asociatie, asteptati raspunsul;
- solicitati conducerii as. prop. o verificare a cartii de imobil si toate persoanele care locuiesc efectiv in bloc sa fie trecute in cartea de imobil si in evidenta asociatiei pentru participarea la repartizarea cheltuielilor pe nr. de persoane.

Daca este cazul, pe aceeasi notificare, pot semna mai multi vecini.
In aceste conditii, conducerea as. prop. trebuie sa se conformeze, altfel puteti anunta Biroul asociatii de proprietari din cadrul Primariei locale prin care aratati neregulile de la blocul dvs.
Fiti oarecum linistita ca astfel de intmplari se produc peste tot in Tara Romaneasca, nu este un caz asa de izolat.

Mult succes!
Evidenta locatarilor este expres prevazuta de disp O.U.G. nr.97 din 2005

Art.37 (1) Evidenţa locatarilor prin cartea de imobil se ţine în următoarele categorii de imobile care dispun de mai multe unităţi locative, astfel cum acestea sunt definite de Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
b) care servesc total sau parţial ca locuinţă.

Art.38

(2) Cartea de imobil se întocmeşte şi se actualizează de către persoana anume desemnată, cu acordul acesteia, de către proprietarul imobilului sau de asociaţia de proprietari; în cazul asociaţiei de proprietari, responsabilul cărţii de imobil este, de regulă, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociaţiei.

(4) Responsabilul cărţii de imobil are obligaţia să înscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliază sau au reşedinţa în imobilul respectiv şi să o prezinte, la cerere, poliţiştilor sau lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor.
Art.39

(1) Persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în termen de 15 zile de la mutare.

(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărţii de imobil.

Concret este legal prevazuta obligatia fiecarui cetatean care locuieste provizoriu minimum 15 zile/luna sau definitiv in imobil sa prezinte la asociatia de locatari documente in vederea inregistrarii in cartea de imobil
Pentru solutionarea spetei dv puteti sesiza oficial presedintele de asociatie,inclusiv politia teritoriala care detine competenta sa verifice legalitatea,conditiile in care domiciliaza cetatenii in condominii
Vă mulțumesc pentru răspunsuri! Locatarii sunt nemulțumiți că președintele nu ia măsuri pentru înscrierea numărului real. Dacă președintele nu are pârghii legale ce poate face? Art. 82 (5) prevede ceva referitor la stabilirea cotelor per persoană. Comitetul executiv a dat o hotărâre pentru introducerea la plată a cazului de mai sus. Proprietarul a venit și a contestat decizia, declarând că ceilalți 3 (din 4) locuiesc la altă adresă. A fost rugat să aducă adeverință nominală de la acea asociație, iar răspunsul a fost ,,unde scrie asta?,, Acum înțeleg că președintele nu are prea multă putere, trebuie să scrie cineva o sesizare către el și președintele să cheme polițistul de la evidenta populației. Mi-aș fi dorit să răspundă cineva care a rezolvat o asemenea speță, dar se pare că este mult mai normală jonglarea cu ,,adevărul,,. Proprietarul apartamentului este sfătuit de alt președinte și este asigurat că nimeni nu are cum să dovedească adevărul. Nu cred că se rezolvă nimic, pentru că, din experiențe repetate, poliția este neinteresată de flecuștețele acestea. Foarte mulți locatari sunt revoltați, iar răspunsul care omoară tot entuziasmul normalității este acesta: ,,peste tot e așa, stați liniștiți, nimeni nu rezolvă nimic!,,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lista intretinere - persoane nedeclarate Iorgulescu Radu Iorgulescu Radu Buna ziua! Ma intereseaza un cadru legal in care pot fi trecute niste persoane la intretinere. In speta locuiesc intr-un bloc nou unde foarte multi locatari ... (vezi toată discuția)
Salarii in asociatia de proprietari THEODORA30 THEODORA30 Vreau sa aflu daca proprietarii de apartamente pot afla ce salarii au cenzorii de la asociatie? Inclusiv presedintele,administratorul contabilul si vreau sa ... (vezi toată discuția)
Frauda sau nu? mihaelabr mihaelabr Buna ziua. Problema mea consta in faptul ca desi am facut cerere prin care am declarat ca in imobilul in care am domiciliul nu va mai locui nimeni pe o ... (vezi toată discuția)